Édes élet, több problémával

A méhek titokzatos világát mutatja be az az interaktív kiállítás, melyet kedden nyitottak meg a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A tárlatvezetésre szinte minden időpont betelt. Májusig több mint ötszáz helyi iskolás ismerheti meg közelebbről a méhek életét. Tiszaújvárosba érkezett a Természettár Édes élet című vándorkiállítása, melyet interaktív játékok is színesítenek. De nem csak játszani, tanulni is sokat lehet. Itt biztos választ kaphatunk többek között arra, hogy mennyi virágot poroz be egy méh egy nap alatt, mire használják a méhek a propoliszt, és pontosan mit is csinálnak a herék egy kaptárban. 

A sok kérdésre a helyi könyvtárosok válaszolnak, akik egy-egy interaktív kiállításra már hetekkel korábban elkezdenek készülni. Információt gyűjtenek az internetről, szakemberektől, hogy a legtöbb tudást adják át a városi diákoknak. - Azonnal a méhekbe szerettem - mondja mosolyogva Sávolyi György, akire a városban sokan fotósként emlékezhetnek, pedig egy jó ideje már, hogy a fotók mellett a méhek is központi szerepet játszanak az életében. Méhészként sok méhcsaládot gondoz. - Nagyon ügyes, szorgos rovarok a méhek. Hihetetlen feszes és pontos rendszerben tudnak dolgozni. 

Ez a nagy hőingadozás most nem csak nekik, hanem a növényeknek sem kedvez. Sok minden nem a megszokott sorrendben, hanem egyszerre kezdett el virágozni, ami azért is baj, mert így a méhek nem biztos, hogy például teljesen tiszta akácmézet tudnak majd létrehozni. A klímaváltozás rájuk is kihat, de még ügyesen kompenzálnak. A nagy meleggel nincs gond, de a hirtelen hideg akár az életükbe is kerülhet, ha nem tudnak időben visszarepülni a családhoz. A kaptárban a szárnyuk „rezegtetésével" fűtenek, ha szükséges. Sávolyi György szerint mi, emberek azzal tudunk a legtöbbet tenni a szorgos kis állatokért, hogy a kertünkben rengeteg virágot és gyümölcsfát ültetünk, nem csapjuk le őket azonnal, és magyar termelői mézet vásárolunk. Ha a méhek kipusztulnának, akkor a növények kétharmada eltűnne a Földről. Ezért is olyan fontos, hogy óvjuk őket. De van, hogy magunkat is meg kell védeni a méhektől. Leginkább annak, aki allergiás a csípésükre. A túlzott allergiás reakció - az anafilaxiás sokk - ugyanis halálos kimenetelű is lehet. 

Az Epipen injekció a méhvagy darázscsípésre érzékenyeknél életet is menthet. A közel 17 ezer forintos gyógyszert Tiszaújváros önkormányzata minden oktatási intézményben biztosítja, amit eddig szerencsére még egyszer sem kellett használni. Az Epipen készítményeket azok, akiknek már korábban volt anafilaxiás sokkjuk, ingyen megkaphatják. Akiknél pedig nagy valószínűséggel fennáll a súlyos allergiás reakció, 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az életmentő injekciót. A méhek titokzatos világáról készült kiállítás május 3-ig tekinthető meg a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. 

O.K 

0
Berobbant a kullancsszezon
Nánási Balázs emlékverseny

Kapcsolódó hozzászólások