Berobbant a kullancsszezon

Áprilissal együtt nem csak a kora nyári időjárás, a kullancsszezon is berobbant. Míg korábban klasszikusan a nyári hónapokban kellett leginkább a vérszívó parazitáktól tartanunk, a kullancsos időszak most már hamarabb kezdődik és tovább is tart. Az élősködők ugyanis 6 fok feletti hőmérsékleten, tavasztól egészen őszig aktívak. Aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt években hazánkban is megjelent egy új kullancsfaj, a Hyalomma. Erdőben, parkokban, de akár a városi játszótereken vagy saját kertünkben is belénk mászhat a kullancs. A tévhittel ellentétben nem a fákról esik ránk, hanem a fűből, a bokrokról mászik fel áldozatára. Tiszaújvárosban is akadnak fertőzött területek, például az Örösi úti kutyafuttató. - Gyakran hallom, hogy itt, az erdő mellett sok kutyusba belemegy a kullancs, szerencsére az enyémet eddig elkerülték - mesélte Nagy Norbert.

- Rendszeresen adok neki egy rágótablettát, ami véd a kullancsfertőzéstől, ez elég hatásos, így nem megy bele az élősködő, csak a szőrére mászik rá, de ott megtaláljuk, mivel rövid a szőre. Ránk veszélyesebb, ahogy hazavisszük, könnyedén belénk mászhat, általában bennem több kullancs szokott lenni, mint benne. De riasztó sprével, zárt öltözettel védekezünk mi is, hiszen sokat járunk kirándulni a párommal. A kullancs kétféle betegséget terjeszt, az egyik a kullancs-enkefalitisz, vagyis vírusos agyvelőgyulladás, a másik a Lyme-kór. Míg az előbbi ellen van, utóbbi ellen nincs védőoltás, ám kezelhető egy hosszas antibiotikum kúrával.

- Ha a csípés helyén bőrpír alakul ki, ami idővel nő és koncentrikus céltábla rajzolatot mutat, akkor érdemes orvoshoz fordulni - mondta Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász szakorvos. - De sokféle tünete lehet a Lyme-kórnak, láz, fejfájás, fáradtság, szív- és ízületi panaszok. Az agyvelőgyulladás ritkább betegség, ott általában idegrendszeri tünetek jönnek elő. Fontos, hogy minél előbb kiszedjük magunkból a parazitát, ha 24 órán belül ez sikerül, kvázi minimalizáljuk a fertőzés esélyét. Erre bármilyen kullancskiszedő csipesz megfelel, nem szükséges emiatt orvoshoz fordulni. Bár az enkefalitisz ritkább, Lyme kórral mintegy 1500 esetet jelentenek évente. A helyi szakrendelésre is egyre korábban és többen érkeznek gyanús piros folttal vagy éppen kullanccsal a bőrük alatt. Az enyhe telek megkímélik a kullancspopulációt, a szezon hamarabb kezdődik, és később ér véget. Hazánkban az ismert 700 kullancsfaj közül mindössze két tucat él, legalábbis egyelőre. Az elmúlt években nálunk is megjelent egy új faj, a Hyalomma. Ez tőlünk délre őshonos és komoly fertőzéseket terjeszthet, tudtuk meg Dr. Kovács Eriktől, a Klímapolitikai Intézet senior kutatójától.

- A kullancsok több okból is vannak most egyre többen - kezdte a kutató, - egyrészről az éghajlatváltozás miatt, hisz egyre melegebb a Kárpát-medence klímája, ezért a mediterrán területen őshonos kullancsfajták egyre északabbra tudnak eljutni. Másrészről pedig nagyon sok ember a házi kedvencével hurcolt be Dél-Olaszországból, Görögországból, Ciprusról, a mediterrán térségből olyan kullancsfajtákat, amelyek nálunk nem őshonosak. De az idegenforgalommal és a vándorló madarakkal is érkeznek kullancsok.

- Ezek a kullancsok túlélnek itt, nálunk és velünk is fognak maradni? 

- Egyre enyhébbek és egyre melegebbek a telek, de a tavaszok és az őszök is. A zord napok, a -10 fok alatti napok kritikusan lecsökkentek, és ahhoz, hogy ezek a szubtrópusi kullancsfajták gyérüljenek, elpusztuljanak, ahhoz tartósan, több napon keresztül legalább -6 foknál hidegebb kellene, hogy legyen. Mivel ez nincs, könnyen átvészelhetik a teleket és a jövőben jobban fognak szaporodni is. Pár éve még csak néhány egyedet találtak az országban, ma már minden megye fertőzött az újfajta kullancstípusokkal. Azt látjuk, hogy tízből egy kullancs nem őshonos Magyarországon, és ezek általában különböző trópusi és szubtrópusi betegségeket, vírusfertőzéseket képesek hordozni, illetve átadni az embernek.

- Mennyire kell félnünk ezektől a kullancsoktól? 

- Ezek nem egyszerűen csak a fűszálon, vagy a bokrok alján vannak és rácsimpaszkodnak az emberre, hanem akár több méteren keresztül is képesek vadászni az állatokra, emberekre. Ezeknél a szubtrópusi kullancstípusoknál a legveszélyesebb az, hogy nagyon sok betegség ellen nincs védőoltás, vagy gyógyszer, se idehaza, de nemzetközileg se, úgyhogy érdemes magunkra és a háziállatokra is fokozottabban odafigyelni. 

venna 

0
Nyakunkon a szúnyogok
Édes élet, több problémával

Kapcsolódó hozzászólások