kronika

thumb kr kajak 1Regionális kajak-kenu erőfelmérő verseny helyszíne volta hétvégén a Sportcentrum. Benépesült az edzőterem és a futópálya is, a szép tavaszi időben mindenki a legjobbját hozta. Mintegy háromszáz 8 és 14 éves kor közötti sportoló mérettette meg magát.
- Planktartás, rögzített karú függés, hasizom, futás, húzódzkodás, fekvőtámasz és lábemelés - sorolja a versenyszámokat, feladatokat Lőrincz Tibor, aki maga is sikeres sportoló. - A futás korosztálytól függ, a kisebbek még köröket futnak, a nagyok már Coopert, azaz 12 percet.
Épp beér egy csapat kislány a célba, nagy küzdelmek vannak az utolsó métereken, a versenyszellem már a legkisebbekben is aktív. A kilencéves Fekete Nóra nyerte ezt a futamot.


thumb kr kajak 2- Öt kört kellett futni - mondja Nóra -, én egyébként kenuzok, egy éve kezdtem. Most télen szerdánként a tornateremben vagyunk, hétfőn úszunk és tanmedencézünk - teszi hozzá.
Így telik a tél a kajakosoknál, kenusoknál, itt nincs nagyon pihenő, kell a mozgás, alapozás. Jó is egy kicsit ilyenkor közösségben lenni, versenyezni.
- Elég sok helyről érkeztek ma ide - mondja Jancsár László, a TVSE elnöke -, Szolnokról, Hajdúnánásról, Miskolcról és Nyékládházáról. A 8 évestől egészen a 14 éves korosztályig képviseltetik magukat a versenyzők. Bár most nem vagyunk a vízen, azért ebben az időszakban is nagyon sokat lehet tenni. Elsősorban alapozunk, van futás, úszás, elvisszük a gyerekeket korcsolyázni, biciklizni, és kalandparkokba is, ha jut rá idő.
- Mi derül ma ki? Ez egyfajta kiinduló állapot, amiből építkezni lehet, vagy már egyfajta eredménye a téli munkának?
- Nem határoz meg semmit ez a verseny. Nyilván mutat egy állapotot, de nem ezen fog múlni az év további része. Nyilván, aki ellazsálja a telet, nem jár edzésekre, az most bajban van. De nem igazán mérvadó a kajakozás szempontjából ez a verseny. Azért fontos, hogy lássuk, milyen állapotban vannak a gyerekek.
S közben egy újabb verseny is a végéhez közeledik, szívvel-lélekkel futnak a fiúk, ők már nagyok, így Cooper-t futnak. 12 perc után mindenki ott áll meg, ahol a sípszó éri, s elindul a kis csapat, hogy megmérje, ki hány métert teljesített. A szülőktől közben már halljuk hogy Zsíros Zsombor lett a legjobb, így hozzá indulunk.
- Ez volt eddig a legjobb köröm - mondja Zsombor, fején sapka, arcáról folyik az izzadság -, a legutóbbi edzésen három Coopert is futottunk. Úgy érzem, jó formában vagyok, sokat fejlődtem. Voltunk Dunavarsányban is egy ilyen versenyen, ott egy húzódzkodást tudtam megcsinálni, most meg már 14-et. Komolyan veszem az edzéseket, a sportolást. Nagyon büszke vagyok a magyar bajnoki első helyezésemre és a vidéki bajnokságon a váltóban meg négyesben elért győzelemre - mondja Zsombor, s közben oda is ér a csapat, akik már írják is be Zsombor eredményét: 3091 méter.
Bent az edzőteremben már a vége felé járnak a feladatoknak, lányok egy kis csoportja beszélget, nevetgél a húzódzkodás helyszínén, még bő félóra, és elkezdődik ez a versenyszámuk is.
- Fél hatkor keltem és hatkor indult a busz - mondja a 12 éves Hidasi Maja -, az előző ilyen versenyt megnyertem, remélem most is sikerül majd.
- Miért választottad a kajakozást?
- Kajakkal arra mehetek, amerre csak akarok, szerintem jól is megy a kajakozás és a víz nagyon közel áll hozzám és a családomhoz. Remélem, hogy sikeres sportoló válik majd belőlem.
- Szerinted kiből válhat sikeres sportoló? Mi kell hozzá? Adottság, szorgalom, kitartás?
- A legfontosabb a jó hozzáállás. Ha valakinek jó adottságai vannak, de lusta, akkor abból nem válik remek sportoló, ugyanakkor, ha szorgalmas az ember, sokat dolgozik, akkor lehet sikeres.
- Ha korán kell kelni az edzés miatt, vagy a suli után még vár a terem, mivel motiválod magad, ha nincs annyira nagy kedved az egészhez?
- Nincs olyan sok alkalom, amikor ne lenne kedvem, de elsősorban azzal motiválom magam, hogy ez mind a hasznomra válik majd.
Amíg a lányok készülődnek, a Borsodi Örökmozgó Vízi Sportklub edzőjével futunk össze.
- Hogy mire jó a mai nap? - kérdez vissza Révész Zoltán - Elsősorban sikerélményt adni. És persze odafigyelni arra, hogy teljen a következő időszak. Számunkra mégis elsősorban csapatösszetartó ereje van, mi egy új klub vagyunk, tavaly ősszel alakultunk, de több mint tíz éve foglalkozunk kajak-kenuval. A mai az első olyan verseny, ahol a csapatunk meg tudott jelenni, így ez egy különösen fontos esemény számunkra. Úgy érzem, hogy ma mindenki ügyes, mindenki többet csinált, mint edzésen, és a gyerekek maguk is büszkék a teljesítményükre. Ez a legfontosabb, hogy önmagához képest mindenki jobban teljesített.
Érmek, ajándékok sorakoznak az asztalokon, a dobogóra pedig sorra szólítják a legügyesebbeket.
- A futás volt a legkönnyebb - mondja aranyéremmel a nyakában a TKKSE-s Horváth Kata -, a legnehezebb pedig a húzódzkodás. Tavaly is nyertem, tavalyelőtt második voltam. Jók ezek a versenyek, de én jobban szeretek evezni, mert nagyon jó a vízen szabadon lenni, és most, hogy már közelednek a tavaszi versenyek, azokat is várom már.
Az ország valamennyi régiójában szervez ilyen erőfelmérő versenyeket a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.
- Nincs tragédia, ha valami nem sikerült - mondja Bordás Balázs régiós titkár -, ősszel megismételjük. A szövetség minőségi utánpótlásbázis építésére törekszik, ezért is szervezzük ezt a versenyt. Sokan vannak itt olyanok, akik nemrég kezdtek sportolni, de nem kell kétségbeesni, ha valami most nem úgy ment, ahogy várták.
- Mit lát ilyenkor egy tapasztalt szem?
- Látja, hogy mi kerüljön fókuszba. Látni lehet például, hogy ki az, aki téthelyzetben, közönség előtt jobban teljesít, a maximumot hozza ki, és lehet persze azt is látni, hogy azok az izomcsoportok, amelyek a kajakozáshoz, kenuzáshoz fontosak, meg vannak-e erősödve.
Fodor Petra

thumb kr foci 1A 0-1-es félidőt követően nem túl meggyőző 2-1-es győzelmet ért el a TFC Tiszaújváros a megyei első osztályú Ózddal szemben.
TFC Tiszaújváros - Ózdi FC 2:1 (0:1)


Tiszaújváros, 50 néző
Tiszaújváros: Tóth (Herceg), Bokros, Papp, Fodor, Pataki, Dajka, Molnár, Burics, Pap, Kovács K, Nagy D.
Az első félidő elején sikerült meglepni az Ózdot, három nagy helyzet is adódott, de kimaradtak. A félidő felétől az Ózd szép lassan átvette a mérkőzés irányítását. A TFCT sokat bizonytalankodott hátul, és a félidő befejezése előtt ennek meg is lett ez „eredménye”. A második félidő elején újra koncentráltabb volt a Tiszaújváros, de adódtak az Ózdnak is további lehetőségei. A vendégek a végére elfáradtak és Nagy Dávid két találatával sikerült megfordítani az eredményt.


thumb kr foci 2Az egyesület honlapja szerint a füves edzőpályát a Sportcentrum remekül előkészítette, a játékra tökéletes volt minden körülmény, viszont ha a 17 éves Kovács Kristóf nem segíti ki a felnőtt keretet, akkor nem is tudott volna kiállni a csapat. Egyébként Kristóf a csapat egyik legjobbja volt, de jól teljesített Burics és Pap is.
Az átigazolási időszak utolsó napján újabb, korábban sztárigazolásként érkezett játékos hagyta el a klubot, Nagy Péter Egerben folytatja pályafutását.
Van egy érkező is védőposzton, a kiesés elől menekülő Cigándról öltözött sárga-kékbe Bokros Tibor, aki korábban Balmazújvárosban hosszú ideig az NB II-ben szerepelt.
Ez volt az ötödik felkészülési mérkőzés a bajnoki rajt előtt, a mérleg két győzelem és három vereség. Szombaton a bajnoki főpróba Gyöngyösön lesz, ezt követően, március 3-án már bajnoki pontokért lép pályára a csapat Debrecenben.

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK U18-as együttese a Nyíregyházi SC KA/B csapatát fogadta február 18-án. A „rövid paddal” érkező vendégeknek nem sok esélyt hagytak a tiszaújvárosi fiúk.

Phoenix U18 – Nyíregyházi SC 104-60
(33-16, 22-16, 26-12, 23-16)

A lendületesen kezdő Phoenix már a negyedik percben tíz ponttal vezetett, és az irányítást a későbbiekben sem engedte ki a kezéből. A második játékrészben javított védekezésén a Nyíregyháza, kevesebb pontot engedtek meg a házigazdáknak, a Tisza-partiak előnye azonban így is növekedett. Bár az eredmény ezt kevéssé mutatja, a félidő után fontos változások történtek a játékban. Benőcs Viktor edző ettől kezdve teljes sorokat cserélt, lehetőséget adva minden játékosának a szereplésre. A fiúk nem okoztak csalódást, hiszen ez a taktika is az előny növekedését eredményezte. A záró etapban mintha egy kicsit kiengedtek volna a tiszaújvárosiak. Lazult a védekezés, a kevés cserével rendelkező, fáradt vendégek azonban már nem tudták kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

Február 22. (péntek)

Labdarúgás
19.00 Tiszakeszi - Encs edzőmérkőzés Műfüves pálya


Február 23. (szombat)
Labdarúgás
09.00 Sajószöged ifi - Tiszapalkonya felnőtt edzőmérkőzés Műfüves pálya
11.00 Emőd - Sajóvámos edzőmérkőzés Műfüves pálya
08.30 Utánpótlás teremlabdarúgó torna Edzőterem Játékcsarnok


Asztalitenisz
11.00 TSC III.- Sátoraljaújhelyi STK bajnoki mérkőzés Asztalitenisz-csarnok
15.30 TSC- Debreceni ASE bajnoki mérkőzés Asztalitenisz-csarnok


Súlyemelés
08.00 Ördögh István országos súlyemelő emlékverseny Súlyemelő-csarnok
Február 24. (vasárnap)


Labdarúgás
10.00 FC Tiszaújváros U19 - Tiszakeszi felnőtt edzőmérkőzés Műfüves pálya
12.00 FC Tiszaújváros U17 - Tiszakeszi U19 edzőmérkőzés Műfüvespálya
08.30 Utánpótlás teremlabdarúgó torna Edzőterem, Játékcsarnok


Asztalitenisz
10.00 TSC II.- Pataki ASC bajnoki mérkőzés Asztalitenisz-csarnok
Február 26. (kedd)


Kosárlabda
15.30 Phoenix KK - Újpest MT U20 bajnoki mérkőzés Játékcsarnok
18.00 Phoenix KK- Újpest MT felnőtt bajnoki mérkőzés Játékcsarnok