Szabadjára engedett fantázia

Nem könnyű, és talán nem is lehet olyan művészeti ágat említeni, amelyben még nem merült el a Városi Kiállítóterem idei harmadik tárlatának főszereplője, Drozsnyik István. A festészetben, az irodalomban és a zeneművészetben is jeleskedő művész ezúttal grafikáival, ytong szobraival, kerámiáival és érmeivel töltötte meg a kiállítótermet. „Életmű- részek XV." című kiállítása közel 120 alkotást ölel fel, melyeket az elmúlt három-négy évből válogatott ki. 

- A magyar avantgárdnak egy olyan meghatározó személyisége ő a '70-es évek óta, aki a modernizmus utáni korszaknak egy jelentős szeletét tekinti az érdeklődési körének, és abban alkotja a munkáit. Egy tipikus, heves, száguldó világ az övé, melyet rajzban, szoborban, kerámiában megjelenő, rendkívül gazdag és állandó változásokban lévő műegyütteseknek a létrehozása jellemez. Látásmódja leginkább egy végtelenül erős szabadságtudatnak a kifejeződése a grafikában és bármely más műfajban, melyhez hozzáfog - mutatta be lapunknak Drozsnyik Istvánt a tárlatot megnyitó beszéde előtt Sinkó István képzőművész, a Magyar Festők Társaságának elnöke. 

- Van két hatalmas géniuszom a sok-sok kedvencem közül: Picasso és Chagall. A most kiállított rajzaimnak egy részét is ők ihlették. Ugyanakkor ezek - akárcsak a szobrok - mégis nagyon az én világomat tükröző Drozsnyik-munkák, melyeket, ha jól megnéz a látogató, akkor igazán szabadjára engedheti a fantáziáját. Hasonlóan az imént említett két géniuszhoz, alapvetően én is figuratív stílusban alkotok, bár - a festményeket és a szobrokat tekintve - vannak olyan műveim, amelyek ilyen értelemben valamelyest kivételek - jellemezte sajátos művészetét kérdésünkre Drozsnyik István. A tárlat megnyitójának részeként egy kisfilm segítségével nyerhettek betekintést az érdeklődők az alkotó Angyali üdvözlet a halottainkért című, 450x150 cm-es festménye elkészítésébe, majd a Kulissza Játékszín társulatának tagja, Farkas Hortenzia előadásában hallhattak verseket Drozsnyik István IDEJE LENNE 5. című kötetéből. Az esemény a képzőművész köszönetnyilvánításával és rögtönzött performanszával zárult. Az „Élet-mű-részek XV." című kiállítás május 24-ig, hétköznaponként 10 és 18 óra között látogatható. 

Ördögh István 

0
Egy előadás, amely a valóságból ered
Nyakunkon a szúnyogok

Kapcsolódó hozzászólások