A fesztivál helyszíne: Tiszaújváros, Dísztó és környéke
A fesztivál időpontja: 2022. július 16. (szombat)

 

8:30 - 9:30 Csapatok jelentkezése a regisztrációs irodán
10:00 Tűzgyújtás
17:30 Eredményhirdetés

 

Nevezés: Csak személyesen, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub irodájában (Tiszaújvárosi Sportcentrum, Teleki Blanka u. 6.), hétfőtől-péntekig 14.00-16.00 óra között. A nevezők a helyszínen fizethetik ki a nevezési díjat, illetve kiválaszthatják a főzőhelyet is. Nevezési határidő: 2022. július 11.
Helyszíni nevezésre nincs lehetőség! 

 

Nevezési díj: 10.000 Ft / csapat

 

A fesztivál leírása:
A csapatok a regisztrációs irodán megkapják regisztrációs kártyájukat és a bogratlon egységcsomagot. 
A főzés 10:00 órakor közös tűzgyújtással kezdődik. A főzés egyetlen szabálya, hogy az ételt legfeljebb három óra alatt és - ahogy a verseny neve is mutatja - BOGRÁCSBAN kell elkészíteni. Szabadon főzhető bármilyen étel.  Az alapanyagról, bográcsról és bográcstartó állványról a csapatok gondoskodnak. Gázüzemű főzőhely használata tilos!
A rendezők biztosítják: 
A főzőhelyet, aprított fát, sörasztalt két paddal, vízvételi lehetőséget, szemeteszsákot.

 

Értékelés:
A zsűri a főzés folyamán végigjárja a csapatok főzőhelyeit az alábbiak szerint:
A zsűri betekint a verseny menetébe. Plusz pontot jelenthet az egységes felszerelés, a rend, a csapatnál uralkodó jó hangulat, a vendéglátás szívélyessége, a különleges recept.
A zsűri továbbá pontozza a megkóstolt ételt, számít az étel jó íze, tálalásának szépsége, a hozzá kínált köret és ital, stb.

 

Díjazás:
A győztes csapat elnyeri a „2022 BOGRATLON BAJNOKA” címet és az „Aranybográcsot”. 
A második és harmadik helyezett csapat tagjai tárgyjutalomban részesülnek.
Minden résztvevő csapat emléklapot kap. 

 

További Információ:
telefon: 30/645-2746, 49/540-094 
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.tiszatriatlon.hu

thumb yellowspotsKattogott a nagybőgő, szólt a ska zene a VIII. Tiszaújvárosi Underground Műhelyben. A Yellow Spots zenekart (képünkön) nem engedték le a színpadról, öt ráadást játszottak.

thumb kretarajz1A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ nyári napközisei színes krétarajzokkal festették tele a szederkényi Esély Napközi Otthon udvarát. Ez volt az egyik táborzáró program múlt pénteken. Június 26-a a Nemzetközi Kábítószer-ellenes Világnap, ehhez csatlakoztak alkotásaikkal a gyerekek.

thumb kretarajz2- Azt kértük a gyerekektől, hogy rajzoljanak olyat, ami az egészséges életmódhoz kapcsolódik, hiszen ebben az évben a nemzetközi drogellenes év jelmondata az, hogy a gyerekek vigyázzanak az egészségükre, hogy minél inkább tagadják meg a drogfogyasztást. Éppen ilyen alkotások is születtek. Rajzoltak szabadidős tevékenységeket, ünnepeket, amik a kapcsolatokról, a szeretetről szólnak, illetve egészséges gyümölcsöket - nyilatkozta Pálnokné Pozsonyi Márta, a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke. - Azt gondolom, hogy talán egy picit megérintette őket ez a dolog, és ha továbbviszik, hazaviszik, átadják esetleg a testvéreknek, akkor már tettünk egy pici lépést afelé, hogy megvalósítsuk ezt a mottót. A legújabb kutatások szerint 2022-re ismét visszakerült a drogfogyasztás a pandémiás helyzet előtti gyakoriságra. Fontos erről ismét beszélni, mert a pandémiás helyzet szorongása és a háborús helyzet miatt is megnőtt az emberek stressz helyzete, és sajnos egyre több olyan szert használnak, ami nem legális, és ezeknek a hatóanyagát nem tudjuk, ezért az egészségünk veszélybe kerül.
berta

 

thumb junialis2Születésem óta, 28 éve élek Tiszaújvárosban, ám az egykori Erőmű-lakótelep valamiért mindig is egy kicsit idegen városrész volt számomra. Ez szombaton megváltozott, ugyanis aznap látogattam el a Tisza-parti juniálisra, ahol családokkal, fiatalokkal és idősebbekkel beszélgettem arról, milyen itt az élet, és miért éppen ezt a környéket választották otthonuknak.

Közel 400 ember lakik a Tisza-parti városrészben. Vannak, akik már évtizedek óta itt élnek és soha nem költöznének el innen, mert annyira hozzájuk nőtt a környék.
- Kevesen vagyunk, mert sajnos ez a lakótelep már kiöregedett - mesélte Drahos Györgyné. - Mi azonban nagyon szeretjük a városunkat, szeretünk itt lakni. Habár lenne mit változtatni, nincs boltunk, normális buszjáratunk sem, de az emberek próbálnak összetartani és segíteni egymásnak. Ezek a rendezvények, mint a juniális is, ezért jók, még jobban összehozza az embereket, mi mindig itt vagyunk.
Oláh Gyula 1994-ben ismerkedett meg ezzel a városrésszel. Akkoriban épületgépészként dolgozott és társasházak átépítésére kérték fel.
- Annak idején még kicsit jobb volt itt a helyzet, mert volt buszjárat és bolt is - kezdte Gyula - 2003-ban, amikor az erőmű leállt, le kellett választanunk a házakat és a különböző intézményeket az erőmű fűtési hálózatáról. Abban az évben nagyon sok kazánt és melegvíz ellátórendszert beépítettünk, azóta is nagyon jóban vagyok itt mindenkivel. Ezt a társaságot a Tisza sem mosná el innen, ha kiöntene, mert úgy összenőttek egymással is, meg a környékkel, hozzájuk tartoznak, mint a négy kémény.
Manapság egyre több fiatal és kisgyermekes család költözik ide. A vízpart, a természetközeliség nagy vonzereje ennek a városrésznek.
- Nagyobb lakást kerestünk, és itt találtunk megfelelő otthont - mondta Varga-Papp Nikolett. - Nem bántuk meg, nagyon szeretjük, csendes környék, nagyon jó a társaság, mindenki barátságos és összetartó a csapat. Úgy látjuk, hogy egyre több fiatal jön ide. Nincs túl sok program, de talán az utóbbi időben egyre inkább igyekeznek itt is szervezni ezt-azt, aminek mi nagyon örülünk, mert van rá igény. Ez most is érezhető, itt, a juniálison, mert sokan vagyunk és nagyon élvezzük, nagyon jók a programok.
15 évvel ezelőtt szerveztek először juniálist, akkor még az egykori erőmű dolgozóinak és az itt élőknek indították.
- Több mint 500 ember jött ma el a juniálisra - kezdte Poropatich Péter, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője. - 15 éve egy idősek klubja tartott itt egy hétvégi rendezvényt, ehhez képest ma rengetegen vagyunk, más városokból is jöttek, nagyon jó a hangulat. Gyerekektől a középkorúakig, idősek és nyugdíjasok, mindenféle korosztállyal találkozok. Éppen ezért vegyesek a programok is, játszóház, csillámtetoválás, sárkányhajózás és lovas kocsikázás is várta a vendégeket. Ebédre babgulyást és lekváros buktát kínáltunk, folyamatosan megy a zene, fellépők váltják egymást, szerintem mindenki jól érzi magát.
venna

thumb benzin1Október 1-ig meghosszabbították az élelmiszer árstopot és az üzemanyagok ára sem változik a következő hónapokban, de a hitelmoratórium és a kamatstop sem december 31-ig. A döntés hatásairól ezúttal Gépész Lászlót, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnökét kérdeztük.

thumb gepesz laszlo- Ahhoz, hogy az árstop a valóságban is tartható legyen két dolog is hiányzik - nyilatkozta az alelnök. - Az egyik, fontos lenne, hogy legyen áru, mert jelenleg hiány van az üzemanyagból. A másik pedig, hogy az árstopnak a terheit nem lehet a kis benzinkutakra hárítani. Rengeteg áldozatot hoztak a kisebb benzinkutak, hogy fenn tudják tartani a működést, de ez már csak vergődés. Lehet, hogy a nagyobb cégek megbirkóznak ekkora veszteséggel, ők megkapják a kárpótlást is, de a kisvállalkozások erre nincsenek felkészülve, és nem is lehet elvárni tőlük, hogy hónapokig veszteséggel üzemeljenek és sok milliós terhet rátoljanak. Ha ebben nem történik változás, és nem fogadják el a javaslatainkat, akkor ez az állapot nem tartható fenn.
- Milyen javaslataik vannak?
- Egyrészt az egész rendszert meg kellene fordítani. Minden üzemanyagot, minden benzinkút nyugodtan adhasson el bárkinek, ahogy azt korábban megszoktuk, piaci áron. Az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek alkalmasak arra, hogy közöljék a NAV-val azokat az adatokat, amik alapján a jogosultaknak vissza lehetne téríteni a hatósági és a piaci ár közötti különbséget. A másik javaslatunk az, hogy emelni kellene a támogatást, mert a literenkénti 16 forintos támogatás, amit kapunk, az ma már semmire nem elég. Rezsit, szállítási költségeket, munkabéreket kell fizetni, de adót és energiahatékonysági hozzájárulást is kell fizetnünk. Most pedig az új rendelkezés szerint a nem létező extraprofitunkat is jól megadóztatják.
- A kisebb kutak tudják még biztosítani az üzemanyagot?
- Ezek a benzinkutak hozzászoktak ahhoz, és úgy a normális, hogy mint kiskereskedők a nagykereskedőkhöz fordulnak, megveszik az üzemanyagokat és kész. Ez most nem működik. Jelen pillanatban is úgy működünk, hogy még márciusban meg kellett mondanunk, hogy mennyi a heti igénye egy-egy benzinkútnak és annak az igénynek a 66 százalékát adja ki a MOL, de azt is csak akkor, ha elmegyünk érte és magunk elszállítjuk.
- Számítottak rá, hogy tovább fog tartani az árstop?
- Az árstop megtartása nem volt meglepetés, mert mindenhol azt kommunikálták, hogy azt meg kell tartani, mert a magyar családokat meg kell védeni. Az elvvel nem is lenne semmi baj, itt inkább a hogyanon van a hangsúly. Úgy látom, hogy ezt úgy próbálják megoldani, hogy a problémát rátolják egy kis szektorra, aminek se ereje, se tőkéje nincs arra, hogy ezzel megbirkózzon. Mindig azt halljuk, hogy már csak három hónapot kell kibírni és utána jó lesz. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy november 15-e óta tart az a három hónap. Egy valaminek tényleg vége lesz, a szektornak biztosan.
A múlt hét péntektől a benzinkutak korlátozásokat vezettek be. A legtöbb töltőállomáson maximum 50 liter üzemanyagot lehet tankolni, de van ahol csak 20 litert engednek, attól függetlenül, hogy milyen üzemanyagot vásárol az autós. Aki viszont kannába tölt, eddig hatósági áron juthatott üzemanyaghoz, péntektől minden esetben piaci árat kell fizetni. A MOL nyilatkozata szerint a korlátozásnak az az oka, hogy a nyári időszakban megnő az üzemanyag-fogyasztás ezzel egy időben pedig csökken az import mennyisége. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a korlátozás egyértelmű jele annak, hogy fogy az üzemanyag Magyarországon.
ema

thumb olgi strandÚszom a strand kristálytiszta, kellemesen langyos vizében. Egy felhő sincs az égen, hétágra süt a nap. Egy ilyen idilli környezetben óhatatlan, hogy ne jönnének elő életem nyári emlékei.
Negyvenötödik nyaram élem ebben a városban, ahol ahogy sokasodtak az emlékek, épült, szépült, változott a város is.

Fiatalon még az erőmű strand nyújtotta a városnak a hétvégi kikapcsolódást. Többnyire busz vitte ki a családokat. Lánykáim kiskoruktól jöttek velem. Volt, hogy egy hűs fa árnyékában, a mózeskosárban alvó négyhónapos Andreámra a hétéves Katim vigyázott, míg úsztam egy keveset, figyelve, baj ne érje őket.
Nagy öröm volt a TVK-s strand megnyitása. Építésében lelkesen segédkeztek a kombinát dolgozói, köztük a férjem is. Lett külön gyermek- és felnőtt medence csúszdákkal, étterem, fagylaltozó, még amerikai palacsinta is. Olyan ízletes rántott velőt csak ott ebédeltem, utána meg több gombóc fagylalt következett. Mekkora sorokat álltuk érte végig, de azt is vidáman beszélgetve. A mellette épült jégpálya városunk büszkesége lett, ahol oly’ sok gyerek tanult meg korcsolyázni magas szinten is, mint a mi Európa-bajnok Sebestyén Julikánk. Milyen jókedvvel főztem meg a vasárnapi ebédet, tudva, hogy utána strandolhatunk, és nem voltam fáradt a nagy melegben, hol babakocsit tolva, hol már biciklivel kimenni a hosszú bekötőúton. A harmincas, negyvenes éveim legszebb nyarai teltek itt el. Első családi videónk is itt készült. Fiatal önmagunk néz vissza ránk.
Nem hiába mondják, hogy a gondolat szárnyal a legsebesebben, hisz pár perc kellemes úszás alatt bevillant több nyár emléke, gyermekkoromból is.
Hálával köszönöm anyukámnak, hogy kiskoromtól játékosan nevelte belém a mozgás és a víz szeretetét. Lány korában műugró volt. Gyermekként milyen büszke voltam rá, amikor a tordai sóbánya strandjának trambulinja legmagasabb fokáról ugrott szaltót. Apukám aggódva nézte, a nézők tapsoltak, én meg csillogó szemmel figyeltem a bemutatót.
Ma már városunk termálfürdőjében emlékezem. Nagy ajándék a városlakóknak gyógyító vizével, több medencéjével, mozgássérült betegek kezelési lehetőségével. Míg más gyógyulni vágyók órákat utaznak, még a környező országokból is, addig mi percek alatt élvezhetjük az előnyeit. Sportrendezvények, ünnepségek színhelye is egyben. Évről évre bővül, szépül. Nemrég adták át többemeletes spa hoteljét, ami már nagyon kellett a városnak. Itt magasodik büszkén velem szemben, még kívülről is impozáns épülete. Alig várom, hogy belülről is megcsodálhassam, és híres éttermében elfogyaszthassunk egy családi ebédet. Nemrég erdélyi rokonaimmal látogattunk ki. Nagyon tetszett nekik, de zsúfolt nap lévén, egyikük viccesen meg is jegyezte, hogy olyan szép, mint a mennyország, csak túl sok benne az angyal…
Már kijöttem a vízből, zöld-narancs csíkos gyékény matracomon napozom. Elmosolyodom, mennyit tudna ez a matrac is mesélni! Óceánok, tengerek homokjairól, repülős, autós nyaralásokról, de ez már a múlté. Már ő is foszladozik, telik az idő gazdája felett is. Hogy minek is tud örülni az ember! Vannak vágyaink, terveink, de egy nagyobb betegség, gond után megelégszünk kisebb örömökkel is. Mit nem adnának a szomszédban dúló háború lakosai, ha nem óvóhelyen, föld alatt kéne szenvedniük! Nekik elég lenne élvezni a nap melegét, visszamenni békés otthonukba és folytatni egy nyugodt életet.
Már sétálok hazafelé. A Rózsa úton a névadó virágok ontják az illatot. Kiérve a tóhoz, a padokon pihenő ismerősökkel találkozom. A közelben veszek egy gombóc fagyit. Hazáig kitart.
Békés a város. Legyen ilyen a nyár is! Hadd gyűjtsem még az emlékeket!
Gál T Olgi

thumb koszoruzasA Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének TVK Petrolkémia Nyugdíjas Klubja június 22-én megemlékezést szervezett Huszár Andor halálának 31. évfordulója alkalmából a TVK egykori vezérigazgatójának emléktáblájánál.

A megemlékezés előtt Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatójának meghívására a felújított irodaházban vendégeskedhettünk, nosztalgiázhattunk egykori munkahelyünkön, ami mindannyiunk számára nagyon jólesett. Jelen volt Vendlerné Polyák Ilona képviselőasszony, (klubtagunk, és mint volt TVK-s) Varjas Lászlóné a nyugdíjas egyesület elnöke, valamint Fülöp György polgármester úr is. A kötetlen beszélgetés után kezdődött a hivatalos program az irodaház falán lévő emléktáblánál.
Először egy szomorú kötelességünknek tettünk eleget. A nemrég elhunyt Szénási Tibor, volt műszaki vezérigazgató-helyettesre emlékeztünk egy néma főhajtással.
Ezután felidéztük a kivételes vezető és egyéniség, Huszár Andor életútját. Személyes emlékeiről beszélt Szalontai Julianna, hogy milyen ember is volt a „főnök”. Néhány gondolattal Marton Zsombor úr is kapcsolódott a megemlékezéshez, méltatta elődjét és ezt a hagyományápolást. A beszédeket követően elhelyeztük a megemlékezés koszorúit.
Klubtagjainkkal, valamint Molnár István alpolgármester úrral, az egykori lakóháznál, a Béke úti emléktáblánál szintén koszorúztunk. Egy rövid megemlékezéssel tisztelegtünk az évforduló alkalmából.
Igazán kivételes nap volt számunkra. Köszönjük, hogy együtt emlékezhettünk!
Pöstényiné Harangi Gizella
klubvezető


Content of popup