thumb brassai1Évek óta hagyomány, hogy a középiskolák néhány napra megnyitják kapuikat a továbbtanulni vágyó nyolcadikosok és szüleik előtt. Idén is bepillantást nyerhettek a két helyi középiskola mindennapjaiba, előadásokon, nyílt órákon ismerhették meg a képzési rendszert és a felvételi követelményeket.

thumb brassai2183 fő regisztrált a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium idei nyílt napjára. A nyolcadikosoknak a középiskolás tanulók is meséltek a diákéletről, a gimnáziumi élményeikről, sporteseményekről és táborokról.
- Azért jöttem ma el, mert kíváncsi voltam, hogy megy a felvételi, és hogy szerezzek egy kis tapasztalatot - kezdi a nyolcadikos Riczu Nóra. - Két testvérem is ide járt, így már sok mindent tudok a gimiről, viszont volt olyan tagozat, amiről most hallottam először.
- Nagy volt az érdeklődés a nyílt óráinkra, amit sok tantárgyból meghirdettünk - mondja Péter Levente, a gimnázium intézményvezető-helyettese. - A 2023/24-es tanévben négy osztályt indítunk, szokás szerint a hat évfolyamos képzésünket, az általános, 4 évfolyamos, A betűjelű képzést, indul a B osztályunk is, 17 fő matematika, 17 fő digitális kultúra tagozati bontással, illetve indul még a nyelvi tagozatunk is, az E osztály. Ha valaki itt szeretne továbbtanulni, központi felvételi vizsgát kell tennie, erre december 2-ig jelentkezhetnek a diákok, de a tanulmányi átlagot is figyelembe vesszük. Ez annyiban változott, hogy eddig minden tantárgyi eredményt kértünk, most viszont a későbbi érettségi tantárgyakra koncentrálunk, tehát a matek, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az idegen nyelv, valamint a digitális kultúra eredményeire vagyunk kíváncsiak.
Az SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola expójára is több mint 150-en jöttek el. A szülői értekezlet után a brassais diákok nyílt műhelyekben mutatták meg, mivel dolgoznak az órákon, és hogyan működnek a különféle szerszámok és gépek.
- Mindhárom jelentkezésemet ebbe az iskolába fogom beadni, elsősorban az informatika, a gépészet és az elektrotechnika érdekel - meséli Szakál Dániel általános iskolás diák. - Az a legfőbb célom, hogy szakmát és érettségit is szerezzek.
- 2023 szeptemberétől új képzésként indítjuk az ipari informatikai technikust a korábbi informatikai rendszer és alkalmazáskezelő szakma helyett - mondja Pázmándi Henriett, a Brassai igazgatója. - Az ipar igényeinek teszünk eleget ezzel a váltással. Továbbra is a hegesztő és a villanyszerelő szakunk a legnépszerűbb, de vannak lányos szakmáink is, például a szociális ápoló és gondozó szak. Akik ezen tanulnak, duális partnernél tölthetik a gyakorlatot, ez esetben a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központnál. A duális képzésünk mindenkinek hasznos, a gyerekek ösztöndíjat kapnak, és vállalati környezetben szereznek tapasztalatot, valamint partnereink nem titkolt célja, hogy szakember utánpótlást biztosítsanak maguk számára. Nálunk a felvételihez a hetedikes és a nyolcadik féléves eredményre lesz szükség, az érettségi tantárgyak eredményeit vesszük figyelembe. Emellett pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, valamint motivációs beszélgetés is vár az ide jelentkezőkre.
venna

thumb play with us 11A Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda idegen nyelvi munkaközössége nyolcadik alkalommal rendezte meg a Play with us - játékos angol nyelvi csapatversenyt. Az idei tanévben a verseny témája a művészet volt.

A megnyitón 3.a osztályosaink egy vidám angol nyelvű dallal és színes tánccal köszöntötték a megjelenteket. A regionális csapatversenyen öt iskola 81 két tanítási nyelvű alsó tagozatos tanulója vett részt. A Play with Us - Play with Art verseny célja a kreativitás fejlesztése, az iskolában megszerzett ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása volt. A verseny összeállítása során különböző nehézségi szintű, és a művészetekhez változatosan kapcsolódó színes feladatokkal igyekeztünk szórakoztatóvá és izgalmassá tenni a versenyzőinknek ezt a délutánt. Az eredményhirdetésen a dobogós helyezést elért csapatokat angol nyelvű olvasmányokkal és ajándékokkal díjaztuk az MM Publications könyvkiadó jóvoltából. Amíg a tanulók a versenyfeladatok megoldásán szorgoskodtak, hagyományteremtő jelleggel műhelymunkára hívtuk a felkészítő pedagógusokat, melynek témáját a tehetséggondozás aktuális kérdései adták. A szakmai beszélgetést Kormos Dénes, kutató-fejlesztő szakpedagógus, a ME Tanárképző Intézet óraadó oktatója, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnökségi tagja vezette. A közel másfél órás tapasztalatcserén szó esett a tehetségkép alakulásáról, a tehetségkeresés és tehetségazonosítás lehetőségeiről. A résztvevők megismerték a képességfejlesztés és a tehetségfejlesztés közötti különbséget, majd ötleteket meríthettek a tehetséggondozás és a tehetségsegítés lehetőségeiből. A beszélgetés lezárásaként az elérhető erőforrásokról, valamint néhány Magyarországon működő tehetséggondozást segítő szervezetről volt szó. Intézményünk akkreditált kiváló tehetségpont, ahol nagy súlyt fektetünk arra, hogy felfedezzük a tehetségígéreteket, és támogatjuk őket pozitív személyiségjegyeik erősítésében, a kapott talentumaik kiteljesítésében. Tartalmas délutánt töltöttünk együtt mindannyiunk épülésére.
Makkainé Chmara Marianna
igazgató

thumb erdopedIdén tavasszal indult az országos VárosFa Program, amiben Tiszaújváros is részt vesz. Két részből áll a projekt, interaktív előadásokat tartottak az Északerdő Erdőgazdálkodási Zrt. két erdei iskolája, a Csanyik Erdőház Erdészeti Erdei Iskola és a Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskola szakemberei a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola negyedikeseinek. Faültetéssel folytatódik a program, harminc fát ültetnek el még az idén. A kezdeményezés a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának része.

- Nagyon tetszettek azok a tárgyak, amik fából készültek - mondta Kákóczki Borbála, a katolikus iskola negyedikese. - Fából lehet dobozt, teknőt, sodrófát vagy fakanalat is csinálni.
A játékos fogalakozások jól beleilleszthetőek az általános iskolások tanulási folyamatába.
- A negyedik osztályosok már az a korosztály, akik ismerik ezt a témát, tanultak róla és ügyesen hozzá is tudtak szólni - mondta Horváth Tünde, a katolikus iskola tanítója. - Sokat jelentenek ezek a rendhagyó órák, hiszen játékosan tanulnak. Megfoghatták a fákat, leveleket, terméseket. Minél több érzékszervet vonunk be egy tanulási folyamatba, annál biztosabban rögzülnek az ismeretek.
A két erdei iskola szakemberei szemléltetőeszközöket is hoztak.
- Elsősorban a különböző fafajokkal ismertettük meg a gyerekeket - nyilatkozta lapunknak Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök. - Próbáltuk a mai műanyag világot szembeállítani a természetességgel. Hoztunk olyan használati tárgyakat, amikről nem is gondolták, hogy akár természetes anyagból is készülhetnek. Érdekes volt nekik a fából készült karóra vagy a karácsonyfadísz, de a konyhai eszközöket is szívesen próbálgatták.
A VárosFa programhoz az előadások mellett faültetés is kapcsolódik.
- Amennyiben az időjárás engedi, előreláthatóan december elsején fogjuk elültetni a projektben szereplő 30 fát a város négy területén - tudtuk meg Török Lászlótól a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési munkatársától. - Idén már 50 darabot telepítettünk a Zöldülő Tiszaújváros program keretén belül, illetve az éves fatelepítési tervben további 20 egyed szerepel. Ezeket már a Városgazda Kft. munkatársai elültették.
ema

thumb szalagavato1Öt osztály diákjának tűzték fel pénteken a szalagot, ekkor rendezték az Eötvös gimnázium szalagavató ünnepségét a Derkovits Művelődési Központ színháztermében. Két előadást is tartottak, mindkettőt keringővel nyitották és zárták. Az ünnepélyes szalagtűzés után a végzősök a gimnáziumi éveiket felelevenítő vidám műsorokkal, paródiákkal, zenés-táncos produkciókkal léptek színpadra.
A 12. H osztály keringője


Content of popup