Rákócziak nyomában

A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Éltes Mátyás Tagiskolájának tanulói és az Esély Napközi Otthon fiataljai, illetve pedagógusaink: Éva néni, Judit néni és Kriszti néni július 16-20. között a Zempléni-hegységben levő II. Rákóczi Ferenc által alapított faluban, Háromhután táboroztak a Napraforgó Alapítvány támogatásával. Az első napon utunk Szerencsre, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye legfiatalabb várába vezetett, ahol megtekintettük a nemzetközi hírű képeslapgyűjteményt, Fery Antal grafikusművész kiállítását. A Rákóczi család életét korabeli használati eszközök, fegyverek, ünnepi viseletek, a vár makettje szemléltette. Itt ismerhettük meg a szerencsi cukorgyárnak és csokoládégyárnak a történetét. A nyári kánikulában a kellemesen hűs árnyat adó várudvarban és kertben pihentünk meg. 

A városban található turisztikai központban régi játékok kiállítását - a nagyszüleink korából való társasjátékokat, babákat, játékautókat, retro motorokat, horgászfelszereléseket - tekintettük meg. Itt kaptak helyet a csokoládéfesztivál híres szobrai is. Kirándulásunk következő állomása Abaújszántóra vezetett, ahol a Rákóczi-házban található helytörténeti gyűjteményt, a település hírességeinek emlékszobáit néztük meg. Erdőbényén a tájházban ma is élő foglalkozások - kőfaragás, fafaragás, kádármesterség - emlékét őrzik az itt található eszközök, szerszámok, lakosság által összegyűjtött korhű berendezések. Estére megérkeztünk szálláshelyünkre, ahol meleg vacsorával vártak bennünket. A túráink során meglátogattuk Háromhuta nevezetességeit a Tolcsva patakot követve. A kirándulások alkalmával újabb látványosságokat fedeztünk fel, közben gyönyörködtünk a természet szépségeiben. 

A pihenőhelyek segítették a feltöltődést, felfrissülést. Gyógynövényeket gyűjtöttünk, gyógyteát készítettünk. Az életvezetésben jártasságot szereztek a táborozók a közös reggeli, vacsora, gyümölcs és zöldségsaláta készítések alkalmával. Esténként változatos, izgalmas villámkérdésekkel idéztük fel az előző nap eseményeit. Nagy élményt nyújtottak a közös bográcsozás, az esti kártya partik, közös társasjátékozás, szabadtéri játékok, sportversenyek, valamint a tábor fénypontja, a tánc- és karaoke est. A fantasztikus programok, jó levegő, festői szépségű táj, turistacsalogató környezet és vendéglátóink figyelmessége a felszabadult pihenést, a derűt és a testi-lelki feltöltődést szolgálták. Jövőre is vár bennünket Háromhuta! 

Törökné Tóth Judit
táborvezető

0
Hatvanéves a város középfokú oktatása
Kalandozás a Holt-Tiszánál

Kapcsolódó hozzászólások