Drága lesz, de nem engedünk a karácsonyból

A legfrissebb kutatások idén is azt mutatják, hogy karácsonykor mindenki mélyebbre nyúl a zsebébe. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés- főzéshez pedig az anyagi nehézségek esetén is ragaszkodnak a magyarok. Többet költünk ajándékokra, mint egy évvel ezelőtt, de a magas élelmiszerárak miatt az ünnepi menü is drágább lehet. A vásárlást senki nem hagyja az utolsó pillanatra, legalábbis ezt tapasztaltuk, amikor arról kérdeztük az utca emberét, hogy mennyit költ idén karácsonykor. 

- Az ajándékokra a legminimálisabbat próbálok költeni. Nem az a lényeg, hogy mennyit vásárolunk, hanem hogy szívből adjuk - nyilatkozta Medve Katalin a Krónikának.

- Nálunk már évek óta az a szokás, hogy a gyerekek mindig kapnak valami ajándékot karácsonykor, a felnőttek viszont csak szavakkal köszöntik egymást. Mi így ajándékozunk. Az ünnepi asztalra valót is meg kell venni. Ezeket már hetekkel ezelőtt elkezdtem megvásárolni apránként, hogy ne legyen egyszerre nagy a kiadásom. Az árak hatalmasak, így az ételeken nem nagyon tudok spórolni, de a klasszikus halászlé, töltött káposzta menüre mindig megvan az anyagi forrás Varga Béláné szerint sem egyszerű megoldani a vásárlást, mert minden egyre drágább. - Egyedül élek, a gyerekeim külföldön laknak - mondta érdeklődésünkre. 

- Én maximum 15-20 ezer forintot tudok rászánni a karácsonyi ajándékokra. Hiába egyedül élek, az ünnepi finomságokat elkészítem. Az alapanyagok viszont egyre drágábbak. Úgy számolok, hogy idén a dió, a mák, a liszt és a tojás az, ami igazán „meghúzza" majd a számlát, de ha minden alapanyagot beleszámolok, hússal, káposztával együtt; a kis ünnepi asztalra való biztos belekerül majd 10-15 ezer forintba. Az általunk megkérdezettek nagy százaléka 10-30 ezer forint közötti összeget szán ajándékokra, az országos kutatások ennél viszont jóval nagyobb számokat mutatnak. Ünnepi kiadásokra átlagosan 118 ezer forintot terveznek költeni az idén a magyarok, ami közel 20 százalékkal több a tavalyinál - ez derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából. Ebből az összegből átlagosan 47 ezer forintos keret marad ajándékokra. A Yettel friss kutatása szerint tavalyhoz képest 11 ezer forinttal többet, átlagosan 71 ezer forintot terveznek költeni a magyarok karácsonykor. A legnépszerűbb ajándékok továbbra is a könyvek, a ruházati és az elektronikai cikkek, és persze a játékok. 

- Az idén karácsonykor átlagosan 15,5 ezer forintot költenek játékra a magyarok. Az összes ajándékra a kutatásában résztvevők 35 százaléka 40-80 ezer forint közötti összeget, 20 százaléka pedig 80 ezer forintnál is többet áldoz - írta lapunknak küldött közleményében Gyaraki Dávid a REGIO Játékkereskedelmi Kft. ügyvezető helyettese. A legnépszerűbbek idén a kreatív-, fejlesztő- és társasjátékok, de a LEGO és más építőjátékok, valamint az autók, a kirakósok és a játék babák is közkedveltek. Gyaraki Dávid szerint az internetes vásárlás még mindig felfelé ívelő fázisban van, az online kosárérték többnyire meghaladja a 10 ezer forintot. 

A nagyobb futárszolgálatok és a Magyar Posta is arra kéri a vásárlókat, hogy mindenki időben adja le online rendelését, az ünnepi időszakhoz közeledve ugyanis sokszorosára emelkedik a kiszállítások száma. A Magyar Posta tavaly év végén 130 ezer csomagot szállított ki, 2023-ban már 200 ezres nagyságrendre számítanak az év legsűrűbb időszakában. A Spar tiszaújvárosi üzletében ott jártunkkor egyelőre még nem volt nagy tolongás, de a szaloncukrokat és a sütemény alapanyagokat már egyre többen nézegetik. 

- A szakértők szerint az igazi nagy robbanás majd fizetés után, december elején várható. Akkor az üzlet az év többi időszakához képest 15-30 százalékkal magasabb forgalomra számít - írta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője a Krónika megkeresésére. 

- A karácsony és a szilveszter időszakában megnő a tejtermékek - főleg a tej, tejföl, tejszínek, vajak - iránti kereslet, amelyekből kategóriától függően 10-40 %-kal több fogy, mint máskor. Kiemelkedő még a sütőmargarin és a mascarpone krém forgalma, amelyek eladása ezekben a hetekben több mint kétszeresére nő egy átlagos időszakhoz képest. A kacsa-, liba-, valamint a pulykamell filé is karácsonyi slágerterméknek számítanak a baromfihúsok között, forgalmuk az év más időszakához képest háromszor, négyszer nagyobb is lehet - olvasható az üzletlánc közleményében. 

Karácsonykor hal is biztosan kerül majd valamilyen formában az ünnepi asztalokra. Az agroinform.hu adatai szerint az árak a takarmányköltségek mintegy 30 százalékos visszaesése miatt mérséklődtek. Az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között, a szeletelt pontyé 3500-4000 forint körül alakulhat. A filézett afrikai harcsa 4000 forintba, a szürke harcsa 7500- 8000 forintba kerülhet kilónként. Idén nem érdemes a vásárlást az utolsó pillanatra hagyni, a nagyobb üzletláncok egy része ugyanis zárva lesz december 24-én vasárnap. Lapzártánkig a Penny Market, a Lidl, a Rossmann, a MOUNTEX és JYSK jelezte, hogy nem nyitnak ki. 

O.K.

0
Hagyományőrzők a termálfürdőben
Országos ötödik a BrassBridge

Kapcsolódó hozzászólások