thumb hoseg2Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az Országos Tisztifőorvos az ország egész területére III. fokú hőségriasztást adott ki 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig.

Az előrejelzés „bejött”, a középhőmérséklet három egymást követő napon elérte, sőt meghaladta a 27°C-ot, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől saját és környezete egészsége érdekében.
Fontos tanácsok
• A nagy melegben sok folyadék fogyasztása ajánlott a kiszáradás megelőzése érdekében, azonban az alkohol, valamint a koffeintartalmú italok kerülendőek. Krónikus vesebetegségek, és szív-érrendszerei megbetegedés esetén a folyadékbevitel mértékét mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal!
• 11.00-15.00 óra között semmiképpen nem ajánlott a tűző napon tartózkodni. A leégés elleni védelem megfelelő öltözködéssel, valamint napvédő készítmények alkalmazásával érhető el. A legmelegebb órákban javasolt árnyékban tartózkodni. A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra! A kánikulában jelentős izommunkát végzők testhőmérséklete akár 39 °C-ra is emelkedhet, ami jócskán a láz tartományába esik.
• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt, vagy alig szellőző gépkocsiban!
• Azon gyógyszereket, melyek szobahőmérsékleten tartandóak, fénytől védett helyen kell tárolni. A hőségben célszerű a gyógyszereket hűtőben tartani akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra. A hőség ideje alatt jelentkező tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel orvosukat, a rendszeresen gyógyszereket szedő betegek kérjék ez ügyben kezelőorvosuk tanácsát.
• Napközben a magas hőmérséklet miatt az ablakok zárva tartandóak. Függöny vagy egyéb sötétítő használata csökkenti a lakás belső helyiségeinek túlzott felmelegedését. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket, még a világítást is.
• Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátor szárítja a levegőt, ezért használata csak rövid ideig javasolt. A túlzottan alacsony hőmérséklet és a nagy ventilátorfokozat veszélyes. Több órán keresztül a folyamatos hideg léghuzatban tartózkodás légúti, fülészeti tüneteket, fejfájást, egyéb szervek megbetegedését okozhatják.
Folyadék- és sópótlás
A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat, tüneteket. Az izzadságmirigyek gondoskodnak a bőr nedvesen tartásáról, a nedvesség elpárolgása pedig hatékony hűtést biztosít. Így aztán naponta legalább fél liter folyadékot veszítünk, extrém forróságban akár 3-5 liter izzadságot is el tud párologtatni az ember. A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos folyadék-mennyiség többszörösére is szükség lehet. A folyadékpótlás mellett a sópótlás is szükséges. A szomjúság legfőbb ingere és kiváltója a testfolyadékoknak a kelleténél nagyobb sótartalma, és nem a folyadékhiány, így könnyen elmulasztjuk elfogyasztani a még hiányzó vízmennyiséget és az ezzel arányos só szükségletet. Nagyon fontos tehát, hogy egy kiadós izzadás után az ásványi sókat is pótoljuk, különben lassabban hagy alább a kínzó szomjúság. Ezért oltja jobban a szomjat az enyhén sós ital, leves, mint a literszám megivott csapvíz.
A nagy hőség fokozottan terheli meg az idősebb, szívbeteg emberek szervezetét. Ilyenkor a gyógyszer bevételének elmulasztása súlyos, akár életveszélyes következményekkel járhat. Nagyobb ilyenkor a környezet felelőssége is. Nem árt, ha a hőség idején kicsit jobban odafigyelünk a családtagjainkra, ne restelljünk rákérdezni, hogy bevette-e a szokásos gyógyszereit. A vízhajtók egy része a vizelettel együtt nagy mennyiségű káliumot is kihajt a szervezetből. A megfelelő sóbevitel elmulasztása többek között izomgörcsöket, a szívben ingervezetési zavarokat, szívritmuszavart idézhet elő. Zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel, mert nagyon fontos a szervezet túlmelegedésének megelőzése.

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.” 
Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot július 3-ig (vasárnap) a Borostyán Gyógyszertár (Széchenyi u. 11., tel.: 49/341-050), majd július 4-től (hétfő) az Arany Sas Gyógyszertár (Bethlen G. út 17., tel.: 49/540-688) látja el. 


A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül. 
Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.

Gyógyszertárak nyitvatartása 
Hétköznap Szombat Vasárnap
Arany Sas 8-17 8-12 -
Borostyán 8-17 - -
Remény 8-17 8-12 -
Tisza 8-20 8-20 8-15

Római katolikus
A szentmisék a szokott időpontokban kezdődnek: kedd, péntek, szombat 18.00, szerda 8.30, vasárnap 11.00. Csütörtökön nem lesz szentmise!
Minden vasárnap Sajószögeden 9.30-kor, minden páros vasárnap Sajóörösön 8.30-kor, minden páratlan vasárnap Nagycsécsen 8.30-kor van szentmise.
Az elsőáldozók szüleit kérjük, hogy az elsőáldozási ruhákat július 3-ra, a gyermekmisére hozzák vissza, és a sekrestyében adják le.


A nyári időszakban a plébánián ügyeletet tartunk. Megértésüket köszönjük. A plébánia-iroda nyitvatartása: kedd: 9.00-11.00, csütörtök 15.30-17.30.
Görögkatolikus
Csütörtökön 18.00 vecsernye. Pénteken (júl. 1. Szent Kozma és Szent Damján vértanú orvosok, ingyen gyógyítók ünnepe) 8.00 Szent Liturgia. Szombaton 18.00 vecsernye. Vasárnap 10.00 utrenye, 11.00 Szent Liturgia, 18.00 vecsernye. Kedden 8.00 Szent Liturgia. Hétköznapokon 18.00 vecsernye (esti istentisztelet).
Református
Tiszaszederkény
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 10.00 óra.
Tiszaújváros
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 11.00 óra.
Gyermek-istentisztelet: vasárnap 11.00 óra.
Sajószöged
Úrnapi istentisztelet: vasárnap 9.00 óra.
Alkalmainkra mindenkit szeretettel hívunk és várunk!


Content of popup