Nyakunkon a szúnyogok

Megkezdődött az ártéri szúnyogok irtása Tiszaújváros környékén. A Városgazda Kft. munkatársai korszerű fehérjetartalmú szert használnak, ami a lárvákat pusztítja el. A korán érkező meleg idő miatt hamarabb van szükség a szúnyoggyérítésre is.

- A természet körülbelül három héttel jár előrébb a megszokottnál, így a környéken lévő tavakban, pangó vizekben már ott vannak a szúnyoglárvák, és ha a vizek hőmérséklete 10 Celsius fok fölé emelkedik, akkor elkezdenek kikelni, és ahogy egyre melegszik a víz hőmérséklete, egyre gyorsabb lesz ez a folyamat - nyilatkozta lapunknak Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. - Az ártéri gyötrőszúnyogok kikelés után megjelennek a városokban, településeken, ennek az az oka, hogy mivel emlősök vérével táplálkoznak és egyre kevesebb a vadon élő emlős állat, ezért a szúnyogok betelepülnek a városokba, hiszen az emberi vér is táplálékul szolgál nekik. Az ártéri szúnyog jóval agresszívabb a házi szúnyognál, a csípése ezért sokkal fájdalmasabb. Fontos megemlíteni, hogy a vegyszeres szúnyogirtással kapcsolatban sok tévhit kering. 

Többek között, azért nem javasolják a vegyszeres irtást, mert elterjedt az a téves nézet, hogy a fecskékre és a békákra káros hatással vannak ezek a szerek. Mi az irtás során egy liter szert használunk el hektáronként, ahhoz, hogy ez hatással legyen a környező állatvilágra, százszoros dózist kellene elhasználnunk, azaz egy hektáron 100 liter szert kellene szétpermeteznünk. A gyérítést folyamatosan fogjuk végezni, hiszen annyiszor kell számolnunk szúnyogártalommal, ahány áradás lesz még, ami nagyban függ attól, hogy mennyire lesz csapadékos az idei nyár. Most az ártéri szúnyogok gyérítésével kezdjük, viszont ott vannak még a vízre és a talajba petéző vérszívók is. Ez utóbbival azért nehéz felvenni a versenyt, mert leteszi a petéit a talajba, ami akár 10 évig is életképes marad, és ha a lerakás után bármikor rájön egy áradás, akkor kikel. 

ema 

0
Szabadjára engedett fantázia
Berobbant a kullancsszezon

Kapcsolódó hozzászólások