thumb aszaly3Száraz a talaj mindenhol a környékünkön. A gazdák ádáz küzdelmet vívnak a hosszan tartó aszállyal. Luczi István kesznyéteni gazdálkodóval jártuk körbe a búza-, kukorica- és repceültetvényt. Megnéztük, milyen károkat okoz a csapadékmentes időjárás. Elkeserítő volt a látvány a gazdának is és nekünk is.

thumb aszaly2- Mióta nem esett eső?
- Jelentősebb eső két hónapja nem hullott - mutat körbe István. - Egy keveset kaptunk két hete, de az nem számít jelentős mennyiségnek. Késik a csapadék, ezért hamarabb kell elkezdenünk az aratást. Amióta én ezzel foglalkozom olyan még nem volt, hogy július előtt be tudjuk takarítani a repcét és a búzát. A növények nagy része elpusztult. Sajnos a kukorica még rosszabb helyzetben van. Nagyon nagy veszteség várható, ami 70-80 százalékos terméskiesést jelent. Van olyan tábla, amiből semmit nem tudunk majd betakarítani. Ennek az aszályos helyzetnek a legnagyobb problémája nem az lesz, hogy kevés lesz a termés, hanem, hogy nem lesz termés. A napraforgó is lassan megadja magát. Nagyon sok leszáradt levél van már most a növényeken a virágzás kezdetekor, ez azt jelenti, hogy megfeleződik a termésátlag.
- Volt ilyen mértékű aszály a közelmúltban?
- Talán 15 évvel ezelőtt volt hasonló helyzet. Sajnos az országnak ezen a területén gyakrabban fordul elő szárazság és nincs ellene orvosság. Az öntözés jelentene megoldást, ha lenne rá pénz és lenne rá munkaerő-kapacitás, de ezeket nem könnyű előteremteni. Most különösen, hogy az üzemanyagárak az egekig emelkedtek, nagyon nagy költséggel jár.
- Ha mondjuk holnap nagyobb mennyiségű eső esne a földekre, az segítene vagy már késő?
- A kukoricán még segítene, de mondjuk, ha még további egy hétig nem lesz csapadék, akkor már semmi nem segít rajta. Most már látszanak a virágkezdemények, és ha ezek leégnek, nem lesz benne pollen, akkor nagy valószínűséggel termés sem lesz.
- Mi lesz a következménye ennek a nagy aszálynak a gazdákra nézve és a vásárlókra nézve?
- Sajnos itt mindenkinek valamilyen pénzeszközhöz kell nyúlnia ahhoz, hogy tovább tudja folytatni a termelést, mivel a semmiből nem lehet újra termelni. Persze a vásárlók sokkal többet fognak fizetni a zöldségekért, a gyümölcsökért, és ami fontos, a kenyérért.
- A szárazság, a magas üzemanyagárak mellett műtrágya árak is elszabadultak.
- Igen, hatalmas összegeket fizetünk ki műtrágyáért. Ami néhány éve 5.000 forintba került, azért ma 270.000 forintot kell fizetnünk. Az összetett műtrágya ára 130.000 forint helyett tonnánként most 400.000 forintba kerül. Azt gondolom, ezek a számok megmagyarázzák a cseppet sem rózsás helyzetet.
ema

thumb hoseg1Június 20-án kezdődött, akkor 36 fokot mértek. Ezen a napon még sosem volt ilyen meleg Magyarországon. Azóta tombol a nyár, vöröskódos hőségriasztás van. Inni kell, nem csak annak, aki a szabadban dolgozik. Mindenkinek. Lehetőleg vizet.

Ladányi Tibor egy építőipari cégnél dolgozik, éppen térköveznek. Arról kérdezem, mennyi folyadékot kell meginni egy nap az ilyen munkához.
- Akár 4 litert is - mondja Tibor. - De ez emberfüggő. Attól függ, mennyi folyadékot veszítek. A 3 liter az nagy hőségben a minimum. De akár több is, ugye. Természetesen a munkáltató hoz védőitalt, ásványvizet. Nagy melegben az a legjobb, a víz. Édes üdítőt hiába innék, nekem legalábbis, ha valamit iszok, akkor az legyen víz.
De mennyi folyadékot kell innunk, és mit? Lovas Attila, a Tiszaújvárosi Mentőállomás vezetője azt mondja, bármit, amit szeretünk inni, csak folyadék legyen.
- Nem biztos, hogy csak vizet kell inni - mondja Attila -, ilyenkor nyáron lehet azt is csinálni, hogy ebédre inkább leveseket eszünk, tehát nem csak a víz maga a folyadékpótlás. Ha egy tejeskávét megiszunk, vagy hosszú kávét iszunk, nem csak egy eszpresszót, tehát mindig plusz folyadékot kell bevinni.
- Mennyi folyadékot kell innunk?
- Ez attól függ, hol tartózkodunk. Egy hűvös szobában, ahol nem verítékezik az ember, nincs nagy párologtatás, ott kétliternyi folyadék elég. De aki kint van ilyen melegben, és dolgozik, rengeteget verítékezik, annak folyamatosan, akár 3-4 litert is pótolni kell.
- Folyamatosan, mintegy időzítve?
- Ha szomjas vagy, már kiszáradtál. Ez egy jelzés az agyból, hogy inni kell. De ha már idáig eljutott a szervezet, hogy érzi, hogy szomjas, az már azt jelenti, hogy kevés a folyadék a szervezetben. Tehát az ivásra gondolni kell, eszébe kell, hogy jusson az embernek, hogy igyon napközben. Azt szoktam mondani mindig, hogy nem úgy kell inni, hogy ledöntünk egy liter vizet egyszerre, hanem csak apránként, naponta többször egy-egy pohárral. De oda kell rá figyelni. Egyébként már erre is van applikáció, beállítjuk, és időnként jelez a telefon, hogy igyunk.
- Az alkohol és a koffein ebben a melegben jobban megüti az embert?
- Az alkohol az nagyon. Az alkoholnak van egy olyan hatása, hogy kitágítja az ereket a szervezetben. Olyankor kipirosodik az arc, melegérzetünk lesz, és az nem tesz jót a nagy hőségben, hogy még több meleg jön ki a szervezetből. Koffeint egyéni érzékenység szerint fogyasszunk. Akinek szüksége van rá reggel, hogy elinduljon, hogy egy kicsit emelkedjen a vérnyomása, annak kell a koffein, az vigye be a szervezetbe.
A Refill mozgalom az angliai Bristolból indult. A kozkutak.hu weboldalon egy térképen jelölik azokat az ivókutakat, illetve közintézményeket, ahová a turisták bemehetnek újratölteni a vizes flakonjukat. A tiszaújvárosi Hamvas Béla Városi Könyvtár is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.
- A mozgalom célja - mondja Kázsmér Ágnes könyvtárvezető -, hogy a palackozott vizek vásárlását csökkentse, ezáltal megelőzze a műanyagszennyezést. Amikor valaki járja a várost a nagy hőségben, és elfogy a palackjából a víz, akkor bejöhet hozzánk, és újratöltheti csapvízzel.
Surányi P. Balázs


Content of popup