Ismét virágba borulnak a temetők

Bár még van néhány nap mindenszentekig és halottak napjáig, de már a múlt hétvégén sokan ellátogattak a temetőkbe szeretteikhez. Aki tehette kihasználta a tavaszias hétvégét és útnak indult, sírcsokrokkal, koszorúkkal. Nincs hiány a kínálatból a helyi piacon, több standnál is árulnak mécseseket, virágokat. Az árak nem drágultak, szinte mindent tavalyi áron kínálnak. A selyemvirággal díszített gipsz- és kődíszek a legdrágábbak, 5 és 12 ezer forint közötti áron kínálják ezeket, de az egyszerű szalma alapra kötött koszorúkért is 2500 forintot kérnek. Aki több helyre utazik, annak legalább annyit kell virágra, mécsesekre költeni, mint üzemanyagra. 

- Két körben fogok Sárospatakra, Sátoraljaújhelybe és Budapestre utazni, ott vannak eltemetve a szeretteim. Egy hete még nem nagyon volt kínálat a piacon, most viszont bőséges. Inkább a tartósabbat keresem, mert messzire viszem, meg azért is, hogy ne csak egy napig díszítse a sírt. A koszorú mellé szálas és cserepes virágot is viszek, de azt kizárólag élőt - mondja Medvés Károly, miközben a selyemvirágos koszorúk között válogat. A tartósat sokan keresik, messzire kell vinni, sok helyre kell menni. Horváth Istvánné élővirágos saját kötésű sírdíszeket árult. 

- Én nagyon szeretem az élő csokrokat, ezeket én kötöttem oázis alapra, ami gyakorlatilag egy vizes „talaj" a vágott virágoknak, így akár három hétig is kitart. Nem emeltem az árakon, tavaly és most is 2000 forintért adom, a szálas virágot pedig 4-500 forintért - mondja a sajószögedi árus. Szálas virág a hévégén kevesebb volt a piacon, a kereskedők azt mondják, a krizantém most nehezen nyílik a változékony időjárás miatt. Apró virágú cserepesből viszont bőséges a kínálat. 600 forinttól indulnak az árak, gömb krizantémokat 2-3500 forintért vásárolhatunk, mécseseket, gyertyákat 350 forintért vehetünk. 

A piacon alkudni is lehet, aki többet vesz, az olcsóbban viheti, kereskedője válogatja. - Több helyre kell mennünk temetőbe, az elmúlt napokban már voltunk Újfehértón, Kállósemjében, Nagykállóban, még hátra van Nyíregyháza, ott nyugszanak a szüleim és Polgár, ahol a férjem van eltemetve. Viszek nekik ilyen kis letevős virágokat, és mindenkinek gyújtok gyertyát. Görögkatolikus vagyok, amikor tehetem, megyek templomba, és ilyenkor mindenszentekkor és halottak napján is vannak megemlékezések, akkor is megyek, hiszen a halottainkért is szól a mise - nyilatkozta Kulcsár Antalné. - Az élő krizantémot vázába vettem 600- ért szálját, a selyemvirágos díszt pedig a sírkőre, az 4200 forint volt. Semmi sem olcsó, de ilyenkor megveszi az ember, akinek meg sok elhunythoz kell mennie, annak még drágábbra jön ki, de ezek a napok erről szólnak - mondja Szilágyiné Iski Mária. Pénteken indulnak a temetői buszjáratok, ezek a szokásos útvonalon fognak közlekedni. Szertartásokat a temetőkben és a templomokban is tartanak, ezek időpontjáról és a helyszínekről a Tiszaújvárosi Krónikában is olvashatnak. 

berta 

0
Megosztó Szép-kártya
Őszi munkák a kertben, a közterületeken

Kapcsolódó hozzászólások