thumb makett2Életképek kicsiben címmel nyílt kiállítás a városi könyvtárban. A tárlat Kiss Imre „Indi” mesterleveles makettező, dioráma készítő és festő emlékképekből életre hívott, háromdimenziós alkotásait mutatja be.

thumb makett1A művész tizenegy évvel ezelőtt az interneten ismerkedett meg a diorámaépítés mesterségével, régi vágya volt a festmények háromdimenziós másainak elkészítése. Szakmai fejlődését Adóba László is segítette. Indi nevét ma már Japántól az Egyesült Államokig a legkiválóbb makettezők sorában emlegetik. Magyarországon egyedüliként - több száz induló közül - tíz alkalommal nyerte el a mezőny legjobbjának járó díjat az év legjelentősebb hazai rendezésű makettversenyén.
Művészetének lényege az egyszerűen beszerezhető, költséghatékony háztartási anyagok - hungarocell, modellgipsz, karton - felhasználásában és a színek egyedi alkalmazásában rejlik. Alkotásait sokrétű kutatómunka alapozza meg, és mindannyiunk leghétköznapibb emlékképei inspirálják. Indi arra törekszik, hogy munkáival ne csak esztétikus látványt nyújtson a közönségének, hanem a részletek finom kidolgozásával deja vu érzést is keltsen az érdeklődőkben. Ahogy ő fogalmazott: „Elsődleges célom szépet vinni az emberek lelkébe.”
A kiállítás június 10-ig tekinthető meg a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.
Ördögh István

thumb tancestA Tavaszi Fesztivál ötödik napján az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának előadásában láthatták a nézők William Shakespeare Ahogy tetszik című táncbohózatát, a Derkovits Művelődési Központ színháztermében. A fellépés előtt a tánctagozat vezetőjét, Topolánszky Tamást kérdeztük.

- Melyek a GG Tánc Eger legfőbb erősségei?
- Nagyon jó és nyitott csapat vagyunk, hazai és külföldi táncművészek egyaránt tagjai az együttesnek, és minden évben több vendégtanár és vendégalkotó dolgozik velünk.
- Klasszikus vagy modern köntösbe bújtatták Shakespeare művét?
- Abszolút kortárs jelleget ölt a darab, de ettől nem kell megijedni, abszolút érthető, értelmezhető és élvezhető a produkció.
- Milyen hangulatban teltek a próbák?
- Év elejére összeállt a csapat, nagyon jó hangulatban teltek a próbák, sokan összegyűltek. Akkor még pihentebbek voltak a tanítványok, mint most, amikor már a szezon vége felé járunk. Még éppen két hónapunk van rengeteg feladattal.
- Sűrű a menetrendjük?
- Elég sűrű. Kedden Budapesten léptünk fel, most Tiszaújvárosban vagyunk, csütörtökön Egerben leszünk, aztán Békéscsabán, Nagyváradon. Sok helyen tesszük a dolgunkat, az utazások is megterhelik az embert, de az új helyszíneken való bemutatkozás mindig változatos és örömteli élményeket ad.
- Technikai nehézségét tekintve, mennyire erős a darab?
- Nagyon szeretem a darab koreográfusa, Kulcsár Noémi munkáját abban a tekintetben is, hogy minden tanítványában megtalálja a lehetőséget, és előnyt kovácsol bárkinek a személyiségéből és testi adottságaiból. Egy nagyon érett előadás láthat a közönség fiatal művészektől.
- Szereti Shakespeare-t?
- Nagyon szeretem, egy kikerülhetetlen klasszikus, ezért nagyon örültem annak, hogy végül közösen egy ilyen szórakoztató, szerethető előadást hoztunk létre a maga drámájával és fanyarságával.
- Mi a produkció üzenete?
- Akármi történik velünk, és bármilyen helyzetbe is kerülünk az életben, a szerelem örök.
Ördögh István

thumb falusi es donlaziBohókás, színes ruháiban és rövidre nyírt kék hajával képtelenség volt nem észrevenni őt. Erős kézfogása határozott, magabiztos jelleméről tanúskodott. Lazasága, önbizalma, életöröme engem is magával ragadott. Amikor pedig kiállt a közönség elé és kieresztette erőteljes énekhangját, felrobbant a színpad. Ilyen Falusi Mariann, aki a Don Lázi Swingtet zenekar kíséretében adott könnyűzenei koncertet a Derkovits Művelődési Központban, ami a Tavaszi Fesztivál egyik fénypontja volt.

- Az előadás címe: Mennyit ér egy nő? Szerinted mi erre a válasz?
- Lázár Istváné (Don Lázi) volt az ötlet, hogy a nőiségről, a női szerepekről szóljon a műsor. A dalok 99 százaléka a nőkről szól. Szerintem az előadói szakma tulajdonképpen egy férfisoviniszta szakma, mert mindenki a férfiakért rajong és őket nézi. A női előadóknak nagyon nagyot kell villantani ahhoz, hogy számon tartsák. Nem akarok politizálni, de azt hiszem, kicsit devalválódott a női szerep az utóbbi években. Úgyhogy nekünk, nőknek fontos, hogy ezt visszaépítsük, mert mi is egy mértékegység vagyunk. Nem biztos, hogy csak otthonteremtésre és szülésre vagyunk valók, hanem igenis sok szín belefér egy nő életébe. Nagyon tág spektrumú az, amit mi képesek vagyunk teljesíteni és magunkra vállalni.
- A korral szerinted változik az, hogy mit jelent a nőiség? A Pa-dö-dő indulásakor a tarka ruházat, a színes haj, mind a nőiség része volt?
- Elég sok mindent eltakar ez a bohókás ruha és ez a haj. Ami bent és mélyen szunnyad, az ugyanaz a nőiség, sőt, még tombolóbb volt fiatal korunkban. Mögé kell látni, hiszen ha nem lenne a nőiségnek ez az ereje bennünk, bennem és a Györgyiben, akkor nem sikerült volna ezt a dolgot így átvinni, hogy ilyen erősen, két nőként tudtunk 36 évig funkcionálni. Ez borzasztó fontos, hogy érezzék, mennyi minden van az ilyen szélsőségesen bohókás leplek alatt, és nem csak úgy, prekoncepcióval élni. Mindig is ez volt az egész Pa-dö-dőnek a lényege, és ez a mai napig is.
- Ha már Pa-dö-dőt emlegetünk, évtizedekig álltatok együtt a színpadon, de te szólóban is előadsz. Miben más, melyiket érzed jobban magadénak?
- Szerencsére mindegyikben saját magam tudok lenni. A Pa-dö-dőt is magamon folyattam át, ezeket a dalokat, amiket akár a Don Lázi Swingtettel, vagy a Sárik Péter Trióval csinálunk együtt, tehát mindenféle zenét a saját magam valamilyenségére próbálok fordítani. Egyik sem jobb vagy rosszabb, minden mást ad, mind nagy élmény és azért csinálom, hogy nekem jobb legyen. Ez egy önző dolog.
- Színésznő és énekesnő vagy, rádiózol, tévében szerepelsz. Ezek között sincs kedvenced?
- Mindegyik akkor nagyon jó, amikor éppen csinálom, és olyankor megpróbálok maximumra futni és élvezni. Egyszer voltunk egy barátunk gyerekének a balettvizsgáján, és én ott ültem és nyafogtam, hogy menjünk már, unatkoztam. Mellettem ült Rubay Ádám barátom, aki azt mondta, hogy „Te hülye vagy? Hát itt vagy, élvezd!” Rájöttem, hogy igaza van, attól kezdve csak röhögtünk, és nagyon jól éreztem magam. Ez a lényeg, hogy ahol vagy, és amit csinálsz, azt maximálisan próbáld kiélvezni, és ne akarj mással foglalkozni és akkor minden jó lesz.
- Itt, a Derkó színpadán tavaly is énekeltél, akkor még Györgyivel az oldaladon. Mesélsz róla, hogy van most, miben dolgoztok együtt?
- Györgyi stroke-ot kapott novemberben, de javul, egyre szebben beszél. Csináljuk a Klubrádiót továbbra is, Györgyi ott van, ugyanolyan penge az agya, vicces és mindenkinek beszól. Vannak beszélgető estjeink és koncertjeink is. Most voltunk például Salgótarjánban, ahol imádták az emberek, mert egyelőre még nem tudja kimondani az r hangot, raccsol és nagyon cuki, de bármikor simán megcsinál bármit. Azt hiszem, hogy az a szeretet, ami felénk jön, az ő javulásához és gyógyulásához nagyon komolyan hozzájárul.
- Olyan nagy szeretettel beszélsz róla, a testvérednek hívod. Mitől ilyen elválaszthatatlan, ilyen megingathatatlan ez a kapcsolat?
- Az első perctől kezdve egyformán gondolkodtunk mindenről, nagyon jó barátok vagyunk. Összehoztunk egy olyan közösséget, akár a tágabbat, a rajongóinkat és a közeli közösséget, a táncosokat, a zenészeket, akikkel együtt dolgozunk, akik ott állnak mellettünk mindig, most például mellette a bajban. Ez az életem, összetartozunk, ő a tesóm.
- Többször nyilatkoztad, és most is ezt érzem, hogy mindig önmagadat adod, nem akarsz senkinek megfelelni, ez kevés embernek megy. Te mindig ilyen voltál? Mi a titok?
- Az, hogy marha fárasztó, hogyha nem ezt csinálom. Én nem tudok hazudni, mert rossz a memóriám, a harmadik percben már összekeveredek. Fölösleges, nem kell erre plusz energiát pazarolni, olyan sok mindennel lehet foglalkozni, ahelyett, hogy az ember megjátssza magát, minek? Úgyis hozott anyag, ez van. Én a kezdetektől ilyen voltam, de amikor Györgyivel találkoztam, az ő szabadsága és elképesztő gátlástalansága még inkább hatott rám, és felszabadított sok olyan dolgot, amit én addig tartottam. Akkor jöttem rá, hogy ja, ezt így is lehet? Hát tök jó, akkor legyen így, hisz ez sokkal jobb és egyszerűbb.
venna

A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vándor Sándor Zeneiskolája értesíti a szülőket, hogy a 2022/2023-as tanévre várja minden korosztályban a zenét tanulni vágyó növendékeket.
Az általános iskolát most kezdőket zenei előképzőre, a nagyobbakat furulyára, fuvolára, oboára, klarinétra, szaxofonra, hegedűre, trombitára, harsonára, kürtre, tenor kürtre, zongorára, gitárra, ütőhangszerekre várjuk. Jelentkezni 2022. május 31-ig lehet a jelentkezési lap leadásával a zeneiskolában.
(A jelentkezési lap letölthető az iskola honlapjáról.)
Markovicsné Szabó Enikő
intézményvezető

thumb kialliats1Valaha művészettörténésznek készültem. Budapesti éveim alatt az időm jelentős részét galériák és árverések látogatásával töltöttem, ezért nagy örömmel siettem arra az impozáns kiállításra, amely a Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként május 10-én nyílt a Városi Kiállítóteremben. A tárlat anyaga tizenöt szentendrei kötődésű művész alkotásait vonultatja fel. Köztük olyan neves szerzőkét, akiket idáig csak könyvekből és aukciós katalógusokból ismertem. Néhányukat több évtizedes emlékfonal köti Tiszaújvároshoz, emiatt nem pusztán egy kiállítás nyitányára érkeztek a Barcsay térre.

Pontban 17 órakor a Vándor Sándor Zeneiskola két művésztanárának, Bakos Irinának és Lakatos Verának a zenejátéka, aztán Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója és Kopin Katalin művészettörténész köszöntötte az érdeklődőket.
- A kiállítás szervezője ef Zámbó István képzőművész, zenész és előadóművész, az idén ötvenéves szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapító tagja, a kiállítók névsora pedig az ő baráti kapcsolatait mutatják és azt az eleven, pezsgő művészeti életet, amely ma is jellemzi Szentendrét - kezdte a kiállítás ismertetését lapunknak Kopin Katalin.
- Mitől különleges a tárlat?
- Egy nagyon színes válogatást láthat a közönség az egészen fiatalokétól az idősebb, már befutott alkotók munkáival bezárólag, amely műfajilag is nagyon sokszínű. Experimentális fotókat, hagyományos olajképeket, printeket és kísérleti munkákat ölel fel az anyag. Amint látja, ef Zámbó István és Bukta Imre nagyon otthonosan mozognak a terem falai között, őket közel fél évszázados kapcsolat fűzi Tiszaújvároshoz. 1977-ben létrejött itt, a Tiszai Vegyi Kombinát keretein belül egy úgynevezett kísérleti műhely, ahol azon nyáron egy hónapon át alkotott többek között ef Zámbó István, feLugossy László, Bukta Imre és Bernáth(y) Sándor. Azon kívül, hogy a gyár területén dolgoztak, a város több pontján és környékén rögtönzött művészeti akciókat is szerveztek. Például egy több kilométeres fóliacsíkkal jelképesen megfelezték a Sajó folyót, máskor pedig színes műanyag gallérokkal díszítették fel a homokos vízparton nőtt bokrokat.
- Mi jellemezte alkotótevékenységüket?
- A gyár területén talált, elfekvő, hulladéknak tekintett anyagokból nagyon izgalmas szobrokat hoztak létre, amelyeket abban az évben, decemberben be is mutattak a Derkovits Művelődési Központban. A legendárium szerint ez egy nagyon sikeres kiállítás volt, hiszen ők nem kívülről jött idegenként dolgoztak a gyárban, hanem a helyi munkásokkal karöltve és az ő szakértelmükre támaszkodva. Tehát mindenki egy picit a sajátjának is érezte a létrehozott műalkotásokat.
- Meglehetősen újszerű munka lehetett ez akkoriban.
- Igen, merőben szokatlan volt, hogy egy üzem berkein belül művészek dolgozzanak. Nekik pedig azért volt kihívás, mert még nem ismerték a műanyag használatát.
- Hogyan fogadta őket a közösség?
- Barátságosan, hiszen ők is reggel hatra jártak dolgozni, munkásruhát öltöttek, együtt ebédeltek a vállalat dolgozóival.
A falakat fürkészve egy ifjú kiállító, dr. Erdős Klára mellé szegődtem.
- Én gyakorló ügyvéd vagyok, és pár éve egy véletlen folytán ismerkedtem meg ef Zámbó Istvánnal. Ő volt az, aki biztatott, hogy fessek, tulajdonképpen ő indított el ezen a vonalon - mondta Klára.
- Számomra különös, hogy egy jogász ecsetet ragad.
- Annyira nem különös, mert nagy kreativitás kell a jogászi munkához is. De valóban, nem kéz a kézben járó tevékenységek. A társadalomkritikus képeimben viszont abszolút visszaköszön a jogászi szemlélet.
- Miben áll a társadalomkritikus szemlélete?
- Úgy gondolom, túlságosan áthatja a politika a magyar társadalmat. Egy sokkal nyugodtabb, visszafogottabb, kultúrával és sporttal telibb életet kellene élnünk, és például nem egymás szidalmazására kellene használnunk a közösségi oldalakat. Sokkal inkább arra, hogy az élményeinket osszuk meg egymással. A mindenkori vezetésnek pedig mindössze annyi lenne a dolga, hogy menedzselje az országot.
- Hogyan alakulnak ki a munkái, és hogyan jellemezné őket?
- Maguktól. Sohasem konkrét ötleteket jelenítek meg, hanem spontán, apró részecskékből születnek a képeim. Egyrészt akár egy céltalan firkálásból, ha kijön két olyan vonal, amelyeket aztán továbbgondolok. Nem figurális, de nem is absztrakt festészet az enyém, de minden képemnek jól megfogható témája és mondanivalója van. Máskor pedig a pillanatnyi látvány inspirál az alkotásra.
- Én viszonylag későn, negyvenhárom éves koromban kezdtem el festeni - vette át a szót a konstruktivizmus jegyében alkotó Görög László, aki korábban műgyűjtőként is mozgott a képzőművészeti alkotások világában. Festményeit ma már nem csak itthon, hanem külföldi kiállítóterekben is egyre többen szemügyre veszik.
- Hogyan látja a magyar kortárs képzőművészet helyzetét a világban?
- Nehéznek, de sohasem volt könnyű. Kelet-Közép-Európából nehéz kitörni. Napjainkban egy globalizáltabb világban élünk, a különböző közösségi médiaplatformok segítségével pillanatok alatt el lehet jutni a közönséghez, míg korábban hosszú évekbe tellett ez a folyamat. Ilyen szempontból kedvezőbbek a körülmények és tágabbak a lehetőségek. Azonban a művészet éppúgy üzleti alapon is működik manapság, mint régen, ezért a kultúra befolyásos szereplőinek támogatása továbbra is jelentős tényezője egy művész elismertté válásának.
- Miben áll az ön művészete?
- Én kizárólag konstruktív képeket készítek. A figurális ábrázolással is próbálkoztam korábban, de az nem okozott örömöt számomra. A vonalak és formák szerelmese vagyok.
A terem zárása előtt Bukta Imre osztotta meg lapunkkal érzéseit és gondolatait a kiállításról, a régmúltról és a művészet jövőjéről.
- Milyen érzés volt ma újra itt lenni?
- Nagyon jól éreztem magamat. Rendkívül színes és izgalmas a kiállítás. Egyébként évente egyszer mindig igyekszem visszalátogatni Tiszaújvárosba, ahol a fiatalságom legszebb éveit töltöttem. Kellemes emlékeket őrzök a településről, hiszen a képzőművészeti pályán való indulásom innen származtatható. Éppen a megnyitó utáni beszélgetésben előkerült a mesterem, Pataki János neve, akárcsak a TVK és a Derkovits.
- Mennyiben volt más a kulturális élet akkoriban?
- Nagyon intenzíven pezsgett. Bizonyára most is áldoznak a kultúrára, de akkor dőlt a pénz. Nem sok mindent írok a szocializmus javára, de azt igen, hogy volt hajlandóság, pénz és energia arra, hogy a lakosság életében fontos szerepet töltsön be a kultúra. Ideértve a mozit, a kiállításokat, szakköröket, irodalmi eseményeket és sok minden mást is. Mára megváltozott a világ és az életünk. Elég, ha csak annyit mondok erről, hogy a zsebünkben lévő mobillal szerezzük az információkat.
- Hogyan tekint az itt kiállító, fiatal művészekre?
- Húsz évig Szentendrén éltem, egészen a kétezres évek elejéig. Az öregeket és a középgenerációt ismerem, a fiatalokat kevésbé. A Vajda Stúdió őstagjaival, mások mellett ef Zámbó Istvánnal, feLugossy Lászlóval és Bereznai Péterrel is itt, Tiszaújvárosban találkoztam először csaknem ötven évvel ezelőtt.
- Milyennek értékeli a képzőművészet várható jövőjét Magyarországon?
- Ami egyedi, az mindig értékes lesz.
Ördögh István

Május 19., csütörtök

9:00 A szerdai adás ismétlése
HétHatár: Társasházi pályázatok, javítások, felújítások - Átlagkereset - Kevés gyerek, kevesebb osztály - Csökken a vérkészlet és a véradók száma is - Sportfesztivál újdonságokkal - Phoenix bajnoki - Junior regionális kosárlabda döntő
Hétről-Hétre: Görög, török, horvát nyár -
Muhi csata újrajátszva - Tour de Hongrie - Térzene a fúvósokkal - Mennyit ér egy nő? - Retroautók miniben -
Foci bajnoki - Kosármérkőzés

Május 20., péntek
18:00 B4 Híradó

Május 25., szerda
9:00 A képviselő-testületi ülés közvetítése
14:00 A testületi ülés ismétlése

18:00 HétHatár: Ülésezett az önkormányzat - Balesetek a városban - Energiaárrobbanás - Bölcsődei nyílt nap - Virágos kiskertek a városban - Gyereknap - Foci
18:15 Hétről-Hétre: Örömtánc - Foltvarrók regionális találkozója - Kosárlabda

Május 26., csütörtök
9:00 A szerdai adás ismétlése


Content of popup