thumb fuvos1Telt ház fogadta a Tiszaújvárosi Derkovits Fúvószenekart március 18-án a művelődési központ színháztermében. Fellépésük ezúttal nem csupán egy tavaszköszöntő koncert volt. Hosszú évek után a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség (MAFUMASZ) szakmai zsűrije értékelte a nagy múltú együttes felkészültségét, fejlődésének irányát, produkciójának színvonalát, melynek eredményeként immár arany minősítéssel büszkélkedhet.

thumb fuvos2Más tekintetben is a jutalmak estje volt a szombati. Az előadás meghívott közreműködőit, Füvessy Norbertet és Vízi Viktort a Derkovits Művelődési Központ igazgatója, Mátyás Zoltán ajándékozta meg, több évtizedes munkáját pedig a zenekar újonnan alapított évi díjával köszönte meg Andrássy Csabának a fúvósok vezetője, Bereznay András.
Az est nyitányaként a művelődési központ igazgatóhelyettese, Bognár Imre, majd dr. Fülöp György köszöntötte a megjelenteket. A polgármester kiemelte: a zenekar számíthat a város támogatására.
- Elárulom, hogy a koncert előtt egy kicsit beszélgettem a zsűri tagjaival. Lobbiztam a zenekarért, és ők is ugyanezt tették felém. Arra kértek, hogy a város támogassa ezt a csapatot. Megígérem, így lesz. Körülbelül egy hónappal ezelőtt járt nálam Mátyás Zoltán igazgató úr és a zenekar vezetője, mert egy nagydob beszerzését kérték az önkormányzattól az együttes számára. Március 15-én már láttam, hogy ez megvalósult, amiről itt ma este önök is meggyőződhetnek - mondta.
A formáció változatos, minden korosztály igényét kielégítő műsorának első részét Szabó Ferenc, a MAFUMASZ elnöke, Hidas Frigyes- és Nívódíjas karmester, Bekker Gyula Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes-díjas karmester, a MAFUMASZ elnökségi tagja és Ella Attila, a gödöllői Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós tanszékvezetője, a MAFUMASZ fúvószenei szekciójának alelnöke osztályozta. Értékelésük során egyebek mellett a zenekari hangzáskép tisztaságát, a szólamok arányát, továbbá a karmester és a zenekar kapcsolatát is vizsgálták.
Döntésük gyorsan megszületett, a szakszövetség minősítési rendszere alapján szórakoztató kategóriában, „B” fokozatban az elérhető 100 pontból 86 pontszámmal, arany minősítéssel jutalmazta a zsűri a Derkovits Fúvószenekart, amely júliusban önálló koncertet ad majd a Triatlon Fesztiválon.
- Nagyon örülünk az eredménynek, igazán megtisztelő, köszönjük szépen a zsűrinek! Akárcsak azt, hogy olyan messziről eljött hozzánk - fejezte ki háláját a színpadon az együttes művészeti vezetője, Bereznay András, és bejelentette: ezentúl saját évi díjjal ismeri el a zenekar legjobbjainak munkáját. Az elismerést elsőként Andrássy Csaba vehette át, a klarinét szerelmese, aki legrégebbi tagként 1986 óta erősíti a közösséget.
- Igazán megtisztelő volt átvenni ezt a díjat, ami mögött nem csupán egyéni munka van. A teljes tagságnak köszönettel tartozom - nyilatkozta lapunknak a produkció után Andrássy Csaba.
- Milyen érzésekkel állt ma színpadra?
- A fellépés előtt volt bennem némi izgalom a zsűri jelenléte miatt, de odafent már csak tettem a dolgomat, mint mindenki. Boldog vagyok, hogy mindannyian kihoztuk magunkból a legjobbat ma este, és elértük a célunkat.
- Mit kapott a zenekartól az elmúlt évtizedekben?
- Egy fantasztikus közösséget és a zenélés örömén túl rengeteg élményt. Nagyszerű zenészekkel és előadókkal találkozhattam. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy tapasztalja meg a csapathoz tartozás érzését bármely művészeti ágban, mert együtt dolgozni másokkal, akár csak a legapróbb sikerekért is, óriási öröm.
- Hogyan képzeli el a következő harminchét évet a csapatban?
- Amíg a karnagy úr megtűr a posztomon, zenélek. Amikor pedig már nem fog menni - hiszen öregszik az ember - nagyon szívesen rendezem majd a kottákat. A fő, hogy az együttesben maradhassak.
- Számomra egy nagyon kellemes este volt a mai, és igazán örültem annak, hogy - ismerve a múltat - újraéled a csapat - kezdte értékelését kérdésünkre Szabó Ferenc, a zsűri elnöke. - Rendkívül jó volt látni a sok fiatalt a színpadon, mert a zene művelésén túl a közösségteremtés is a lényegét képezi egy együttesnek. Olyan erős közösséget jelent egy ilyen kompánia, amely mindig hazahívja majd a tagjait, bárhová sodorja őket az élet. Remek volt a műsorválasztás, és vidáman fedeztük fel az előadásban azokat a fontos stilisztikai jegyeket, amelyeket a minősítés megszerzéséhez számon kell kérnünk a zenekaron.
- Egyhangú döntés alapján született meg az arany minősítés?
- Abszolút. A polgármester úr említette az elején, hogy lobbizott a zenekarért nálunk, mi pedig ugyanígy nála. Nem volt miért izgulnia, hiszen már az első akkordok megszólalása után éreztük: itt valami nagyszerű dolog történik majd. Remek színvonalon játszottak a hölgyek és az urak.
- Mit emelne ki a műsor erősségeként?
- A hangulatát feltétlenül. Látszott az a fantasztikus élvezet a muzsikusok játékán és színpadi jelenlétén, amely rengeteg befektetett időt és energiát sejtet. Öröm volt nézni a szólamcsoportok cinkos összekacsintását, egymásért való szurkolását egy-két szóló előtt és után. Kiemelem az ütőszólamért felelős fiatalok különösen önfeledt játékát, mert szinte táncoltak a zenekarral. És nem felejtem ki a felsorolásból András komoly, következetes vezetését sem. Kimagasló produkciónak lehettünk tanúi. Rendkívül örültem ennek a csapatnak, amely a munka legszebb gyümölcseit aratta le ma este. Csak így tovább!
- Min kell még dolgoznia a csapatnak?
- A továbbiakban jöhet a repertoárbővítés, ami egy nagyon komoly feladat. A szórakoztató vonal mellett nyitniuk kell az eredeti, koncertfúvós darabok irányába is. Ebben szintén tudjuk segíteni őket. A szövetség keretében az a dolgunk, hogy országszerte segítsük a fúvós formációk fejlődését. Örvendetes számunkra, hogy András ennyire komolyan veszi a feladatát és partnerre találtunk benne a Derkovits Fúvószenekar előrelépéséhez. Nekünk is öröm, hogy folytatja a tanulmányait az egyetemen. Most karmesteri vizsgára készül, a jövő tanévben pedig már a diplomára. Specifikusan a fúvószenével foglalkozik, ami számunkra azért is fontos, mert a MAFUMASZ most már - 90 együttessel a háta mögött az országban - hihetetlen dinamikával fejlődik. Ebben a régióban különösen fontos szerepet töltenek be a helyi fúvószenekarok.
- Ön szerint mit érhet még el a Derkovits Fúvószenekar?
- Bármit. Egyrészt, mert nagyon erős, másrészt pedig azért, mert a zenének nincs felső határa. Én több mint negyven éve élek a fúvós hangszerek bűvkörében. Gyerekként kezdtem, és még egyetemi tanárként is azt mondhatom: minden nap tanulok. Egy biztos, aki zenével foglalkozik, egyre jobb ember lesz minden tekintetben.
Ördögh István

thumb kiallitas1Pálfy Julianna Nívó- és Káplár Miklós-díjas festőművész képeinek ad otthont április 6-ig a Városi Kiállítóterem. Őszinte vallomás, ez a tárlat címe, ami már önmagában is elégnek bizonyult ahhoz, hogy sietve kérjem a munkatársaimat: hadd írhassak róla én.

thumb kiallitas2Végigsétálva a kiállítás helyszínén, egy valódi, érzékeny művészlelket sejtettek velem a helyiség falait betöltő színes, nyugalmat árasztó, ámde mégis elgondolkodtató vásznak. A várakozásom maradéktalanul beigazolódott, amikor befejeztük rövid beszélgetésünket.
- Mit takar a tárlat címe?
- Őszinte vallomás, azaz alkotni csak őszintén szabad. Mert az egyén művészeti kifejezésformája - bármilyen ágról legyen szó - csak úgy hiteles. Ezek a képek az életem különböző időszakainak - köztük a közelmúltam - lenyomatai.
- Hogyan alkot?
- A műveimben testet öltő érzésekhez és gondolatokhoz különböző technikákat társítok. Általában lassan, aprólékosan készítem el a képeimet, ezért csodálom azokat a festőket, akik percek alatt felviszik a vászonra a mondanivalójukat. Nekem sokkal több időre van szükségem, mert alkotás közben szeretem átengedni magamon az akkor és ott feltörő érzéseket.
- Melyik stílushoz sorolja a művészetét?
- Nem igazán szeretem a stílusbeli besorolást. Kortárs festő vagyok, saját külső-belső eszköztárral, és mindig az aktuális hangulatomnak, mondanivalómnak megfelelően születnek a képeim. Vannak közöttük figuratívak és absztraktok egyaránt. Fiatal koromban még másoltam, ami körülvett, viszont hosszú ideje már csak a lelkemből ábrázolok. Olykor látok olyan kiállításokat, ahol szinte egyformák az alkotások, rám ez nem jellemző. Én más, de semmiképpen sem problémás művészlélek vagyok.
Ördögh István

thumb kronika 1A Szivárvány óvoda gyermekei számára a természeti értékek megbecsülése, a környezettudatos viselkedés tudatosítása céljából két ismeretterjesztő élményprogrammal tettük színesebbé az óvodai életet.

A Kalamajka Bábszínház Utazás Komposztániába című előadását tekintették meg az óvodások március 20-án. Az előadás mesei elemekkel segítette a gyerekek számára megérteni a környezetvédelem fontos szabályait, a levegő, a víz, a föld szennyezésének következményeit. Felhívta a gyerekek figyelmét minden élőlény szerepére az ökoszisztémában. Az előadás a Pro Filii Alapítvány támogatásával valósult meg a Tisza-Szivárvány Alapítvány szervezésében. Másnap egy környezetvédelmi roadshow keretében a gyerekek játékos formában erősítették meg ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.
A szemléletformáló játékok, amelyet a BMH Nonprofit Kft. hozott, hozzájárultak az óvodás korosztály számára a környezeti és természetvédelmi értékek megbecsüléséhez.
Tóth Márta
a kuratórium elnöke

thumb asvanykiallitas1Március 11-én izgatottan indultak a katolikus iskola tanulói a Miskolci Egyetemre, ahol a XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált rendezték meg. Több mint 100 kiállító mutatta be kollekcióját, a Föld rejtett kincseit, ékköveket, kőzeteket és ősmaradványokat.

Az ásványbörzén ismeretterjesztő előadást hallgattak meg az Év ásványának választott antimonitról. Megcsodálhatták az Év ősmaradványát, a borostyán különböző formáit. A földtudományi játszóházban dinoszaurusz lábnyomokkal, ásványok meghatározásával, és ,,Szent László pénzével” ismerkedhettek meg. Nagyító alá vették a szemkápráztató ásványokat, meghatározásokat végeztek, a digitális terepasztalokon különböző természeti formakincseket alakítottak ki. Az aranymosás technikáját is elsajátították. Érdeklődve várták, hogy kinek milyen ásványokat sikerül kimosnia. Nagyszerűen érezték magukat ezen a tavaszi szombaton, ahol a természettudományos ismereteiket bővíthették.
Orbán Mónika földrajztanár


Content of popup