A tajvani nagykövet Tiszaújvárosban

A városközpontot, a polgármesteri hivatalt, a sportcentrumot és a termálfürdőt is megmutatta a tajvani nagykövetnek dr. Fülöp György polgármester, aki személyesen hívta meg a diplomatát egy tiszaújvárosi látogatásra. A találkozó a múlt héten csütörtökön volt. A vendéglátó városvezető -

Minden olyan dolgot megmutattam a nagykövet úrnak, amire mi büszkék vagyunk és persze elmentünk egy étterembe, ahol magyaros ételt ettünk. Azt gondolom, nagyon kellemesen érezte magát nálunk – mondja a polgármester. 

- Honnan az ismeretség? 

- Néhány hónappal ezelőtt egy borkóstolón találkoztam Liu Shih-Chung tajvani nagykövet úrral. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és mivel sokat érdeklődött Tiszaújvárosról, meginvitáltam, hogy személyesen ismerhesse meg településünket. A látogatást mára sikerült megszervezni, s bár az időjárás miatt talán nem a legszebb arcát mutatta városunk, a nagykövet úr nagyon kellemesen érezte magát, és elismerő szavakkal illette Tiszaújvárost, valamit a turisztikai létesítményeinket. Úgy gondolom, hogy az mindig jó kiinduló alap, hogyha két ember között működik a kémia, de persze városvezetőként arra is oda kell figyelni, hogy esetleg olyan dolgokról is tárgyaljunk, ami később a városnak kamatozik, vagy valamilyen pozitív hozadéka lesz. 

Most abban bízom, hogy ma, ha körbevezetjük a városon, tudunk majd konkrét dolgokról is beszélni. Nyilván nem elsősorban a beruházásokra gondolok, hiszen annyi olyan, - kulturális, sport és egyéb dolog van - amiben együtt tudnánk működni és tud nekünk a nagykövet úr segíteni, hogyha ezt elérjük, akkor attól a városunk színesebb lesz, értékesebb lesz. 

Egyébként ad egy újfajta lehetőséget is a helyben élő fiataloknak, hiszen akár arra is lesz lehetőség, hogy legyen Tiszaújvárosnak egy testvérvárosa Tajvanon. A tajvani nagykövet Megcsillogtatva magyar tudását, magyarul mutatkozott be stábunknak a tajvani nagykövet, Liu Shih-Chung, aztán angolra váltottunk. 

- Nehéz a magyar nyelv? -

A magyar nyelv érdekes, de nagyon nehéz. 

- Ez az első látogatása Tiszaújvárosban? 

- Igen, az első alkalom, hogy itt lehetek Tiszaújvárosban. Dr. Fülöp György meghívására érkeztem a városba, és annak ellenére, hogy még nem olyan régóta ismerjük egymást, olyan, mintha régi jó barátok lennénk. Hallottam, hogy Tiszaújváros polgármestere egy igazán szorgalmas és jó polgármester, úgyhogy most az ő meghívására érkeztem Tiszaújvárosba. 

- Csak ezután a beszélgetés után fogják majd körbejárni településünket, mit tud városunkról? 

- Felkészültem, az érkezésem előtt utánanéztem a városnak, de már korábban is azt hallottam Tiszaújvárosról, hogy régóta ipari központ, és a korábbi városvezetés idején is jól tudott ez működni, és jelenleg is, illetve most már nemcsak az iparnak, hanem az innovációnak is központja, és ebben vannak lehetőségek számunkra is a jövőt illetően. Nagykövetként nyilván az az egyik feladatom, hogy a tajvaniaknak bemutassam Magyarországot, illetve nagyköveti megbízatásom előtt az egyik tajvani nagyvárosnak voltam a város vezetőségében tanácsadó. Ez egy körülbelül kétmilliós város, így kifejezetten jól látom és jól értem azt, hogy hogyan lehet egy városnak a kapcsolatait minél jobban kihasználni. Gazdasági, technológiai vagy kulturális szempontból is. 

- Tudomány, technológia, kultúra, gazdaság, sok kapocs van a két ország között. Exportunk bor és a mangalica, ezeket bizonyára ismeri. Már csak egy szegmenst hagytunk ki, a sportot. Hallott-e már a triatlonról, a triatlon fesztiválról, a bajnokunkról, Lehmann Csongorról, aki már biztos indulója a párizsi olimpiának. 

- Igen, hallottam már róla, de hát ugye nyilván Magyarországon rendkívül sok tehetséges sportoló van, és reméljük, hogy egyszer a jövőben a tajvani sportolókat is el tudjuk hozni majd esetleg Magyarországra, hogy a tajvani és a magyar sportolók között valamiféle kooperációt létre tudjunk hozni. A tajvani és a magyar városok is híresek arról, hogy sok meleg vizű forrás található, és akár ilyen együttműködésre is van lehetőség, hiszen az ezekben a tajvani városokban élők szintén nagyon szeretnek jó meleg vizes fürdőket venni, mint ahogy a magyarok is, így szerintem biztos, hogy lenne lehetőség ilyenféle kooperációra is. 

berta

0
Inflációt meghaladó helyi béremelés
Magasabb összegű Mecénás-ösztöndíjak

Kapcsolódó hozzászólások