Magasabb összegű Mecénás-ösztöndíjak

Közel 3,5 millió forintot osztott szét a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány a legeredményesebb tiszaújvárosi főiskolások és egyetemisták között. Nem elég azonban a kimagasló tanulmányi átlag, az állandó tiszaújvárosi lakcím is a pályázat feltétele. A támogatás összege ebben a félévben tanulónként 5000 forinttal emelkedett. 68 pályázóból 66 hallgató kapott ösztöndíjat ebben a félévben, amit szombaton a Polgármesteri Hivatal üléstermében vehettek át ünnepélyes keretek között. Vannak, akik sokadszor pályáztak és kaptak támogatást. 

- Én már másodszor kapok Mecénás-ösztöndíjat, mert másodéves óvodapedagógus hallgató vagyok a Debreceni Egyetemen - mondja Kovács Alíz. 

- Nagyon jó lehetőség, és jó érzés, hogy a város megjutalmazza a kemény munkánkat. Bár motivál is, én alapvetően nagyon maximalista vagyok, ha van egy négyesem, az már szúrja a szememet. Úgyhogy akkor is jól tanulnék, ha nem lenne ösztöndíj, már csak önmagamért is, de persze nagyon örülök neki.

- Őszintén szólva már megszámolni se nagyon tudom, hogy hányadszor kapok ilyen támogatást, mivel a képzésem eleje óta folyamatosan pályázok - kezdi Németh Miklós Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős vegyészmérnöke. 

- A mérnökképzést elég nehéznek tartom, és sokszor demotiválónak, de az ilyen kiemelkedő lehetőségek nagyon tudják az embert ösztönözni. Ahogy a szaktársakkal beszélgetünk, úgy látom, hogy országos szinten nem nagyon van máshol olyan, hogy egy önkormányzat ilyen szinten támogatja a felsőoktatásban résztvevő hallgatókat. Nekem nagyon jól jön ez az összeg, bár egyelőre csak gyűjtögetem. Legalább 4,2-es tanulmányi átlagot kell elérnie a diákoknak az ösztöndíjhoz, nem lehet kerekíteni, ez a minimum. De hallgatói jogviszony-igazolás és állandó tiszaújvárosi lakcím is szükséges a pályázathoz. 

- Ettől a félévtől kezdve újdonságról is beszámolhatunk, a hallgatók ugyanis emelt ösztöndíjban részesülnek - mondja Makrai Marianna, a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány kuratóriumi elnöke. 

- A 4,2-es átlagra most már 34 ezer helyett 39 ezer forintot kapnak, ami tizedenként 2000 forinttal emelkedik, így az 5 egészes átlagért már nem 50 ezer, hanem 55 ezer forint támogatást kapnak a tanulók. 3 millió 376 ezer forintot osztottunk most szét, diákonként 5 ezer forinttal növekedtek az összegek, de tervben van már a további emelés is. Tiszaújváros majdnem egyedülálló ebben, hogy a főiskolásokat, egyetemistákat ilyen ösztöndíj-támogatásban részesíti, és talán ez a hallgatók számára is vonzerő lehet. Aztán ha majd elhelyezkednek a munka világában, szívesen térnek vissza az anyavárosukba, ami a tanulmányaik alatt is támogatta őket. 

venna

A Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány ösztöndíjában részesült egyetemi hallgatók: 

Adorján Virág, Baumgartner Leona, Bezdány Zsolt Buda, Bóna Réka, Csapó Dóra Gabriella, Csató Lilla, Danó Ádám, Deák Nóra, Duró Áron, Eperjesi Tímea, Faragó Patrik Bálint, Grebely Péter, Jurászik Panna Kata, Kapczár Botond, Kapus Virág Lia, Kováts Alíz, Lapostyán Fruzsina, Lengyel Bianka Panna, Makrányi Kata, Meczkó Viktória, Móré Ádám, Németh Miklós Ákos, Orosz Zoltán, Orvos Réka Csenge, Pelle Petra, S. Bognár Ivett, Soltész Luca Sára, Stogica Kata, Takács Boglárka, Tállai Borbála Csenge, Bárány Zsanett, Bodolai Lili, Kuti Kíra, Nagy Nelli, Szabó Alexandra, Fekete Zalán, Gyivák Bálint Zsombor, Jeviczki Pál, Kiss Viktória Anita, Ládi Dóra, Sajgó Zsófia, Szilágyi Renáta, Unyi Dominik Vajk, Vitányi Csenge, Arnóczki Stella, Erős Dóra, Bujdos Betti, Koncz Dóra, Kiss Dávid, Kónya Lili Enikő, Lidák Eszter, Porkoláb Dorottya, Pristyák Petra, Sebe Anett, Zsóri Ádám, Bélteczki Balázs, Kovács Anna, Kovács Balázs, Ortó Krisztina Mónika, Sipos Ákos, Csillik Boglárka, Suhajda Tünde, Szabó Péter, Hegedűs Andrea, Kiss Péter, Papp Zita.

0
A tajvani nagykövet Tiszaújvárosban
Krónika 40 - Elbontják, vagy hasznosítják?

Kapcsolódó hozzászólások