Szeretni Tehozzád szegődtem

November 3-án újra színpadra lépett Tiszaszederkényben a Kulissza Játékszín, a Szeretni Tehozzád szegődtem című előadásban ezúttal a szerelem mibenlétére keresték a választ a szereplők. A társulat verses-énekes produkciójában alkotóként és vendégszereplőként is közreműködött a városunkban már jól ismert énekes, zenész és dalszerző, a Sky Fanatic együttes frontembere, Nahaj Péter. - Megkértek, hogy készítsek néhány zenei alapot az előadáshoz, aztán úgy hozta a helyzet, hogy valaki nem tud ma fellépni, így feltették a kérdést: mit szólnék, ha szerepelnék is - kezdte érdeklődésünkre a művész. - Csupán egyszer, tegnap próbáltam a csoporttal. Két dalt fogok énekelni, az egyik a Mesélek a bornak, amit rendszeresen előadok, mert jól illeszkedik a hangomhoz. A másik nehézkesebbnek ígérkezik - kissé mély nekem. A produkció előtt a társulat művészeti vezetőjét, Mátyás Edinát is kérdeztük. 

- Régen beszélgettünk, hogy vannak? 

- Nem tagadom, adódnak nehézségeink, mert egyre sűrűbbé válik mindannyiunk élete, de végül mindig megoldjuk, hogy legyen előadás. A mai egy igazi szerelem nekünk. Áprilisban már volt egy versszínházi műsorunk, amit énekekkel bővítettünk. Inkább prózai társulat vagyunk, ezért ódzkodunk picit az énekléstől, viszont most olyan dalokat hoztunk, melyeket igazán szépen elő tudnak adni a szereplők. Régóta gondolkodtam azon, hogy dalban is kipróbáljuk magunkat. De, amint mindig, most is nagyon vigyáztam, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe a Kulissza-tagok, amelyben nem érzik jól magukat.

- Mi alapján osztotta ki a feladatokat? 

- Ebben az előadásban nincsenek karakterek. Kisebb történetek vannak, a verseket egy-egy dallal kiegészítve épülnek fel a rövid jelenetek. Például egy férfi szereplő több hölgy mellett is eljátssza a szerelmes nagy Őt. 

- Izgalmas előadásként jellemezte a mait, mire gondolt? 

- Izgalmas kihívás volt a szerelem érzéséről beszélni, verseket válogatni és mondani, énekelni, majd mindezt feltenni a színpadra. Most azért izgulunk, hogy az eső ellenére legyen közönség, és hogy a nátha ne nehezítse nagyon az éneklést. És persze van bennünk egy természetes drukk is, ami most erősebb, hiszen egy verses előadás során nehezebb kisegíteni egymást, ha úgy adódik. 

- Milyen szempontok szerint választották ki az előadás verseit? 

- Amikor hónapokkal ezelőtt felépítettük az alapprodukciót, azt kértem mindenkitől, hozzanak legalább egy olyan költeményt, amit szívesen elszavalnának. Össze is gyűlt sok, köztük olyanok, amelyek kevésbé, esetleg egyáltalán nem ismerősek a nagyérdeműnek. Ezek a művek remek egységet alkotnak a dalokkal, ugyanakkor egy-egy jelenet önmagában is elgondolkodtató. 

- Milyen alapfeltevéssel nyúltak a szerelem témájához? - Általában emberek között lévő kötelékre gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy szerelem. Ám odafér mögé a hazaszeretet is, amit Petőfi Sándor Magyar vagyok című versével érzékeltettünk. De elsősorban az emberi irányra összpontosítottunk, ezt jelzi az előadás címe is: Szeretni Tehozzád szegődtem. 

Ördögh István 

0
Az én Krónikám
Filmklasszikusokkal gáláztak

Kapcsolódó hozzászólások