Tizenhárman a TOP 100-ban

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye gazdasági életének meghatározó vállalatait bemutató és az értékesítés nettó árbevétele alapján rangsoroló TOP 100 kiadvány a vármegyei iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vármegyei igazgatósága és az Észak-Magyarország együttműködésében. A tiszaújvárosi cégek a hagyományoknak megfelelően kiválóan teljesítettek. A vármegyei székhelyű vállalkozások TOP 100-as rangsora a 2022-ben elért nettó árbevétel alapján készült. (Korábban rangsorolták a cégeket a legnagyobb hozzáadott érték és az átlagos állományi létszám alapján is.) 

E szerint a BorsodChem Zrt. a listavezető, csaknem 1.222 milliárd forinttal. A MOL Petrolkémia Zrt. a harmadik helyet érdemelte ki, mintegy 662 milliárd forinttal. A Jabil Circuit Magyarország Kft. 470 milliárd forintos árbevétele az ötödik helyet eredményezte. A 100-as rangsorban további 11 tiszaújvárosi céget találunk: Jabil Hungary LP Kft. (7.), TVK-Erőmű Kft. (15.), Birla Carbon Hungary Kft. (17.), Taghleef Industries Kft. (19.), Inno-Comp Kft. (29.), Bontexgeo Kft. (44.), Albis Plastic Kft. (58.), Remat Zrt. (83.). CNI Kft. (88.) TiszaTextil Kft. (89.), Manitox Kft.(100.). A kiadvány rangsort nem, de adatokat közöl a TOP 100 cégeinek export árbevételéről, tárgyévi beruházási értékéről, és átlagos állományi létszámáról is. E területeken nehéz megállapítani a sorrendet, mivel több társaság nem járult hozzá azok közléséhez. A tiszaújvárosiak nem „titkolóztak". 

A Jabil Circuit csaknem 400, a MOL Petrolkémia 337, a Jabil Hungary 183 milliárd forintos exportbevételt ért el 2022-ben. A beruházási érték tekintetében kimagaslik a vármegyei mezőnyből a MOL Petrolkémia a több, mint 93 milliárd forintjával. Az átlagos állományi létszámnál az építményüzemeltetéssel foglalkozó B+N Referencia Zrt. vitte el a pálmát 6.327 fővel. Az e kategóriában több éven át éllovas Jabil Circuit-nak most a harmadik hely jutott 3.555 fővel. A TOP 100 kiadványt megyénk közéleti és gazdasági személyiségeinek részvételével adták át ünnepélyesen a százas rangsor tagjai számára, akik közül többen nyilatkozatot is adtak. 

- Hosszú távú stratégiánk lényege a zöldenergia- felhasználás és a körforgásos gazdaságba történő becsatlakozás, ezért vegyipari tevékenységünk alakítása során egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a tartós, újrahasznosítható fogyasztási cikkek gyártására alkalmas vegyipari termékek előállítására - mondta Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója. 

- Úgy gondoljuk ugyanis, hogy a petrolkémián belül ez az a piaci szegmens, amiben a legnagyobb lehetőségek rejlenek. Hatékonyságunk és új beruházásaink révén a termelési kapacitásunk növelését, új termékszegmensekbe való megjelenését továbbra is prioritásként kezeljük. Céljaink megvalósításában óriási szerepet játszik a MOL valaha volt legnagyobb beruházása, az 1,3 milliárd euróból megvalósuló új poliol-, valamint a MOL Petrolkémia három termékvonalán is stabil alapanyag-ellátást biztosító új propilénüzem, melyekben a termelés a következő évben már el is indulhat. Mindehhez elengedhetetlen a vegyipar fókuszú szakember-utánpótlás stabil biztosítása, amit a duális szakképzésünk által szeretnének elérni. A program népszerűsége évről évre nő: idén rekordszámú diák, 109 tanuló kezdte el a tanévet. 

- A tiszaújvárosi gyár kiemelkedő eredményekkel zárta a pénzügyi évet - nyilatkozta Mykhaylo Duran, a Jabil Circuit Magyarország Kft. gyárigazgatója. 

- Több, mint 4000 kollégánk nagyszerű munkájának eredményeként folyamatosan fejlődünk; ügyfeleink igényei pedig, különösen az elektromos járművek gyártása, a napelemes inverterek, a felhőalapú adattárolás és a teljesítményelektronika területén óriási mértékben növekedtek. Ezért idén egy többlépcsős gyárbővítési programba kezdtünk, amivel jelentősen növeljük a gyártóterületet, és megduplázzuk a raktárkapacitásunkat. Ügyfélportfóliónk is egyre bővül, ezért folyamatosan fejlesztjük új képességeinket - köztük a magasan automatizált gyártási technológiákat -, hogy kielégítsük igényeiket. Az elektronikai ipar számos területén érzékelhető ugrásszerű fejlődés, és az ebből fakadó egyre növekvő igények hatalmas lehetőségeket kínálnak, amikkel a Jabil - mint mindig - élni fog. Lehetővé teszi, hogy új ügyfeleket fogadjunk, és a partnereinknek, valamint munkatársainknak azt a stabilitást nyújtsuk, amely a Jabilt több mint 20 éve a térség egyik legmegbízhatóbb munkaadójává teszi. 

f.l.

0
Bálozott a Napraforgó Alapítvány
Az Energia-útiterv rögös útján járva

Kapcsolódó hozzászólások