thumb palacsinta1Jótékonysággal egybekötött Guinness-rekordkísérlet színtere volt a hétvégi Hal a placcon Tiszaújvárosban. Vitéz István - avagy Csikó, ahogyan a legtöbben ismerik - szombaton délelőtt a legnagyobb melegben kezdett neki, hogy speciális szerkezetével megdöntse az addigi 147 méteres rekordot és megsüsse a világ leghosszabb palacsintáját.

thumb palacsinta2Egész nap nagy volt a sürgés-forgás a palacsintagyáros Csikó sátra körül, aki hatalmas stábbal érkezett a Városháza melletti parkolóba. A tömeg nagy része a rekordkísérlet miatt gyűlt össze, de sokakat a palacsinta illata csalogatott oda.
- Nagyon finom a palacsinta, és nagyon örülünk ennek a rekordnak is - mondja két harapás között Réti Endre. - Ismerjük Csikót, én szerencsére már gyermekkora óta, és a szüleit is. Ő egy világi jó srác, de ezt mindenki tudja, aki ismeri.
- És nagyon finomat süt - veszi át a szót a feleség, Réti Endréné. - Otthon én is sokszor sütök palacsintát. A kedvenceink a hagyományos túrós, lekváros, esetleg kakaótöltelékes, de újabban a mogyorókrémest is szeretjük, sőt, hortobágyit is csinálok néha.
Csikóék az eredetileg tervezett 150 métert messze túlhaladták, és egy 250 méter hosszú palacsintával döntötték meg a rekordot. Ez közel két óra leforgása alatt sikerült nekik, és több mint 150 liter palacsintatésztát használtak fel hozzá.
- A palacsintasütőt én építettem, ez egy dél-afrikai találmány, amit egy 20 másodperces videón láttam - mutat Csikó az egészen egyedülálló masinára, amihez még csak hasonlót sem láttam soha korábban. - Ez már a második gépem, két év alatt sikerült ennyire kidolgoznom, hogy ilyen jól menjen és megdönthessük vele a világrekordot. Ezt a 250 méter palacsintatésztát most a lányok felszeletelik és megtöltik különböző ízesítéssel. Becsületkasszára értékesítjük, aminek a bevételét teljes egészében Balogh Nórának ajánljuk fel. Ő egy 26 éves édesanya, aki egy speciális műlábra gyűjt, ami 12 millió forintba kerül és 6 millió önrésze van belőle. Őt próbáljuk ezzel az egésszel támogatni, segíteni.
- Gratulálunk a rekordhoz! Hogy készültetek erre a napra?
- Az édesanyámnak és a barátnőmnek nagyon sokat köszönhetek. Azt az egész asztalt, ami mozgott alatta, és amire a gép letette a kész palacsintát, azt hárman csináltuk. Ezen kívül nagyon sok barát is részt vett benne, főleg a próbákban, mert már háromszor is próbáltunk erre a napra, 30-40 ember segítségével. Minden alkalommal közel 100 méter palacsintát húztunk le, tudtunk volna többet is, csak az annyira sok palacsinta, hogy nem akartunk pocsékolni sem, úgyhogy nagyjából 110 méternél megálltunk. Így, három próbával a hátunk mögött vagyunk most itt.
- Ehhez a szerkezethez kell valamilyen speciális palacsintatészta recept?
- Speciális tészta nem kell hozzá, de például tojásport használunk, mert sokkal egyszerűbb, nem kell kínlódni a tojással, valamint UHT tejjel dolgozunk, ami ugye évekig eláll a polcon, de ugyanúgy teszünk bele lisztet, cukrot, olajat, ásványvizet. De nem mindegy, hogy mikor és mit teszel bele, meg hogy mennyit. Nagyon kell figyelni mindenre, például a tészta állagára, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg, és a gépen is vigyázni kell számtalan dologgal, például hőfok, sebesség. A barátaimmal már két éve csináljuk ezt együtt, de nélkülem még nem igazán mennek el sehova, mert tényleg nagyon észnél kell lenni.
- Én sosem tudnám megunni a palacsintát, te hogy vagy ezzel?
- Hát megunni szerintem sem lehet, de azért én egy kicsit már el tudok vele telni. Két éve csinálom, több ezer darab palacsintát lesütöttem már, rengeteg jótékonysági akción részt vettem. Eddig többnyire csak jótékonyságra sütöttünk, de most alakulóban van egy cég, így talán a jövőben még többet fogunk ide-oda járni palacsintát sütni.
Késő este pedig, miután az összes palacsinta elfogyott, megszámolták a nap folyamán befolyt adományösszeget. 614 725 forint. Ennyivel sikerült Csikóéknak támogatni Nórát, a kisgyermekes anyukát, aki így közelebb került céljához, hogy megvehesse a több millió forintos művégtagot.
venna

thumb borasz1Meleg nyári napok idején talán az egyik legüdítőbb élvezeti forrás az ember számára egy pohár hideg fröccs. Így hát augusztus 6-án, szombaton megkerestem egy tiszaújvárosi borászt, aki a „Hal a placcon” keretében kínált zamatosabbnál zamatosabb borkülönlegességeket. Borbély Roland nem csak a kiváló hűsítőről gondoskodott, hanem elárulta többek között azt is, hogy micsoda különleges ajándékkal halmoz el minket a Bükki borvidék évről évre.

- Mi inspirálta arra, hogy borász is legyen?
- Évekkel ezelőtt volt szerencsém igazi borkülönlegességeket kóstolni külföldön. Olyanokat, amelyek az addig általam ismert magyar borok minőségéhez és stílusához képest merőben eltérőek voltak. Akkor azt mondtam, hogy ha ilyen borok is vannak, akkor meg kell tanulni ezeket elkészíteni. Ezen új tapasztalatok pedig magukkal hozták az életemben a szakmaváltást is. Miután elvégeztem a felsőfokú borászképzést, Kaliforniába utaztam szakmai gyakorlatra, mert a legjobbaktól akartam tanulni. Közel két éven át, két borászatban dolgoztam az egyesült államokbeli Napa-völgyben.
- Mennyiben „tudós” és mennyiben „művész”a borász?
- Az én filozófiám szerint a tudomány és a művészet ötvözete a borászkodás. Ahhoz, hogy egy szakmabeli kiteljesedhessen a maga stílusában, és egyúttal maradandó élményt is tudjon nyújtani a borrajongók számára, a „művészi véna” is elengedhetetlen. Egy borász művészi készsége abban mutatkozik meg, hogy képes meghatározni a megfelelő szüreti időpontot, és ideális készítési és érlelési metódusokat használ. Itt említem meg a hordók fontosságát, hiszen azok milyensége és választéka nagymértékben befolyásolja azt az illat- és ízképet, amit szeretnénk a fogyasztónak megmutatni. Mindez együtt alakítja ki a borász szakma csodálatos, művészi mivoltát.
- Bármilyen szőlőfajta alkalmas arra, hogy kitűnő bor készüljön belőle?
- Igen, szinte minden szőlőfajta magában hordozza a lehetőséget arra, hogy csúcsminőségű borokat készítsünk belőlük. Egyesek önmagunkban jók, mások kiválóan alkalmasak a hordós érlelésre, egyesek pedig mindkét irányban képesek nagyon jó minőséget hozni.
- A bükki borvidék, ahol tevékenykedik, hol helyezkedik el a termőhelyek hivatalos rangsorában?
- Nyékládháza a Bükki borvidék szerves része, a nyékládházi dűlők országosan a legkiemelkedőbbek közé tartoznak a termőhelyi pontszámérték alapján. Nevezetesen, a huszonkét magyar borvidék közül a Bükki borvidék a termőhelyi rangsorban a második helyen áll. Nekünk, helyi borászoknak pedig az a feladatunk, hogy ezt az adottságot egyedi karakterű borok elkészítése által maximálisan szemléltessük. Általában sikerül is.
- Melyek a kedvenc szőlőfajtái?
- A zenit és a kabar, amelyek egyébként úgymond féltestvérek, mindkettőt a francia bouvier szőlő keresztezéséből hozták létre. Mindkét szőlőfajta különleges és sokoldalú és nincs is nagyon sok belőlük hazánkban. Mivel a kabar egy viszonylag új szőlőfajta, karakterében meglehetősen más fehérbort ad, mint a jól ismert társai.
- Hogyan értékelné a borfogyasztás kultúráját Magyarországon?
- A borfogyasztás csökkenő tendenciát mutat Magyarországon, viszont az is igaz, hogy általában a minőségi borokat részesítik előnyben a hazai vásárlók. Ennek alapján igyekszünk megfelelni mi is az elvárásoknak.
- Ön szerint „ki lehet szeretni” a borász szakmából?
- Számomra borral foglalkozni olyan, mint a szerelem. Úgy gondolom, a természet ezen páratlan adományával és adományáért dolgozni nemcsak szakma, hanem egy leírhatatlan, örökké tartó szerelem is.
Ördögh István

thumb tabor1Lézerharc, agyagozás, bűvész-show. Akármilyen meglepő, ez egy angoltábor programlistája. A szervező Orosz Daniella célja ugyanis az élménynyújtás. Szerinte a nyár a pihenésről szól, hisz a gyerekek eleget tanulnak az év többi részében. Persze angoloznak is, de kizárólag könnyed, játékos formában.

thumb tabor2A Karakter Táncművészeti Iskola egyik tükrös termében találom a gyerekeket, akik, úgy tűnik, teljesen belemerültek az önfeledt játékba.
- Most szabad játék van, ezeket nagyon szeretem - kezdi lelkesen Horváth Erik. - Az előbb angolóránk volt, ahol angol szavakat tanultunk és képeken kellett megmutogatnunk, hogy kik vannak rajta. Nekem azért fontos az angol, mert ha felnövök, külföldön szeretnék majd élni. Nagyon szeretek focizni, a kedvenc csapatom Spanyolországban van, én is ott akarok majd játszani, úgyhogy az angolon kívül spanyolt és franciát szeretnék tanulni.
- Én állatorvos leszek, úgyhogy nekem fontosak a nyelvek, köztük az angol is - meséli terveit Zámbó Jázmin Vanda. - Az anyukám angoltanár, ő is szokott engem tanítani, ezért nekem már egészen jól megy. Nagyon jól érzem itt magam, lettek új barátaim, mindenki nagyon kedves velünk. Sokat játszunk, például Activityt, de filmeztünk is már, ma a Scooby-Doot néztük.
- Hétfőn lézerharcoltunk, az volt a legizgalmasabb, tegnap pedig agyagoztunk, csináltunk vázákat és ceruzatartókat is - sorolja az élményeit Tóth Tamás. - Nagyon jó ez a hely, és a foglalkozások is érdekesek. Szeretem az angolt, szerintem sokkal jobb, ha most gyerekként tanulom meg, mintha majd felnőttként kellene, és ha kimegyek külföldre, már fogok tudni angolul beszélni.
Orosz Daniella nyelvoktatónak ez az első tábora, imádja az angolt és a gyerekeket is, így magától értetődött, hogy ez lesz az ő útja. Négy turnust indít, egyet óvodásoknak, hármat pedig alsó osztályosoknak.
- Engem nagyon feltöltenek a gyerekek, imádom ezt csinálni - mondja Daniella. - Itt minden szervező és segítő fiatal, úgyhogy nagyon jól kijövünk a gyerekekkel és jól megértjük egymást. Nekem az a fogalmam a táborról, hogy ne csak gyermekfelügyeletről szóljon, én élményeket szeretnék nyújtani, amire majd év közben is örömmel gondolnak vissza. Nem szívesen gyepálom őket tanulással, hiszen ez az „énidejük”, ilyenkor tudnak nagyot pihenni, feltöltődni. A célom, hogy megszerettessem velük a nyelvet, és ráébresszem őket, hogy nem csak a tankönyves módszerrel lehet tanulni, hanem sokoldalúan és élvezetesen is. Nyilván nem itt fognak a legtöbbet fejlődni, hanem év közben az iskolapadban és a magánórákon. Azokat a módszereket hoztam a táborba, amiket a magánoktatás során is használok, rengeteget szókártyázunk, képeket elemzünk. A legtöbb gyerek alig mer megszólalni angolul, éppen ezért én nem az írásos vonalra megyek rá, hanem inkább a szókincsfejlesztésre, és hogy tudjanak és merjenek szépen, folyékonyan beszélni. Manapság már nagyon fontos az angol, például munka és utazás során is nélkülözhetetlen, de elég, ha csak egy internetes rendelésre gondolunk. Szinte minden nap találkozik vele az ember. Sokat ad a személyiséghez az is, ha megismerünk más kultúrákat, külföldi embereket, márpedig ezt ebben a korban a legjobb elkezdeni, ugyanis szivacs agyuk van ezeknek a gyerekeknek. A legfiatalabb tanítványom 2,5 éves, és elég neki egyszer elmondani bármit, azonnal megtanulja, játékosan, könnyedén, ami a felnőtteknek viszont sokszor nagyon nehéz.
venna

thumb borbely jkatiEgyre több az egyszerű szúnyog- és darázscsípésre fellépő szokatlanul erős bőrreakció. Az általános tünetek, bőrgyulladások miatt tavalyhoz képest többen fordulnak orvoshoz Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos szerint. De, ha van otthon méz, aloe vera, vagy hagyma, ezekkel sokszor enyhíteni tudjuk a vérszívók, rovarok csípését követő kellemetlen bőrtüneteket.

Amellett, hogy a számtalan szúnyogfajta között egyre több a többnyire vírusos fertőzést terjesztő vérszívó, a méhekkel, darazsakkal, lódarazsakkal és kullancsokkal is vigyázni kell: egyre váratlanabb reakciókat vált ki a csípésük. Dr. Borbély Katalin szerint évről-évre változnak a rovarok és az immunválaszok is.
- Ha vérnyomáscsökkenést, fejfájást, hányingert, hányást, heves bőrtüneteket észlelünk egy darázs-, vagy méhcsípés után, azonnal forduljunk orvoshoz! Ugyanakkor egy egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező embernél nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni egy csípés helyén megjelenő piros folt miatt. Az általában csak a rovar nyálára adott, természetes védekező, hisztaminos reakció - hangsúlyozta a háziorvos, aki ügyeleti tapasztalatát megosztva elmesélte, hogy Zala megyében, a várt szúnyogirtás után a pillangók pár hétre eltűntek, ugyanakkor megjelentek a mérges, durván támadó darazsak, lódarazsak.
Egy érdekes tudományos kísérlet (Scientific Reports, 2021. december 21-én publikált tanulmány) felvetette, hogy a B vércsoportú embereket valószínűleg jobban szeretik a szúnyogok, de védett ember nyilvánvalóan nincs. Azonban természetes megoldásokkal sokat tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat vagy enyhítsük a tüneteket.
Szúnyogok esetében kerüljük a mocsaras helyeket, az erős parfümöt, valamint ne vakarjuk a csípést, mert ez fertőzésveszélyhez és további heves viszketéshez vezethet. Érdemes a házipatikánkat felszerelni néhány készítménnyel, amelyek segítik a bőrseb gyógyulását. Ilyenek például a ledum és apis tartalmú gél (DAPIS gél) az aloe vera, a méz, vagy babáknál hatékony lehet a csípésre kent zabpehelyből és zabtejből készült keverék is. De a szúnyogok utálják a szegfűszeg olajat és az égetett kávépor illatát is.
Kullancs ellen a ruházatunkkal tudunk a legjobban védekezni. Tűrjük be a zoknikba a nadrágot, és ha már belénk ment, minél előbb vegyük vagy vetessük ki. Habár nem mindegyik terjeszt betegséget, a hosszabb ideig bőrben lévő kullancs vagy a kokárda-szerű bőrelváltozás esetén irány az orvos.
- A mézelő méh (apis), a mocsári molyűző (ledum) vagy a hisztamin (histaminum) alapanyagú homeopátiás szerek, kiegészítve a sebekre általánosan adott arnica montana-val szerencsés, ha velünk vannak egy nyaraláskor. Apis alapanyagot a duzzadt, viszkető, hidegre javuló csípésekre, ledumot a kékes, viszkető bőrelváltozásra, histaminumot általánosan az allergiás reakció csökkentésére adunk. Hagymát ugyan nem szokás betenni a bőröndünkbe, holott az egyik legjobb darázscsípés utáni bőrnyugtató hatású zöldség, ahogy az ecetes borogatás is ugyanolyan kiváló a viszkető csípésre - tette hozzá a 30 éves nemzetközi tapasztalattal is rendelkező orvos.
(Forrás: positiveadamsky.hu)


Content of popup