Az Energia-útiterv rögös útján járva

A már megkezdett, illetve tervezett energetikai beruházásokról tájékozódott legutóbbi ülésén az önkormányzat Energia-útitervének végrehajtását koordináló Energia Menedzsment Munkacsoport. Két hónap alatt, a legutóbbi tanácskozás óta kevés érdemi előrelépés történt, több projektnél is a közeli napokban várható lényeges fejlemény - összegezhetők a tapasztalatok. A projektek közül a városi könyvtár kazáncseréje már kipipálható, ahogy arról lapunk is beszámolt, megtörtént a műszaki átadás-átvétel, a vállalkozói díjat is kifizették. Az intézmény már az új, energiatakarékos rendszerrel kezdte meg a fűtési idényt. 

A TiszaSzolg 2004 Kft. gázmotoros fejlesztéséről is jó hírek érkeztek. Sikeresen lezajlott a közbeszerzési eljárás, érvényes ajánlata van a cégnek, a szerződéskötés folyamatban van. 

- A kivitelezőnek 180 napja van a beruházás megvalósítására, de a tervek engedélyezési folyamata befolyásolhatja a végleges határidőt - mondta Kósa-Tóth Zoltán ügyvezető. 

- Az előzetes becslések szerint május végére üzembe helyezhető a gázmotor. A jelenlegi tervek szerint a gázmotor által termelt hőenergiát a termálvízbe fogják visszatáplálni, így a most 65 Celsius fokos termálgerinc 67 Celsius fokos lesz. Ez a plusz két fok óriási hőmennyiséget foglal magába, amely a rendszerben mindenhol érzékelhető lesz, az előzetes számítások alapján egy év alatt megtérül a fejlesztés. További megtakarítás akkor várható majd, amikor más fogyasztók is rácsatlakoznak a rendszerre. Kósa-Tóth Zoltán a Sportcentrum melletti parkoló építésének komplex, napelemes beruházásról is szólt. Ez a projekt a tervezés elhúzódása miatt késni fog. A cég benyújtotta a kiserőmű létesítésére vonatkozó kérelmet, az MVM a napokban küldte meg a műszaki, gazdasági tájékoztatót, amelyre a tervezőnek szüksége volt. A tervek elkészítésének határideje november 30. A termálvíz hulladékhőjének sportcentrumbeli hasznosítására vonatkozó beruházás még itt sem tart. Jelenleg az előterv módosításán dolgoznak, melynek elkészítési határideje november 30. Várhatóan a jövő év elején lehet a végleges terv elkészítésére szerződést kötni. -

A tervező úgy nyilatkozott, hogy a végleges terv tervezési időszaka legalább 7-8 hónap lesz, mivel szükség lesz geodéziai, építési, statikai, gépészeti és villamos tervre. Ezután lehet majd a közbeszerzési eljárást lefolytatni, ami jó esetben 2,5 hónap, majd következhet a szerződéskötés a kivitelezésre. Mindezeket figyelembe véve a beruházás indítására 2024-ben még nem lesz lehetőség - mondta Gál Csaba, a Sport-Park Kft. ügyvezetője. A Városháza energetikai beruházásával kapcsolatos fejleményekről Vismeg Monika, a polgármesteri hivatal osztályvezető- helyettese tájékoztatta a munkacsoportot. - Az MVM-mel elhúzódtak a tárgyalások annak tisztázására, hogy a polgármesteri hivatal épületére tervezett napelemes kiserőmű visszatáplálhat-e a hálózatra vagy sem - mondta az osztályvezető-helyettes. - Időközben az ide vonatkozó jogszabály is módosult. Ezek miatt október elején a tervezési szerződést módosítani kellett. A napelemes rész tekintetében november 30. az új tervezési határidő. A másik három részterülettel kapcsolatos kiviteli tervek határidőre elkészültek. A napelemes tervek elkészítése után lehet egyeztetni a közbeszerzés kiírásáról, ami várhatóan a következő év januárjában történhet meg. 

F.L. 

0
Tizenhárman a TOP 100-ban
Az első magyar űrhajós

Kapcsolódó hozzászólások