Őszi munkák a kertben, a közterületeken

Idén késett az ősz, így késtek az őszi kerti munkálatok is. A meleg, nyárias szeptemberi időjárást nem csak a növények szerették, a kerttulajdonosok is. Bár az ősz minden évben bőven ad munkát nem csak a kertekben, a városi zöldben is. A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan gyűjtik a hulló faleveleket, de a virágosítást is befejezték már, több ezer kétnyári és hagymás növény került az ágyásokba városszerte. Nem sokan dolgoztak a kertvárosi rész kertjeiben a hosszúhétvégén. Itt-ott egy kis gereblyézés, lombszedés, gallyazás. Neuschel Istvánt is épp gereblyézés közben kaptam mikrofonvégre. 

- Lassan már fel kell ásni a kertet, meg visszavágom a rózsákat, mert már nagyon magasak, aztán legalább egyszer a gomba elleni permetezést is meg kell csinálni - sorolja az őszi kerti teendőket István. - Bár a kinti munkához jó idő van, azért csapadék nagyon kellett volna még. Most ugyan esett egy kicsit a napokban, belenyomtam az ásót a földbe, 5-10 centiig vizes, utána száraz, úgyhogy jöhetne még eső, az mindig jó, ha van. - Nem akar hidegebbre fordulni az idő, pedig már ásni kéne, meg a rengeteg gyomot kiszedni, hogy ne tudjon újranőni, mert az utóbbi időben nagyon sok nőtt - ezt már egy másik kertben Alaitner György meséli gallyazás közben. 

- Néhány növénynek, mint a paradicsomnak, kedvezett a sok napsütés, bár ez inkább égette, mint érlelte, túl erős volt a nap, állandóan locsolni kellett. A zöldségnek már nem tett túl jót, mert a talaj alsó rétege száraz, úgyhogy a sárgarépa meg a petrezselyem is picike lett. Az uborka tökéletes volt, rengeteg nőtt és a krumpli is szépen termett. Folyamatosan dolgoznak a Városgazda Kft. munkatársai is. Közel 60-an végzik a kertészeti és köztisztasági feladatokat városszerte. 

Az őszi tereprendezés várhatóan november közepéig tart majd. - Fakivágás, fagallyazás, lombgyűjtés zajlik most és a hantos ásás is folyamatos - mondja Tamics Adrienn kertészeti részlegvezető. 

- A jó időben a falevél lassan hullik, így egy-egy területen többször is végig kell mennünk, viszont így legalább van időnk a földmunkákra, nyugodtan, kényelmesen el tudjuk végezni a hantos ásásokat is még a tél beállta előtt. Az őszi időszakban közel 28 000 kétnyári virágot ültettünk az ágyásokba, de hagymás növények is kerültek mintegy 1300 négyzetméterre. A klímaváltozás miatt előtérbe helyeztük az évelő növények használatát a közterületeken, ami azt jelenti, hogy egyszer kerül az adott területre a növényanyag, ami folyamatosan megújul, mivel minden alkalommal más-más növény virágzik. Például a Szent István úti virágágyásokban is ilyen évelő növények vannak, ezért is másabb a látvány, mint az előző években. Ezen a területen egyébként csöpögtető öntözés is működik, így a nagyon aszályos időszakban jóval kevesebbet kell öntözni. A „Zöldülő Tiszaújváros" program keretében pedig hamarosan újabb cserje- és fatelepítés indul a város különböző pontjain. 

venna

0
Ismét virágba borulnak a temetők
Tiszaújváros szolgálatában álltak

Kapcsolódó hozzászólások