thumb iskolafutes1A szeptember 19-ei kormányrendelet értelmében október 1-től azokban a köznevelési intézményekben, ahol 14 év alatti gyermekek is vannak, minimum 20 Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. A középiskolákban, ahol csak 14 év felettiek tanulnak, 18 Celsius-fok a minimum. A 18 fokos maximum kizárólag az állami közintézményekre, például a minisztériumokra érvényes.

thumb iskolafutes2Arról, hogy az iskolák tartják-e a minimum hőfokokat, vagy ennél melegebbet biztosítanak, minden esetben az intézmény fenntartója - szakképző intézménynél a kancellár - dönt. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban a múlt héten közel 23 fokot mértünk, néhány diák mégis nagykabátban, mások pulóverben vagy pólóban siettek egyik tanítási óráról a másikra.
- Engem nem igazán zavar, hogy mennyire van hideg - kezdi György Kristóf tanuló. - Ha fázok, felveszek egy pulcsit. Ez azoknak lehet majd nagyobb baj, akik fázósak, ők talán kabátban fognak ülni az órákon. Egyelőre nincs annyira hideg, ez még szerintem ideális.
- Amikor reggel bejövünk az iskolába, még nagyon hideg van, olyankor mindig fázok - meséli Sirokai Kitti, egy másik gimnazista. - Dél körül és délután már egész jó a hőmérséklet. Nem tudom, hogy télen mennyire fog leesni, de az biztos, hogy a reggelek nem lesznek kellemesek.
Szűcs Zita nem örül a hőmérséklet-szabályozásnak, gyermeke az egyik helyi általános iskolába jár.
- Én nagyon fázós vagyok, de a kisfiam jobban bírja a hűvöset - mondta Zita. - Nem hiszem, hogy neki problémát fog okozni a 20 fok az iskolában. Ugyanakkor szerintem hosszútávon, mindennap ilyen hőmérsékletben ülni, nem tesz jót a szervezetnek. A biztonság kedvéért székpárnát és egy plusz pulcsit is bevittünk a suliba.
Dr. Póta György, egy budapesti gyermekorvos, szerint tömeges megbetegedésekre nem kell számítani, de egy biztos: kényelmetlen 18-20 fokban tanulni és egy idő után csökken a koncentráció is, a diák az óra helyett arra fog figyelni, hogy fázik. Ha órákig egy helyben ülünk, a szervezet áthűl és gyengül az ellenálló képessége is.
Tiszaújváros új iskolaorvosa, Dr. Egyed Enikő szerint ez egy komplex kérdés, mindenkire másképp hat a hűvösebb idő.
- Az lenne a legegyszerűbb, ha mindenki egyforma lenne, de ez nem így van - mondja a doktornő. - Vannak, akik hidegben is rövidnadrágban szaladgálnak, mások melegebb időben is jobban felöltöznek. Azt tanácsolom, hogy a gyerekek rétegesen öltözzenek, legyen plusz ruha a szekrényben. Ha fázósabb a gyermek, hozhat a székére párnát, vagy egy melegen tartó kulacsban meleg teát. Fontos a sok alvás, a rendszeres sport és a változatos táplálkozás is.
A rendelet a kötelező minimum hőmérsékletet írja elő, információink szerint a Mezőkövesdi Tankerületi Központ azt kérte a távhőszolgáltatótól, hogy október 1. után reggeltől délután 15 óráig 20 fokot, míg 15 óra után 18 fokot biztosítsanak az iskolákban. Az ügyben kerestük a tankerület igazgatóját, ám nem kívánt nyilatkozni. Kérdésünkre Kósa-Tóth Zoltán, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője válaszolt.
- Az önkormányzat és az egyházi iskolák egyelőre nem kerestek meg minket - kezdte az ügyvezető. - A tankerület és a szakképzés részéről viszont érkezett megkeresés, ami arról szól, hogy a jövőben alacsonyabb hőmérsékletet szolgáltassunk, mint eddig, és azt is kérték, hogy a fűtést szüneteltessük. Mint kiderült, komoly elvárásokat támasztanak az állami intézmények felé, úgyhogy abban egyeztünk meg a tankerületi igazgatóval, hogy október elsejéig felfüggesztjük a fűtést, ezt követően délutánig 20, 15 óra után pedig 18 fokos hőmérsékletet fogunk biztosítani.
Az önkormányzat saját intézményeitől szeptember 23-ig várt takarékossági intézkedésekre javaslatokat, ezeket most összesítik.
- Nagyon fontos, hogy olyan intézményben, amely gyermekekkel foglalkozik, például óvoda, bölcsőde, ott Tiszaújváros önkormányzata biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és energiaellátást, ez nem lehet pénzkérdés - nyilatkozta lapunknak Dr. Fülöp György polgármester. - Ugyanígy gondolkodunk az idősek és a betegek ellátásával kapcsolatos intézményeknél is. Olyan értelemben is kell priorizálnunk, hogy mi az, ami drasztikus lépés - aminek én nem vagyok híve - és mi az, amit viszonylag fájdalommenetesen meg lehet oldani.
venna

thumb napelem1Hónapok óta tart a roham a napelemekért. A megnövekvő rezsiköltségek és az állami támogatások miatt sokszorosára nőttek az igények. Ötször annyian szeretnének napelemet a házukra, mint mondjuk egy fél évvel ezelőtt. Pedig az eljárás nem egyszerű, és a határidők is meghosszabbodtak. Amíg korábban egy-két hónap alatt már fent voltak a berendezések a tetőkön, most erre legalább öt hónapot kell várni.

thumb napelem2- 2022-től a lakhatási engedély megszerzéséhez szükséges, hogy az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell nyerni - tudtuk meg Fábiánné Elek Zsófiától. Ők az új építésű házukra a napelemrendszert választották. - Tizenhat darab napelem kerül fel a tetőnkre, de a rendszer bővíthető. Ezt javasolta nekünk a szakember, aki tervezte, és telepíteni fogja. Erre azért van szükség, hogy a későbbiek folyamán, ha megnő a fogyasztásunk, akkor tudjuk bővíteni a rendszert. Szerencsére nekünk nem kellett sokáig várni rá, még a roham előtt sikerült megrendelnünk, így már meg is érkeztek az elemek és a tartozékaik. Ha az időjárás kegyes hozzánk, napokon belül fel is szereli a kivitelező.
Egy jól méretezett napelemrendszer akár az egész éves villanyszámlát képes kitermelni. Így a tulajdonos nulla forintért használhatja a saját maga által megtermelt villamosenergiát. Ez sokat segíthet a növekvő rezsiszámlákon, de nem minden esetben.
- Egy átlagos család egy évben 150 000 forintot fizet a villamosenergiáért, ezt könnyedén visszahozza egy jól tervezett napelemrendszer - nyilatkozta lapunknak Hófej Péter, napelemrendszer-tervező és kivitelező. - Viszont nagyon fontos, hogy szakember segítségével pontos számításokat kell végezni, hogy valóban megérje belekezdeni a kivitelezésbe. Átlagosan 2,5 millió forintba kerül a telepítés, ami egy háztartásnak 6-7 év alatt térül meg, az ipari környezetben pedig körülbelül két és fél évre csökken ez az idő. Ami viszont nagyon fontos és nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy ne ugorjon bele senki felelőtlenül a napelem beszerzésébe. Sokan felbuzdulnak azon, hogy az állam most 100 százalékban vagy 50 százalékban támogatja a napelemek kiépítését. El kell olvasni a hozzá tartozó szerződési feltételeket, hiszen, aki vissza nem térítendő állami támogatást igényel napelemekre, vagy még gondolkodik rajta és 2024-re tolódik a megvalósítás, rájuk már nem fog vonatkozni a most érvényben lévő szaldóelszámolás. - mondja.
Aki saját költségén telepíttet rendszert, az is csak 2024-ig élvezheti a kedvezőbb elszámolást. Utána ez teljesen megszűnik és mindenkire a bruttó elszámolási rendszer fog vonatkozni.
- A szaldóelszámolásban a fogyasztó összes betáplálásának és vételezésének különbsége jelenti az alapot. A kettő különbsége alapján számolják a befizetendő összeget, de az is előfordul, hogy visszajár valamennyi összeg - tudtuk meg Kujáni Pétertől az Energiatakarék értékesítési vezetőjétől. - A bruttó elszámolás pedig azt jelenti, hogy minden egyes elfogyasztott kWh-t be kell fizetni, és minden egyes termelt kWh-ért kap néhány forintot a fogyasztó, tehát kedvezőtlenebb lesz az elszámolás, mert nem a különbözetet számolja el a rendszer. Mivel néhány év múlva mindenkire a bruttós elszámolási rendszer fog vonatkozni, ezért érdemes most hibrid rendszert kiépíttetni. Ehhez a későbbiekben akkumulátort lehet csatlakoztatni, ami azért fontos, mert a napközbeni fogyasztás fölötti többlet energiát az év nagyon nagy részében nem a hálózatba táplálja vissza a rendszer, hanem akkumulátorba tölti, és amikor lemegy a nap, nem termel tovább a napelem, akkor az ingatlan az akkumulátorban lévő áramról, ami szintén ingyen van, üzemel tovább, így drasztikusan lecsökken a hálózati fogyasztás.
ema

thumb utcaforum1A Király közi játszótéren Molnár István, a tiszaújvárosi szelfipontnál Vendlerné Polyák Ilona képviselő tartott utcafórumot múlt szerdán. A helyszín és az időpontválasztás tökéletes volt, hiszen késő délután iskola, óvoda, munka után sokan vannak itt. Most is erre számítottak a fórumok szervezői, ám a tökéletes időzítésnek „betett” az eső.

thumb utcaforum2Aki akart jött és kérdezett. Kérdezett, beszélgetett, dicsért, javaslatot tett. Szabóné egy egész kérés-csokrot hozott Molnár István alpolgármesternek, a városrész képviselőjének.
- A Lidlnél lévő rögzített padok meglazult csavarjait jó lenne kicserélni, némelyikre már a festés is ráfér - kezdi, majd sorolja tovább. - Szeretnénk, ha a Szivárvány óvoda mögötti parkolóban megigazítanák a belógó faágakat, jó lenne ivókút minden játszótérre, és a József Attila úti lakók szeretnék, ha lenne a mi utcánkon is karácsonyi díszkivilágítás - mondja, miközben a képviselő jegyzetel.
- Húsz éve itt lakom, ismernek az emberek, és én is az ő problémáikat. Sokszor megkeresnek, hogy tudnék-e segíteni, ezt és azt elintézni, de nemcsak gondokkal, hanem jó észrevételekkel és javaslatokkal is. Az én körzetem javarészt a Kertváros, ebből adódóan itt egészen más problémák vannak. Az egyik, ami problémát okoz, az a zöldhulladék elszállítása, ami korábban hetente volt, de miután állami kézbe került, kéthetente van, sűrűn levelezünk is ezért a BMH-val. A másik, amire sokan panaszkodnak, a gyorshajtás, hiszen ez egy lakó-pihenő övezet, ahol sokszor a megengedettnél gyorsabban hajtanak az autók, itt például táblákat cseréltettünk, most 30-as sebességkorlátozó tábla került ki. Ha beljebb megyünk a panelek közé, szépen felújítottuk a szánkózó dombot, megújult a játszótér, ledes világítással, ami jó lenne, ha az egész városban lenne, de mindez forrás függvénye. A Lidlnél, a Lévay-Örösi út kereszteződésben körforgalmat tervezünk kialakítani, a hatóságok a terveket el is fogadták, a közvilágítás tervezése is feladat, ha a költségvetés engedi, ez is elindulhat - mondja a képviselő.
Egy másik arc, egy másik helyszín. Vendlerné Polyák Ilonával, az 5. választókerület képviselőjével a szelfipontnál lehetett találkozni.
- Húsz éve állok a városlakók szolgálatában, ez az ötödik ciklus, és mindig bizalmat kapok a városlakóktól - mondja a képviselő asszony. - Szeretem nagyon ezt a megbízatást, szeretem a várost, örülök, ha fejlődik, és ezért én is mindent megteszek, hisz ez a feladatom. Az emberek itt mindig is aktívak voltak, hozzám is bátran jönnek, szólnak, ha nem tetszik nekik valami, kérnek, ha szükségük van rá. Nemcsak az én választókörzetemből keresnek meg, hanem máshonnan is, szívesen állok rendelkezésre, bármilyen feladat elvégzésre kérnek fel. Van úgy, hogy a háromperces bolti vásárlás 3 órásra sikeredik, mert megállítanak, én pedig segítek, mert bizalmat szavaztak, és én is szeretnék bizonyítani, hogy alkalmas vagyok, voltam és leszek erre a feladatra. Mostanában nagyon sokan keresnek meg megélhetési problémákkal, szociálisan érzékeny vagyok, belül is ezt érzem, hogy segítenem kell, és ez nemcsak egy elintézendő képviselői feladat. A napokban egy nehéz körülmények között élő becsületes, de bátortalan ember fordult hozzám segítséget kérve, bátorítottam és bekísértem a polgármesteri hivatalba. Ami a várost illeti, sok mindent megvalósítottunk ebben a körzetben is, többek között a Szent István úti felújításokra gondolok, utak, járdák, parkolók kialakítására, megújult a játszótér, a park, szebb, komfortosabb lett a környezet, remélhetőleg a lakók megelégedésére.
berta


Content of popup