Megosztó Szép-kártya

A kereskedelmi szektor egyelőre csak a pozitív hatását érzi, a szállásadók és a vendéglátás ezzel szemben inkább az árnyoldalát látja. Augusztustól december végéig újra lehet Szép-kártyával hideg élelmiszert is vásárolni a boltokban. Évekkel ezelőtt a zöld plasztik eredeti célja az volt, hogy fellendítse a belföldi turizmust, most azonban úgy tűnik, hogy a kikapcsolódás helyett a mindennapi szükségletek kielégítése az első számú szempont. Az árak továbbra is az egekben, így aki eddig a Szép-kártyájára kapott összeget például wellness hétvégére, vagy éttermi vacsorákra költötte, augusztustól inkább élelmiszert vásárol belőle. A Magyar Turisztikai Ügynökséghez beérkező KSH adatokból már júniusban az látszott, hogy 40%-kal kevesebben fizettek Szép-kártyával a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A kormány döntése pedig csak rontott a turisztikai helyzeten. A kereskedelemben ezzel szemben örültek a változásoknak. 

A kisebb boltokban és a nagyobb élelmiszerláncoknál már a hidegélelmiszert is ki lehet fizetni Szép-kártyával. - Pékáru, felvágott, tejtermékek és még csoki Mikulás is kerülhet a kosárba, de a legtöbben húst vásárolnak Szép-kártyával - nyilatkozta lapunknak Szabó-Benke Lajos, a tiszaújvrosi TESCO áruházvezetője, aki szerint augusztus 1-je óta jelentősen nőtt a forgalmuk. Ezt tapasztalta Varga Györgyné, a Husi Húsbolt egyéni vállalkozója is. 

- Örülünk ennek a plusz forgalomnak. Közel három hónapja a vevőink negyede Szép-kártyával fizet. Gyakran az idősebb korosztály is. A dolgozó generáció odaadja a nagyszülőknek, hogy vásároljanak be azzal. Többen azt mondják, most a kártyán lévő összeget a nagy karácsonyi bevásárlásra tartogatják. Ebből vennék majd meg az ünnepi menü hozzávalóit - mondta Varga Györgyné. A Magyar Turisztikai Ügynökséget hiába kerestük a témával kapcsolatban, a 2024 januári vezetőváltással járó nehéz mindennapokra hivatkozva nem nyilatkoztak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége sem nyilatkozott lapzártánkig, pedig őket is érzékenyen érinti a téma. Városunk kedvenc turisztikai célpontja is megsínylette a változásokat. 

- Augusztustól már jóval kevesebb fürdőző használta fizetőeszközként Szép-kártyáját. Ez közel 1 millió forint kiesést jelentett egy hónap alatt - mondta Somodi Gabriella, a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő üzemeltetési vezetője. 

O.K.

0
Ünnepi Krónika és kiállítás
Ismét virágba borulnak a temetők

Kapcsolódó hozzászólások