Emelték a gyógyszerkészítési árakat

A betegek a magasabb árak, a szakma pedig inkább a további alulfinanszírozottság miatt emelte fel a hangját a magisztrálási díjak drágulása kapcsán az elmúlt hetekben. A patikákban előállított készítmények, azaz a magisztrálási gyógyszerek árait több mint 10 év után a háromszorosára emelte a kormány november közepén. A legtöbb esetben megfelelőek a már előregyártott gyógykészítmények, de sokaknak egyedi terápia szükséges. Ilyenkor kerülnek előtérbe a patikákban, speciális körülmények között előállított termékek. Ezeket a gyógyszerészek készítik el, keverik ki speciális alapanyagokból. Az árakat jócskán megemelték a gyártók a covid után, de a magisztrálás semmilyen formában nem lett kompenzálva, így a patikák negatív árréssel dolgoztak sok esetben.

Az egyénre szabott medicinák elkészítése akár több órát és több szakembert is igénybe vehet, ráadásul az alapanyagok beszerzése sem mindig egyszerű. A befektetett munka nincs egyenes arányban a magisztrálási díjjal, aminek árát most a háromszorosára emelték, ami általában még így is csupán pár száz forint. 

- Mi a gyógyításra esküdtünk fel, nem a gazdasági tevékenységre. Kimondva, kimondatlanul sok gyógyszertár a rengeteg idő, esetleg az ember- vagy az alapanyaghiány miatt sokszor vissza szokta mondani ezeknek a speciális gyógyszereknek a készítését, de mi ilyet nem teszünk. Nálunk naponta három alkalommal biztosan készül magisztrális termék, nem csak a helyi, hanem a környékbeli betegeknek is - magyarázza a képletet Dr. Kovács 

- Szrogh Vivien, a polgári Főnix Patika szakgyógyszerésze. Bőrgyógyász, reumatológus, háziés gyermekorvos. Leginkább ezek a szakorvosok írnak fel egyedi recepteket. Egy speciális ekcémakrém 10 perc alatt is elkészülhet, de egy lázcsillapító kúp akár több órát is igénybe vehet. Egyes készítmények árai között azonban nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát a gyógyszertárak minden esetben egyedileg és tételekre bontva számítják ki. 

- Az egyedi készítmények árai sok esetben olcsóbbak lehetnek, mint a már előregyártottak, de ez sem minden termékre igaz. A speciális terápiákat szolgáló medicináknak sokszor borsos árai vannak, csakúgy, mit a vény nélküli termékeknek. Egy meghűlésre szolgáló italpor vagy egy nagyobb kiszerelésű probiotikum is közel 5000 Ft. Ez szerintem már súrolja azt a bizonyos lélektani határt. A gyártók december 1-től újra árakat emelnek. Van, aki csak 2-3, de lesz olyan is, aki 10-15 %-ot. Az, hogy januártól mi lesz, még a jövő kérdése. Az viszont jó hír, hogy nagy gyógyszerhiánytól most nem kell tartani - hangsúlyozta a szakgyógyszerész. 

O.K.

0
Támogatás az olimpikonnak
Krónika 40 - A TVK legendái

Kapcsolódó hozzászólások