thumb auto1Fagyos reggeleken nincs is jobb dolog, mint jeget kaparni a szélvédőről. Ezt nem tudjuk elkerülni, ha a szabadban parkolunk, viszont számos más problémát meg tudunk előzni, ha egy kicsit odafigyelünk motoros gépjárművünkre.

thumb auto2A téli gumi alap, így nem is vesztegetek rá több betűt. Fecsó Attila, a Quali-Mont Kft. autószerelője sorolja azokat az ellenőrzéseket, amelyeket ilyenkor egy szervizben elvégeznek.
- Megnézzük a folyadékszinteket, a fagyállósági fokot, és minden esetben cseréljük a nyári szélvédőmosót télire. Abból ki kell üríteni az egészet, mert belefagy a tartályba. Ezen kívül javasolni szoktunk az ügyfeleknek egy olyan diagnosztikát, ami magába foglalja a fék, a futómű, illetve a lengéscsillapítók állapotának vizsgálatát.
- Télen gyakori, hogy meg sem mozdul az önindító. Mit tegyünk az akkumulátorral?
- Az akkumulátort is le tudjuk tesztelni - folytatja Attila. - Azon felül, hogy a feszültségét meg tudjuk nézni, terhelővillán az áramerősségét is meg tudjuk vizsgálni. Amennyiben már meleg környezetben is rossz, vagy alsó határértékes, az már valószínűleg a hidegben nem fog beindulni.
Domján Tamás éppen akkumulátort cserélt barátnője autójában, amikor összefutottunk vele a parkolóban.
- Hogyan szokta a télre felkészíteni a járművét?
- Még a nyári gumi van fent az autómon, most éppen azon gondolkodok, hogy négy évszakosat fogok venni. A jövő héten fogom lecserélni. Hossz-bordásszíjat is kell cserélnem, ahogy bejött a párás idő, már most hallani, hogy visít. Ablakmosó folyadékkal már a télivel töltöttem fel legutóbb, mert azért voltak már mínuszok.
A rendőrség is elindította az ilyenkor szokásos „Látni és látszani” kampányát.
- Mi az a probléma, amivel nagyon gyakran találkoznak az ellenőrzések során?
- A legtöbb járművön automata állásban használják a fényszórókat - mondja Lipták Ferenc százados, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője -, és ez az időjárási körülményekhez nem megfelelően alkalmazkodik. Hiába világít elől, de hátul nem látszik semmi a járműből, erre oda kell figyelni, főleg ilyen ködös időben. Illetve arra, hogy a ködlámpát csak akkor használjuk, ha ez az időjárási körülmények miatt szükséges.
Surányi P. Balázs

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.” 
Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot november 27-ig (vasárnap) az Arany Sas Gyógyszertár (Bethlen G. út 17., tel.: 49/540-688), majd november 28-tól (hétfő) a Tisza Gyógyszertár (Örösi út 1/A., tel.: 20/400-1952) látja el. A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül. Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.

Gyógyszertárak nyitvatartása
                                    Hétköznap     Szombat   Vasárnap
Arany Sas 8-17 8-12 -
Borostyán 8-17 - -
Remény 8-17 8-12 -
Tisza 8-20 8-20 8-15

Görögkatolikus
Pénteken 7.30 Szent Liturgia. Szombaton 17.00 vecsernye. Vasárnap 10.00 utrenye, 11.00 Szent Liturgia. Szerdán 8.00 Szent Liturgia. A karácsonyi böjt hétköznapjain 17.00 esti istentisztelet (vecsernye).

Református
Gyülekezeti alkalmainkat a következő rend szerint tartjuk:
Tiszaszederkény
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 10.00 óra.
Tiszaújváros
Bibliaóra: csütörtök 17.00 óra.
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 11.00 óra.
Gyermek-istentisztelet: vasárnap 11.00 óra.
Konfirmációi előkészítő: vasárnap 15.00 óra.
Sajószöged
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 9.00 óra.
Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk!


Content of popup