thumb kr kajak 1 Bár a vízre szállásig még várni kell, de attól még zajlik az élet a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület Tisza-parti telephelyén. Mint ahogy az országos szövetség életében is, a szervezet ugyanis idén indítja regionális akadémiai programját.

Baráti hangulatú találkozón vett részt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Boros Gergely szakmai igazgató, dr. Fülöp György polgármester és Béke László, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület elnöke. Az apropó az új év volt, a 2021-es esztendő tervei, céljai, kihívásai. Amelyekből bőven van úgy a szövetség, mint az egyesület listáján is.
thumb kr kajak 2- A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt évben létrehozott egy történelmi jelentőségű programot - mondta Schmidt Gábor szövetségi elnök -, ez pedig a regionális akadémiai rendszer, és általában az utánpótlás megerősítése, egy erőteljesebb utánpótlásnevelési rendszer elindítása. Ebben nagyon nagy szerepet szánunk Tiszaújvárosnak is, hiszen megalakul az Észak-Kelet Magyarországi Regionális Akadémia, amelynek legfontosabb központja Tiszaújváros lesz. Ez nem egy konkrét intézmény, hanem egy szakmai együttműködési platform lesz, ahol kiteljesedhet a tehetségkiválasztás és -gondozás. A Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület ebben nagyon nagy példát mutatott eddig is. Bardóczi Krisztián, aki itt dolgozik az egyesületben, eddig is komoly menedzsere volt a regionális rendszernek, természetesen továbbra is vezető szerepet kap majd ebben a regionális akadémia programban. A vízi turisztika területén is nagyon nagyot léptünk előre ebben a térségben, a kajak-kenu egyesületek egyfajta szolgáltató központtá kell, hogy váljanak, és nem csak az a lényeg, hogy a kisgyerekek elkezdjenek kajakozni, és belőlük élsportoló legyen, hanem hogy mindenki, aki szabadidején mozogni szeretne, ezeken a helyeken kapja meg ezt a lehetőséget. Ebben példaértékű a tiszaújvárosi egyesület, nagyon sokat dolgoztunk együtt, hogy a tiszai vízi turisztikai hálózatban Tiszaújváros egy meghatározó pont legyen, többek között a Sajó fejlesztéséről is beszélgettünk. Rengeteg feladatunk van tehát, és nagyon örülök annak, hogy itt nagyon jó az együttműködés. Mi is hozunk ide forrásokat, ez látható, hisz uniós forrásokban volt katalizátor a szövetség, a kormány által biztosított kiemelt sportági támogatásokból is mindig hozunk ide forrást, az önkormányzat pedig, látva ezeket a közös és jó célokat, mindig hozzátett ezekhez.
A jó kapcsolatot hangsúlyozta dr. Fülöp György polgármester is, aki a regionális szerepvállalásról szólva elmondta, az önkormányzat segít, amiben tud.
- A sportági rész mellett nagyon fontos a városrész fejlesztése is - mondta dr. Fülöp György -, ez városmarketing szempontjából is fontos. Minél közelebb kellene kerülni a Tiszához, ki kell használnunk a Tisza adta lehetőséget, egyfajta turisztikai desztinációvá kell tenni ezt a területet. A sportágfejlesztés mellett ezekről a témákról is egyeztettünk ma.
Béke László, a TKKSE elnöke elmondta, hogy ez az első hivatalos egyeztetés a sportág és a város vezetője között, hisz erre még nem nyílt lehetőség.
- Arról egyeztettünk, hogy egyesületünk lehet a észak-keleti régió vezető egyesülete, nagyon jólesett az, hogy a város és a szövetség vezetése is abszolút támogatja ezt az irányt - mondta Béke László. - Jó azt látni, hogy mennyire jól tudnak, tudunk együttműködni. A sportágfejlesztés alapja véleményem szerint egyfajta sportági szentháromság, amikor az önkormányzat, az országos vezetés, és az egyesület harmonikusan tud együttműködni. Ez tudja megalapozni azt a munkát, amiért mindnyájan dolgozunk.
- A regionális akadémiai program mit jelent majd az egyesület életében?
- A versenysportban egyértelműen a tehetséggondozás, a kisebb egyesületek felkarolása, és a saját egyesületünk eredményesebbé tétele a célunk. Az infrastruktúra fejlesztése is komoly feladatunk, és biztos vagyok abban, hogy mindez úgy valósul majd meg, hogy mindenki nagyon büszke lesz rá. A víziturizmus területén pedig a városlakók számára egyre szélesebbé tudjuk tárni az ajtónkat, hisz egyre szebb környezetet tudunk nekik biztosítani. Tulajdonképpen a versenysport irányából érkező fejlesztéseket a városlakók irányába is tovább tudjuk adni. Folyamatosan fejlesztünk, idén például megoldjuk a parkolási problémákat, így a szülőknek nem kell majd az út szélén parkolniuk, ha gyermekeiket hozzák edzésre. A telep területén belül leburkoljuk az utat, a kaputól egész az épületig, az egykori nagymedence helyén pedig kialakítunk egy kispályás futballpályát. E köré pedig 46 parkolóhelyet létesítünk, itt biztonságosan tudnak majd parkolni a szülők és a hozzánk érkező vízitúrázók - tette hozzá az elnök.
Fodor Petra

thumb kr fociJanuár 15-e óta heti hat edzéssel készül a bajnokság tavaszi fordulóira a Termálfürdő FC Tiszaújváros felnőtt csapata. Az NB III Keleti csoportjában 8. helyen telelő gárda változatlan szakmai stábbal, és - egyelőre - alig módosult kerettel vágott neki az alapozásnak.

A keret eddig csak kis mértékben változott, Németh Ádám visszatér Dorogra, Burics András pedig az edzőségre kíván koncentrálni, így abbahagyja a labdarúgást, azaz egyelőre két távozóról tud a szakvezetés. Biztos érkezőként a 31 éves középpályás Lakatos László jön a csapathoz Sényőről. Az átigazolási időszakban további egy-két fiatal érkezése várható, velük még tart az egyeztetés, de távozó is lehetséges, így összességében nagy mozgás nem lesz a játékoskeretben.
A cél továbbra is a 4-8. hely valamelyikének megszerzése, emellett a siralmas hazai mérleg javítása is fontos feladat lesz tavasszal.
A felnőttek hétfőtől péntekig edzenek 17:15-től 18:30-ig a műfüves pályán. A szombat (időnként a szerda) a felkészülési mérkőzéseké. Hét ellenfél várható: Jászberény, Putnok, Cigánd, MVSC, Tállya, Gyöngyös, DVTK II. Elsőként most szombaton Jászberényben, majd szerdán Putnokon lép pályára az FCT.
Az utánpótlás nagypályás csapatok is megkezdték a felkészülést. Több elmaradt mérkőzést pótolniuk kell, illetve van olyan csapat, amelynek hamarabb folytatódik a bajnokság, mint a felnőtt gárdának. Az U19 és U17 esetében hétfő, kedd és csütörtök, az U15 és U14-nek pedig kedd, szerda és péntek az edzésnap - minden nap 16 óra 30 perctől. Az U19 és U17 is meccsel a hétvégén, előbbi a Mezőcsát felnőtt-, utóbbi a Mezőcsát ificsapatával találkozik szombaton.
Természetesen zárt kapuk mögött.

KOSÁRLABDA. Ismét hiányos kerettel, Drahos, Pöstényi és Szabó nélkül kellett pályára lépnie Szendrey Zsombor legénységének. Ráadásul a tabellán második Cegléd ellen. Az idegenbeli mérkőzés esélyese nem a Phoenix volt, de a fiúk mindent megtettek azért, hogy ne a papírforma érvényesüljön. Mindhiába.

Ceglédi KE - Phoenix KK
95-58 (22-22, 24-8, 24-10, 26-18)

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (10/6), Orliczki Bence (7/3), Molnár Bence (7/6), Szilasi Bence (22/6), Lajsz Gergely (9/3). Csere: Hajdu Boldizsár (-), Drizner Gábor (-), Taskó István (-), Orosz Zoltán (-), Eremiás Kristóf (-), Asszú Áron (3), Kovács Zoltán (-). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.
Remek első negyedet produkált a Phoenix. Lajsz nyitotta a találkozót egy váratlan triplával, és ezt több sikeres távoli is követte a Tiszaújváros részéről, amely a hetedik percre szép, kombinatív játékkal hét pontra is eltávolodott az ellenféltől (15-22). Ám sajnos ezután kapkodóvá váltak a passzok és a dobások, így a Cegléd kiegyenlíthetett a tizedik percre (22-22).
Bár Asszú Áron érvényesíthette a második etap első találatát, összességében döcögősen indult ez a felvonás. Nem sikerült lerázni a nyugtalanságot, továbbra is pontatlan volt a csapat. Ennek ellenére egy darabig tartott a vezetés, a Cegléd csak a harmadik percben egyenlített ki (25-25). A negyed második felében azonban már egyre inkább a hazai gárda akarata érvényesült, a Phoenix továbbra is kapkodott, így a félidőre már erősen érzékelhető, tizenhat pontos különbség alakult ki (46-30).
A nagyszünet alatt sem sikerült rendezni a tiszaújvárosi sorokat. Tovább szaporodtak a rosszul szervezett támadások, a Cegléd teljesítménye ugyanakkor kiegyenlített maradt. A második percben érte el a húsz pontot a hátrány, a hetedikben a harmincat (66-36). A játékrész vége ugyanezt a különbséget mutatta, tehát sok remény nem maradt a záró etapra (70-40).
A Phoenix megpróbálta a lehetetlent az utolsó negyedben. Mozgósítva a tartalékenergiákat lendült előre a támadásokban, és a harmadik percre sikerült huszonöt pontra faragnia hátrányát (74-49). A jó sorozatot azonban ismét megtörte a Cegléd, és a negyed derekára visszaállította a korábbi különbséget (80-49). A nyugtalanság és a rövid pad ismét megbosszulta magát, a mérkőzés 95-58-as, hazai győzelemmel zárult.
Ponterősen játszott Szilasi Bence, aki 22/6 ponttal, 1 lepattanóval, 1 assziszttal és 2 kiharcolt faulttal zárta a találkozót. Hasznos munkát végzett Lajsz Gergely (9/3 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 1 assziszt), és elérte a tíz egységet Kovács Martin is (10/6 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 4 assziszt, 5 kiharcolt fault).
Szendrey Zsombor: Nagyon jól kezdtünk, hála istennek az utazásnak nyoma sem volt a csapaton. Az első negyedet meg is nyerhettük volna, ha egy picit máshogy alakul a vége. Sajnos a második játékrésztől valami más következett, nagyon sok eladott labdánk volt, a meccs során összesen 26, és ezekből ellenfelünk sok könnyű kosarat szerzett. A hiányzók miatt pontban sem sikerült azt hozni, amit szerettünk volna. Azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy nekünk nem a Ceglédet kell legyőzni idegenben, és hogy azért tudtunk néhány dolgot gyakorolni, ami még jól jöhet.


Content of popup