thumb kr markus1Az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért 2021-es díjátadó ünnepségét november 20-án, szombaton tartották a Tiszaújvárosi Sportcentrum zászlóstermében. Az idei országos díjazott Mocsári Bence lett, míg a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül Sinkó-Uribe Aurél érdemelte ki az elismerést.

thumb kr markus2Péter Attila, az esemény házigazdája, egyben a kuratórium tagja bevezetőjében egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy erre a bensőséges hangulatú, családias eseményre évről évre mindenki szeretettel érkezik, ami erőt adhat az esetleges nehézségek leküzdéséhez is. A triatlon berkeiből csodás hírek érkeznek, ezek közül minden idők legjobb ötkarikás szereplése, Bragmayer Zsanett 12., és Bicsák Bence 7. helyezése az egyik legnagyobb siker. Az alapítvány névadójának, Ifj. Márkus Gábornak is az olimpiai szereplés volt a legfőbb célja, jó esélye volt rá, hogy ez a sportág 2000-es, Sydney-i ötkarikás bemutatkozásánál sikerüljön neki. Sajnos ez nem valósulhatott meg, mert 1998-ban a tehetséges, szorgalmas, csupaszív fiatalember 23 éves korában vétlen közlekedési baleset áldozata lett, csakúgy, mint a vele együtt, egy autóban, versenyről hazafelé tartó csapattársának felesége, Kunfalvi Márta. A program állandó részeként ezúttal is megtekinthették a jelenlevők a névadót bemutató komoly érzelmeket kiváltó kisfilmet.

Az alapítvány munkájáról

Márkus Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet idei munkájáról elmondta, hogy év elején nagy lendülettel kezdtek, jelentős eredményeket értek el például a közösségi médiás megjelenésekben, valamint megújították, tartalmasabbá tették honlapjukat is. Mindez azt a célt szolgálta, hogy minél több emberhez eljussanak, megismertessék velük törekvéseiket, és ennek hatására mind stabilabb hátteret tudjanak biztosítani a 23 éven aluli magyar triatlonos tehetségek felkarolására. A vírushelyzet okozta bizonytalanság év közben érződött az alapítványon belül is, de év végére újra felvették a ritmust. Örvendetes, hogy a jelenleg öttagú kuratóriumhoz a közeljövőben csatlakozik a sportághoz, a magyar és a tiszaújvárosi triatlonhoz egyaránt ezer szállal kötődő két hölgy, Csovelyák Zita és Nagymihály Adrienn.
- Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a dr. Fülöp György vezette tiszaújvárosi önkormányzatnak, a továbbra is legnagyobb támogatásért - hangsúlyozta Márkus Gergely. - Nagyon hálásak vagyunk az egyéni és az 1%-os felajánlásokért és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyszervezésből átcsoportosított támogatásáért is. Mindez együtt azt eredményezte, hogy tartani tudtuk a színvonalat, azaz az országos díjazott nettó 500 ezer, a tiszaújvárosi díjazott nettó 200 ezer forintos támogatást kap idén is. Továbbra is segíteni szeretnénk az olimpiára, paralimpiára is esélyes sportolókat. Tokióban igazán sikeresen szerepeltek a mieink egyéniben és a most debütált mix-váltóban. Az külön öröm számunkra, hogy Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia és Bicsák Bence szerepelt a korábbi díjazottjaink között, míg Tóth Tamásban a World Triathlon sportolói bizottságának elnökét is tisztelhetjük. Hozzájuk kapcsolódik legújabb kezdeményezésünk: olimpiai depókártyájukból és az általuk dedikált versenyfotókból készítettünk négy tablót, melyeket online formában árverezésre bocsátunk, remélve, hogy mielőbb gazdára találnak a sportszerető cégvezetők, vagy magánemberek körében. Az így befolyt összeget természetesen teljes mértékben az alapítvány vagyonának gyarapítására fordítjuk.

A díjazottak

A kuratóriumhoz beérkezett pályázatok kiértékelését követően, a grémium döntése értelmében a 2021-es országos díjat Mocsári Bence, a Titán Triatlon Klub mozgássérült sportolója érdemelte ki. A World Triathlon Para Series állomásain Yokohamában és Leeds-ben is a top 10-ben végzett, világkupa győztes és Eb 7. helyezett sportoló, aki alig maradt le a tokiói olimpiáról, Márkus Gergelytől, a World Triathlon Lausenne-ben dolgozó sportigazgatójától vette át a plakettet.
- Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, remélem, hogy fel tudok majd nőni a díjhoz - mondta Mocsári Bence. - Sok mindent elértem már, de még sokkal többet szeretnék. Koromból adódóan sajnos nem ismerhettem Gábort, de örülök, hogy a kisfilm segítségével megismerhettem lenyűgöző munkásságát. Köszönöm szépen ezt az elismerést!
A Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül ebben az évben Sinkó-Uribe Aurél lett a „befutó”, aki négy magyar bajnoki címet harcolt ki és a nemzetközi porondon is karnyújtásnyira van attól, hogy a legjobbak között bizonyítson. A 2 és fél évvel ezelőtt testvérével Londonból a triatlon miatt Tiszaújvárosba költöző kiváló sportolónak Szűcs István kuratóriumi tag adta át az emlékplakettet.
- Hálás vagyok, amiért Tiszaújvárosban mindenki nagyon befogadó volt velünk - hangsúlyozta Sinkó-Uribe Aurél. - Igazi családias hangulat van itt. Sok helyen jártunk már, de ilyen segítőkészséget az edzők, csapattársak, és a triatlonos szülők köréből sehol nem tapasztaltunk. Köszönöm, hogy engem választottak. Gáborról nagyon sok jó dolgot hallottam, mindenkinek szép emlékei vannak róla.
Emlékezzünk rá együtt a jövőben is!

Számíthatnak a városra

Dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere elsőként örömét fejezte ki, hogy ebben a rendkívüli, még mindig a Covid-vírustól veszélyeztetett helyzetben sikerült létrehozni a díjátadó ünnepséget.
- Büszkén mondhatom, hogy én Gáborral egy évfolyamon jártam iskolába és azt követően is kiváló kapcsolatot ápoltam vele - fogalmazott a polgármester. - Nagyon szerették őt a településünkön. A város közösségének kötelessége az ő emlékét őrző alapítvány támogatása, melyre a következő évben legalább az infláció mértékének megfelelően emelt összeget biztosítunk. A tiszaújvárosi triatlon alapítójának, dr. Márkus Gábornak az volt az álma, hogy jól működő, hazai és nemzetközi sikereket elérő egyesületet, kiváló rendezvényeket megvalósító csapatot hozzon létre. 2013-tól sajnos fentről figyeli, hogy álma maximálisan beteljesedett. Tiszaújváros nagyon sokat kapott a Márkus-családtól, a két Gábor mellett mindenki „triatlonos anyukájától”, Jutka asszonytól, a Svájcból is bennünket segítő Gergőtől és a városban élő, itt tevékenykedő Balázstól. Hatalmas köszönet mindezért! Igyekszünk ezt továbbra is meghálálni nekik. Őszintén gratulálok az idei díjazottaknak, remélem a jövőben hasonlóan szép eredményeket érnek el, mint elődeik. Azt kívánom nekik, hogy legyenek versenyképesek a sportban és magánéletben is, mert akkor lehetnek igazán sikeresek!

Interneten is

Az eseményen személyesen jelen lévő alapítók mellett interneten csatlakozott a rendezvényhez dr. Varga Béla és Máli János kuratóriumi tag, továbbá a sportolók köréből Bragmayer Zsanett, Kaldau Szabolcs és Lehmann Csongor is, akik közül hárman üzentek is a jelenlévőknek.
- Nagy felelősséget jelent elnyerni ezt a díjat, igen, bizony fel kell nőni hozzá - mondta Lehmann Csongor U23-as világbajnok, aki Svájcban edzőtáborozik. - Azt kívánom, hogy Bence és Aurél is jól használja fel a díjjal együtt járó összeget és viselje büszkén ruházatán az alapítvány logóját!
- Ebben az évben sem volt könnyű helyzetben a kuratórium a díjak odaítélése során, most is igyekeztünk a legjobb döntést meghozni, azt gondolom sikerült - csatlakozott be dr. Varga Béla, aki az utóbbi években számos kiemelt verseny, olimpia, világ- és Európa-bajnokságok, WTSC, világ- és Európa-kupák vezető versenybírójaként tevékenykedik. - Én együtt versenyeztem Gáborral, így a személyes kötődésem is erős. A magam részéről nagyon köszönöm, hogy évek óta én is dolgozhatom társaimmal ezért a nemes célért.
- Gratulálok ahhoz a ma is tapasztalható összetartáshoz, ami már 20 évvel ezelőtt is jellemezte Tiszaújvárost és az alapítványt - fogalmazott 2001 díjazottja, a családjával Amerikában élő Kaldau Szabolcs. - Remélem ez a jövőben is megmarad. Gratulálok a díjazottaknak. Mi ugyan öregszünk, de jönnek utánunk a tehetséges fiatalok. Innen a távolból is jó volt veletek lenni, látni benneteket!
SZIS

thumb juhasz peter origo cikk 2Juhász Péter 21. helyen zárt az erős emberek floridai világversenyén, az Official Strongman Games-en, nyílt kategóriában. A verseny az amatőr erős emberek legkomolyabb seregszemléjének számít világszerte.

thumb juhasz peter origo cikk 1A mádi illetőségű Juhász Péter hivatásos tűzoltó Tiszaújvárosban, mellette versenyszerűen emelgeti a nehezebbnél-nehezebb súlyokat, nem mindennapi erővel. Kőgolyót és bödönt cipel, felemel egy autót is, a gépjárműfecskendőt pedig puszta kézzel elhúzza. Péter többször elnyerte már az ország erős embere címet, a napokban pedig élete első amerikai versenyén sorra megdöntötte saját rekordjait.
- Karrierem eddigi legnagyobb megmérettetése volt, mind a súlyok, mind a mezőny tekintetében - nyilatkozta a Prémium Médiának Juhász Péter. - A 21. hely lehet, hogy önmagában nem hangzik jól, és egy kicsit vacak érzés, hogy tudom, ha a rönknyomásnál legalább egy ismétlésig eljutok, akkor a 14-15. hely környékén zárok. Amikor ennyi pontot lehet egy versenyszámért kapni, és az eleje nem indul jól, utána már nagyon nehéz visszatornászni magát az embernek, főképp egy ilyen mezőnyben - tette hozzá a Tiszaújvárosban főállású tűzoltóként dolgozó sportember.
Rönknyomásban 160 kiló volt a legjobbja eddig, ezúttal 165 kilóval kellett kezdeni, autócipelésben is 420-430 kilóig jutott korábban, most viszont közel 460 kilós teherrel a vállain kellett megtennie a kijelölt távot. Legjobban a vegyes pakolás ment Juhásznak, amiben a 7-8. helyen végzett a közel 40 versenyzőt felvonultató mezőnyben.

thumb kr tiszakupaSzigorú járványügyi szabályok betartásával újra megrendezhették a hétvégén a Tisza Kupát. Az 1989-ben debütált népszerű fittnesz és testépítő verseny szervezőinek két évet kellett kihagyniuk a koronavírus miatt. A hétvégén 130 sportoló indult a versenyen fitness kategóriában, Nagyváradról, Szolnokról, Budapestről és Kaposvárról is érkeztek versenyzők. Összesen 8 sportegyesület vett részt a hétvégi megmérettetésen.
A Tisza Kupát 1989 óta rendezik meg, ahol a fittnesz és a testépítés is szerepel a repertoárban. Idén főleg az utánpótlásra helyezték a hangsúlyt, a kezdőktől egészen profikig.
A felnőtt kategóriában viszont sokan visszamondták a nevezésüket. Ebben a korosztályban ugyanis a védettségi kártya feltétele volt a versenyzésnek.

thumb kr foci1 Az NB III Keleti csoportjának 18. fordulójában a Tiszafüred együttesét fogadta a Termálfürdő FC Tiszaújváros. A Békéscsabán aratott győzelem után most még magabiztosabban nyertek Vitelki Zoltán tanítványai, így továbbra is az élmezőnyben tanyáznak.

thumb kr foci2Nagy volt az öröm, hogy a legutóbbi fordulóban idegenben nyert a csapat 2-1-re. A viharsarki sikernek azonban csak akkor volt igazán értéke, ha most a fürediek ellen is bezsebelik a 3 pontot Bussyék. A találkozó remekül kezdődött, hiszen mindössze 18 másodperc telt el, és máris zörrent a vendégek hálója. Az 1. percben Erős szerzett labdát a vendégtérfélen, ragyogó kiugratással hozta helyzetbe Bartuszt, aki egy csel után középre adás helyett éles szögből, 8 méterről kilőtte a hosszú sarkot, 1-0. A gól igencsak megfogta a vendégeket, alig tudtak helyzetbe kerülni. Az első játékrészben ezután nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, a házigazdák jól játszva őrizték előnyüket. A 40. percben 18 méterről Bussy vállalkozott lövésre, de a hazai játékos nem találta el a kaput. A hajrában egy klasszikus kontra végén kevés húzás után megduplázta előnyét az Újváros. A 43. percben Bartusz estében lőtte át a túloldalon felfutó Gottfriedhez a labdát, aki 11 méterről jobbal a rövidbe lőtt, 2-0. A házigazdák így megnyugtató előnnyel vonulhattak az öltözőbe.
A második játékrészben továbbra is fölényben játszott, és irányította a mérkőzést a Tiszaújváros. Az 59. percben Bartusz 14 méterről leadott lövését védte Somogyi. A 68. percben a vendégek is helyzetbe kerültek, de Mácsai 23 méterről leadott próbálkozása elkerülte Herceg kapuját. Negyedórával a vége előtt Szabó V. fejelhetett volna gólt, de 5 méterről sem sikerült neki pontosan kivitelezni a fejest, mely mellé ment. A végjátékban már mindenki elkönyvelte a 2-0-s hazai sikert, de a 91. percben jött a slusszpoén. A csereként beállt Nagyot rántották le a nyakánál fogva a 16-oson belül, és ezért a játékvezető büntetőt ítélt. A 11-est a sértett ballal laposan lőtte az ellenkező irányba mozduló tiszafüredi kapus mellett a hálóba, 3-0.
Az újvárosiak az idegenbeli sikerük után tehát hazai pályán is nyertek, méghozzá úgy, hogy gólt sem kaptak, így megszerezték szezonbéli 10. győzelmüket. A 3-0-s siker azt jelenti, hogy Vitelki Zoltán együttese 33 ponttal a 6. helyen áll.
A csapat legközelebb november 28-án, vasárnap 13 órától a DVSC II ellen lép pályára, mégpedig hazai környezetben, mivel a debreceniek kérésére felcserélték a pályaválasztói jogot.

Tiszaújváros - Tiszafüred
3-0 (2-0)
Tiszaújváros, 150 néző. V.: Sándor Cs.

Termálfürdő FC Tiszaújváros: Herceg - Lehóczki, Géringer L. (Vitelki B.), Gelsi, Bussy, Tóth S. (Pap), Bartusz, Lőrincz, Gottfried (Nagy D.), Erős (Benke), Molnár M. (Mahalek). Vezetőedző: Vitelki Zoltán.

Tiszafüredi VSE: Somogyi - Háda, Barzsó, Kalóz (Tóth T.), Fehér, Mácsai (Nyíri), Barna V. (Illés), Vincze P., Tóth N., Völgyi, Szabó V. Vezetőedző: Dorcsák Zoltán.

Vitelki Zoltán: Jó volt látni, hogy már az első percben gólt tudtunk szerezni és utána is megvoltak a lehetőségeink. A játékosok betartották az előzetesen megbeszélteket, és egy percig sem volt kérdés, hogy miénk lesz a 3 pont. Két mérkőzésünk van még ebben az évben, megpróbálunk kihozni mindent a labdarúgóinkból, és ők is igyekeznek kihozni mindent magukból.
Dorcsák Zoltán: Azzal nehéz kalkulálni, hogy a mérkőzés elején egy óriási egyéni hiba után már vezetést szerez az ellenfél. Az első félidőben egy újabb bekapott gól után el is dőlt a mérkőzés. A második játékrészben voltak ugyan lehetőségeink, de ezek rendre kimaradtak. Ha 2-0-nál sikerült volna szépítenünk, lehetett volna esélyünk. A Tiszaújváros azonban teljesen megérdemelten győzött.

A 18. forduló további eredményei:

Hajdúszoboszló - Békéscsaba II. 4-0
Eger - DVSC II. 2-3
Kisvárda II. - Újpest II. 1-0
BKV Előre - Tállya 1-0
DEAC - Sényő 3-0
Jászberény - SBTC 0-0
Putnok - DVTK II. 4-2
Hidasnémeti - Törökszentmiklós 0-1
Kazincbarcika - Füzesgyarmat 2-0

Következik a 19. forduló

November 28., vasárnap 11:00
Békéscsaba II. - Kazincbarcika
DVTK II. - Jászberény
Újpest II. - Eger
13:00 T.szentmiklós - Putnok
SBTC - DEAC
Sényő - BKV Előre
Tállya - Kisvárda II.
Tiszaújváros - DVSC II. !!!!
Tiszafüred - Hajdúszoboszló
Füzesgyarmat - Hidasnémeti

Két vereség
az utánpótlásnál

U19
Tiszaújváros - Sajóvölgye
0-1 (0-1)

U14
Nagykáta - Tiszaújváros
3-2 (1-0)
Gól: Tóth R. 2

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európabajnok úszó Miskolcra látogat november 27-én, szombaton, amikor a megyeszékhely csatlakozik az Olimpiai Ötpróba akció helyszínei közé. Ezen a napon úszópróba lesz a Kemény Dénes Városi Sportuszodában.
Részletek és regisztráció az alábbi weboldalon:
https://otprobaparizsba.hu/uszonapok/

KOSÁRLABDA. November 19-én a MEAFC otthonába látogatott el a Phoenix. A tabellát nézve kiegyenlített párharcra lehetett számítani, hiszen azonos pontszámmal álltak a meccs előtt a csapatok. A Phoenixnek azonban nélkülöznie kellett Drahost, és ez mindenképpen hátrányt jelentett, s ez be is igazolódott.

MEAFC - Phoenix KK
84-44
(24-8, 21-13, 25-9, 14-14)

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Frikker Marcell (2), Gerőcs Roland Bálint (9/3), Molnár Bence (-), Dusan Zmijarevic (2), Kovács Zoltán (4). Csere: Drizner Gábor (-), Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Szabó Norbert (4), Szilasi Bence (6/6), Asszú Áron (13), Asszú Ádám (4). Vezetőedző: Siska János.
Kemény nyomás alá helyeződött a tiszaújvárosi palánk a mérkőzés kezdetén. A Miskolc tekintélyes, 12-0-s rohammal köszöntötte vendégét, amely erre csak a hatodik percben tudott szerényen válaszolni Zmijarevic duplájával. A tiszaújvárosi pontok ezek után is lassan gyűltek, a hazaiak viszont megállíthatatlannak tűntek.
Javuló játékkal indult a második negyed, de még mindig hiányzott a kiegyenlített teljesítmény. A hatodik percre 12 pontra apadt a hátrány. Aztán fejben szétesett a Phoenix, több találatot már nem ért el a félidőig.
A 24 pontos hátrány leküzdése heroikus tett lett volna két negyed alatt, de nem is volt benne a csapatban ez az erő. A pihenő után ismét a Miskolc ragadta magához a kezdeményezést, és csak egy 10-0-s hazai rohanás után jutott pontokhoz a Tiszaújváros. Az akarat megvolt, de továbbra is sok rontott dobás volt, miközben az ellenfél szinte szárnyalt. A záró felvonásra behozhatatlan, negyvenpontos volt a lemaradás (70-30).
A negyedik etapra tulajdonképpen már csak a szépítés esélye maradt. A viszonylag kevés pontot hozó negyedben jórészt kiegyenlített küzdelem folyt. A végjátékban Asszú Ádám és Gerőcs Bálint villanásai még visszahozták annak a reményét, hogy legalább a negyvenpontos vereség elkerülhető, de végül ez sem sikerült.
Váczi Péter: Nagyon kellett már egy ilyen önbizalom növelő győzelem, még ha tudjuk is, hogy volt a Tiszaújvárosban hiányzó, talán a legfontosabb emberük, Drahos Gabi. Ennek ellenére múlt héten Bonyhádon is olyan csapat ellen játszottunk, ahol voltak hiányzók és mégsem tudtunk nyerni. Talán a legfontosabb, hogy az ott elkövetett hibákat sikerült kijavítanunk és másképp játszani bizonyos szituációk ellen. Gratulálok a csapatnak és köszönöm nekik, hogy ilyen jó teljesítményt nyújtottak ma. Természetesen nagyon sok sikert kívánok a Tiszaújvárosnak a továbbiakban.
Siska János: Gratulálok a hazai csapatnak, Váczi Petinek pedig boldog születésnapot kívánok!

thumb kr tenisz 1 A Tiszaújvárosi Tenisz Club november 20-án, szombaton, versenyt rendezett a teniszsuliba járó fiatalok részére három kategóriában.

A verseny célja a teniszsuli sportolóinak játék- és versenylehetőség biztosítása, tudásszintfelmérés, valamint egy kellemes közös hétvégi program rendezése volt.
A 16 fiatal teniszező közül a kezdők játékos ügyességi vetélkedőn, míg a nagyobbak körmérkőzéses rendszerben versengtek a győzelemért és a díjakért.
A verseny végeredménye:
Haladók: 1. Fülöp Kende, 2. Fülöp Kolos, 3. Lovász Kende, 4-5. Sánta Helka és Gulyás Vilma
Közép haladók: 1. Ugrai-Havas Dániel, 2. Ugrai-Havas Simon, 3. Hudák Hanna, 4. Jordán Demeter
A kezdők csoportjában induló diákok szépen teljesítették az ügyességi feladatokat, itt mindenki első helyezést ért el.
A csoport résztvevői: Szabó Lili, Majer Adrienn, Kerezsi Kristóf, Gyuris Zita, Járai Sebastian, Barancsi Flóra és Kerezsi Flóra. A verseny színvonalas megrendezését Tiszaújváros önkormányzata, valamint a K&H Bank helyi fiókja is támogatta, melyet ezúton is köszön a klub.


Content of popup