thumb fulek (3)A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 42 tanulója 4 tanárnő kíséretében 5 napot töltött Szlovákiában és ismerkedett meg a felvidéki bányavárosokkal, valamint a Szepesség és Gömör kincseivel.

Az első állomás Somoskő vára volt, melyről csodálatos kilátás nyílt a környékre. A vulkáni csúcsról szlovák oldalon lesétálva megtekintettük a geológiai érdekességeket: a bazaltorgonákat és a kőtengert. Délután Fülek várában tettünk látogatást, ahol Koháry István várkapitány török ellen vívott harcáról hallottunk, majd látogatást tettünk Gömör vármegye egykori székhelyén, Rimaszombaton. Megcsodáltuk a város legnagyobb templomát, melynek nevezetessége értékes könyvtára, valamint Ferenczy Istvánnak, a híres magyar szobrásznak a kriptája és carrarai márványból faragott szobra.
Második napunkat Balassi Bálint szülőhelyén, Zólyomban kezdtük, ahol Nagy Lajos és Mátyás király, valamint Beatrix királyné is megfordult. Selmecbányán kirándulást tettünk a középkori templomból erőddé alakított Óvárban, majd Úrvölgy múzeumában érdekfeszítő előadást hallottunk az egykori rézbányászok életéről, a tárnajáratokról.
A harmadik napon Késmárkon megtekintettük a Thököly család pompázatos reneszánsz főúri várát, a régi fatemplomot, az evangélikus templomban megkoszorúztuk Thököly Imre kuruc vezér szarkofágját. Délután túráztunk a Szlovák Paradicsomban. A Tamásfalvi-kilátónál beláttunk a Hernád áttörésébe, és a távolban feltűntek a Magas-Tátra havas hegycsúcsai.
A negyedik napon rövid kirándulást tettünk a Szilicei-fennsíkon, megnéztük a szilicei jégbarlang monumentális bejáratát, majd a Gombaszögi-cseppkőbarlanghoz mentünk, ahol a több mint 1500 méter hosszan feltárt barlang folyosóiban és termeiben fehér és vörös színekben pompázó ritkaságnak számító szalmacseppkövekben gyönyörködhettünk. Programunkat Rozsnyón sétával zártuk. A város központjában elterülő négyzet alakú Bányászok terén Andrássy Franciska carrarai márványból faragott mellszobra mellett megtekintettünk több nevezetes épületet is. Az estét íjászkodással zártuk.
Utolsó napunkat is túrával kezdtük az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szádelői szurdokvölgyben. Rácsodálkoztunk a hasadék legérdekesebb képződményére, a 105 méter magas különálló Cukorsüveg sziklacsúcsra. Kassán felkerestük a rodostói házat, amely II. Rákóczi Ferenc törökföldi emigrációjának állít emléket. A Szent Erzsébet dómban megkoszorúztuk a nagyságos fejedelem, valamint édesanyja, a munkácsi hős, Zrínyi Ilona, és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját. Séta közben megcsodáltuk a Lőcsei-házat, a régi megyeházát, a zenélő szökőkutat, a Pestis-oszlopot, a Forgách és az Andrássy palotát.
Az út során gyönyörű tájakon utaztunk, különleges természeti kincsekben és egykori magyar városokban gyönyörködhettünk. Ezek az élmények erősítették diákjainkban a hazaszeretet és az együvé tartozás érzését.
Siskáné Nagy Ilona
osztályfőnök

Június 30., csütörtök
9:00 A képviselő-testületi ülés közvetítése
Utána a szerdai adás ismétlése.
HétHatár: Hőségriadó - Benzinkorlátozás - Olvass könyvet! - Kábítószerellenes világnap - Újra szól a harangjáték - Egyetemisták ösztöndíjosztója - Szent Iván éj az óvodában - Giada sikerek
Hétről-Hétre: Tisza-parti juniális - Múzeumok éjszakáján - Élet a garázssorokon - Aszály a földeken - Opera standup - Triatlon-koncertek, programok
Utána a testületi ülés ismétlése

Július 1., péntek
18:00 B4 híradó

Július 6., szerda
18:00 HétHatár: Ülésezett az önkormányzat - Tábormustra - Semmelweis-nap - Orvhalászok rendőrkézen - Nyári munka - Exatlon-pálya a strandon - Legyen Szederkény vendége
18:15 Hétről-Hétre: Tanulmány a nőkről - Lily Jane, Kelemen Alíz első könyve - Veszélyes nyár - Sportolj a szabadban! - Hódít a street workout

Július 7., csütörtök
9:00 A szerdai adás ismétlése

 

thumb szentivan1Múzeumok éjszakájára, Nyáresti korzóra és egyben közös értékmentésre hívta a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár a látogatókat Tiszaszederkénybe, a Villa Scederkyn Tájházba.

thumb szentivan2A közös téma a fény volt. A Helytörténeti Gyűjtemény év elejétől keresett olyan régi, szederkényi és leninvárosi vonatkozású fényképeket, melyeket tulajdonosai szerettek volna felújítva, színezve látni. Ezeket a helyreállított képeket állították ki most egy időszaki kiállításon a szederkényi tájházban.
Fényfestéssel is készültek fényképek a tájház egyik teljesen elsötétített szobájában. A sötétben ülő modellt színes lámpákkal, fényeffektekkel világították meg, a végeredmény pedig egy kaleidoszkóp-szerű látványos fénykép lett.
A fényképezés feltalálása előtt árnyképeket készítettek. Ezt a technikát is kipróbálhatták a látogatók. Megvilágították, majd kartonpapírból kivágták a körberajzolt fejformát.
A Nyáresti Korzó a tájház udvarára költözött. Az Afronauta zenekar egy különleges, teknősbéka formájú ütős hangszeren, a handpan-en játszott pszichedellikus zenét.
- Afronauta a nevünk - mondja Nagy János -, de nem afrikai zenekar vagyunk. Magyarok vagyunk, vagyis én roma, de jobb szeretem, ha azt mondják, hogy cigány. Ezt a hangszert Svájcban találta fel egy házaspár, a dominikai rokonát fejlesztették tovább, ami hordóból készült. Azt szerintem többen ismerik, vagy jobban elterjedt. Egy hordó, ami befelé van kikalapácsolva, és egy kromatikus skálát ad ki. Ettől van ilyen keleties hangzása.
Surányi P. Balázs


Content of popup