Inflációt meghaladó helyi béremelés

A prognosztizált jövő évi inflációnál nagyobb mértékű, 7+3 százalékos béremelésben részesülnek 2024. január elsejétől Tiszaújvárosban az önkormányzati szféra dolgozói. Erről a mintegy 12,4 milliárd forintos főösszegű jövő évi költségvetés elfogadásakor határozott a képviselő-testület. Az infláció ugyan csökkenő tendenciát mutat, de a munkavállalók, a családok pénzügyi terhei még nem enyhültek számottevően, ezért a városvezetés indokoltnak látta, hogy az önkormányzat jövő évi költségvetését - a szokásos februári időponttal szemben - még ebben az évben elfogadja a képviselő-testület. A parlament már júliusban elfogadta Magyarország 2024. évi központi költségvetését, meghatározták a következő évre vonatkozó gazdaságpolitikai célokat, az államháztartás egyes alrendszereinek költségvetési forrásait és befizetéseit. A finanszírozási környezet tehát nagyrészt adott, a Kormány kijelölte az irányokat. 

Az előrehozott döntés különösen fontos abból a szempontból is, hogy a tervezett munkabéremelés összegét már januártól biztosítani lehessen az önkormányzati szféra dolgozóinak, teljesítve azt a célt, hogy a jövő évi pénzügyi terv elsősorban munkavállaló-barát legyen. Az elmúlt években szinte kivétel nélkül valamilyen krízissel kellett szembesülnie az önkormányzatnak, és a következendő évre tekintve, még optimista megközelítéssel is szintén számolni kell a gazdasági recesszió és az infláció következményeivel. 2024-re további problémák is adódnak: háború(k), velünk maradó infláció, bizonytalan, gyorsan változó jogi környezet, a devizaárfolyamok nagyarányú változékonysága és mindezekből következően a gazdasági stabilitás hiánya. 

A helyi adórendszer sajátosságai miatt a gazdaság idei, gyengébb teljesítményének hatásai is 2024-ben fognak jelentősen érvényesülni az önkormányzat költségvetésében. Az önkormányzat forrásai 2023-ban a vártnál kedvezőbben alakultak, mely elsősorban a poliol beruházás elhúzódása miatt, az ott telephelyet keletkeztető vállalkozások többletmunkálataiból származó - a tervezettet meghaladó - adó- és adóelőleg befizetéseknek köszönhető. Mindemellett az önkormányzat új feladatot, beruházást csak a helyi társadalmi igények által megalapozottan, és a fenntarthatóság mértékéig vállalt. Ennek eredményeként jelentős megtakarítással kezdheti el a 2024. évet. 

Ugyanakkor a rendelkezésre álló prognózisok szerint a helyi gazdaság petrolkémiai ágazata az elmúlt két évtized leggyengébb eredményét produkálta, melynek hatásait jövőre fogjuk tapasztalni az adóbevételek alakulásában. A MOL petrolkémiai árrése 2023-ban olyan mértékűre csökkent, hogy jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. Mindezek eredményeként számottevő adó-visszaigényléssel kell számolni, mely a 2024. évi adóelőlegek további csökkenését vonja maga után. 

Az önkormányzat 2024. évi költségvetését 12 431 millió forint főösszeggel fogadta el a képviselő-testület. A tárgyévi bevételek (költségvetési bevételek) tervezett előirányzata 8 306 millió forint, az előző év/évek megtakarításaiból (finanszírozási bevételek) 4 125 millió forint áll rendelkezésre. Fő bevételi forrásként 4 200 millió forint iparűzési adóval lehet számolni, ám szolidaritási hozzájárulás címén 2 971 millió forintot fizet az önkormányzat a központi költségvetésbe. 2024-re 6% alatti az inflációs prognózis, az önkormányzat célja pedig változatlanul az inflációkövető, értékálló reálbérnövekedés megvalósítása. A gazdasági krízishelyzetben az a cél, hogy 2024-ben a dolgozók bére átlagosan 10%-kal növekedjen. A testület most arról döntött, hogy az önkormányzati szférában a 2023. november 30-ai bérhez viszonyítva alanyi jogon legalább 7%-kal emelkedjen minden dolgozó bére, vagyis aki a jogszabályok által meghatározott emelésekből nem részesül legalább 7%-os mértékben, annak bruttó bére egészüljön ki, erre a szintre. Ezen felül a munkáltatói jogokat gyakorlók 3%-os bérkeret terhére differenciáltan további béremelést hajtsanak végre. 

Ferenczi László 

0
Tovább mérséklődött az éves drágulás
A tajvani nagykövet Tiszaújvárosban

Kapcsolódó hozzászólások