Hatvanéves a város középfokú oktatása

Múlt pénteken jubileumi tanévét nyitotta meg a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium. Idén 60 éves a középfokú oktatás településünkön, 1963. szeptember elsején csengettek be először, bár akkor még nem ebbe az épületbe, de középfokon. Az ünnepi tanévnyitóra az iskola egykori igazgatói is hivatalosak voltak, akik nosztalgiával érkeztek és régi emlékeket hoztak jókívánságaik mellé. Álmosan és még nem túl lelkesen sorakoztak a fiatalok a tanév első napján. 112 új diák érkezett a gimnáziumba és több száz felsőbb éves. 

Jó ide járni 

- Igazából én még maradtam volna otthon egy kicsit pihenni, de egyébként egészen izgatott vagyok, így az új tanévvel kapcsolatban. Megfogadtam, hogy ráfekszem az idei tanévre, sokkal jobban, mint a tavalyira, remélem, hogy jól fog sikerülni - nyilatkozta lapunknak az évnyitóra sorakozva a 10. évfolyamos Magyar Sára. 

- Legszívesebben egész máshol lennék így korán reggel, de hát eljött a szeptember elseje, itt a helyünk. 12-es, végzős vagyok, igyekszem letenni a vizsgákat, túl lenni az egészen és bekerülni egy egyetemre. Igyekszek minél többet kiadni magamból, ezt terveztem erre a tanévre - mondja Juni Zoltán. - Igazából nagyon örülök, hogy ide járhatok az Eötvösbe, most jöttem át a hatosztályosba, és nagyon szerettem volna már régóta ide járni. Sok jót hallottam a suliról, és rengeteg barátnőm jár ide, sok az ismerős, biztos klassz lesz - meséli lelkesen Gál Boglárka, aki a katolikus iskolából ballagott el júniusban. Tanárokból, tanítókból ma mindenhol hiány van. Sok a pályaelhagyó, sok az idős pedagógus, többen vissza is járnak tanítani. A pedagóguspálya szép hivatás de már nem olyan vonzó. 

- Szerintem mi, pedagógusok jó szívvel jövünk vissza a nyári szünetről, hiszen újra találkozunk a gyerekekkel, diákokkal. Van új kollégánk, hárman elmentek másik iskolába, illetve van, aki felhagyott a tanári pályával. Jött a tanári karba egy általam is tanított srác, aki angol és német szakos lesz, és ha jól tudom, még keresnek matematika szakra egy pedagógus kollégát - nyilatkozta Szendrey Zsombor testnevelő tanár. Keserű gyökér, édes gyümölcs A jubileumi nyitány nosztalgikus volt, hiszen az egykori igazgatók közül többen is jelen voltak. Suba Péter két idézettel köszöntötte napjaink tanárait, diákjait. 

- A munkám során, ha néha-néha konfliktusaink támadtak, segítségemre volt egy régi, kétezer éves latin mondás, ami így szól: „Amore livius", magyarul „Szeretettel könnyebben sikerül". Ezt a régi jó tanácsot jó szívvel ajánlom jelenlegi kollégáimnak is. Kedves lányok és fiúk, ti sem ússzátok meg jó tanács nélkül. Kétezer évvel ezelőtt az ókori Rómában élt egy igen híres és máig méltán híres filozófus, költő, drámaíró, bizonyos Lucius Seneca. Ő akkor a római diákoknak adott egy jó tanácsot, gyönyörű szép kerek pentameterben, így hangzik: Tum diu discendum est, quam divu vivas! Magyarul: Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd! Ezzel a két jó tanáccsal kívánok minden jót a mélyen tisztelt tanári karnak és nektek, fiataloknak. Kívánom, hogy sikeres, eredményes, sok nevetéssel kibélelt új tanév várjon rátok. Vanyó István is évtizedeket töltött el a gimnáziumban, ő egy személyes emléket hozott a régmúltból. 

- Egy nagyon fontos dolgot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami mellett nap, mint nap elmentek. Az intézmény félemeletén van egy fa falborítás, azon egy arisztotelészi idézet, ami így hangzik, „A tudomány gyökerei keserűek, de gyümölcse édes." Ez olyan tömören, szépen fogalmazza meg, amiért ti most ide jártok és tanultok. Nem biztos, hogy minden napotok úgy fog sikerülni, hogy csak a gyümölcsöt fogjátok kóstolni, lesz benne a gyökér keserűsége is. Ne feledjétek ezt, hanem gondoljatok arra, hogy Arisztotelész csak az igazságot fogalmazza meg, és ha szidnátok magatokban valakit, akkor engem szidjatok, mert én voltam az a galád ember, aki javasolta az akkori ifjúságnak és a testületnek, hogy ez legyen az Eötvös jelmondata, ami azóta is kint van a falon. 

Második otthon 

Pogonyi Simon Edit a 60 évből 24-et töltött a gimnáziumban, 4-et gimnazistaként, 20 évig pedig az alma matere munkahelye volt. 

- Egykori tanáraim hívtak ide vissza, úgyhogy kívánom nektek is, ha pedagógusok lesztek, éljétek meg ezt az érzést, hogy az egykori pedagógus hív föl és hív ide - mondta Pogonyi Simon Edit. 

- Volt szerencsém egykori tanáraimmal együtt dolgozni és a tanítványaimmal együtt tanítani. Fantasztikus érzés. Hogy mi volt számomra az Eötvös? Nem csak egy munkahely, hanem a második otthonom, hiszen innen eredtek a baráti kapcsolataim, és innen van nagyon sok szeretett kollégám, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot. Az alatt a 4 év alatt, amíg igazgatóhelyettes voltam és a 6 év alatt, amíg igazgató, 2016-ig, nagyon sok olyan diák járt ide, akiknek a neve nektek is biztosan ismerősen cseng. Például kiváló sportolóink, Bragato Giada, Béke Kornél, a Lehmann fivérek vagy Bolgár Péter, aki diákolimpiai ezüstérmes lett kémiából és a cambridge-i egyetemen végzett. Ahhoz, hogy tudjunk ünnepelni, mindig büszkének kell lenni a múltunkra. Legyetek arra büszkék, mint ahogy én is nagyon büszke vagyok arra, hogy az egykori Kun Bélának, a mostani Eötvösnek a családtagja vagyok, voltam. Őrizzétek meg az Eötvös értékeit és legyetek büszkék arra, hogy ti az Eötvösbe jártok! Erdélyi Lajos is saját történetét hozta el a tanévnyitóra, hogy hogy is indult el annak idején az ő Eötvösös pályafutása, de e mellett a tanulás fontosságát is hangsúlyozta. 

- A tanulásra inspirállak én is titeket, bár érzitek ennek a súlyát, hiszen ahhoz, hogy ide bejussatok már korábban is tanulni kellett. Én azt kívánom nektek, hogy tudjatok jól gazdálkodni és élni ezzel a tanulással, amit itt összeszedtek a tanáraitoktól és sok esetben egymástól is. Az itt megszerzett tudás mindig a kezetekben lesz, amivel az életeteket szebbé és jobbá tudjátok tenni. 

Azt is kívánom nektek, hogy minél többször tudjatok ide visszajönni. Érettségi találkozókra, eseményekre, jubileumokra, hiszen ezek nagyon szép emlékeket fognak újra felhozni. 

Stabil pillérek 

Szaniszló László, az Eötvös jelenlegi intézményvezetője iskolatörténeti gondolatokat idézett a tanévnyitón 

- Az intézmény 1963. szeptember elsején a település akkor egyetlen általános iskolájában kezdte meg munkáját egy gimnáziumi és egy műszerész szakközépiskolai osztállyal. Itt a szomszédban, abban az épületben, ami ma a Kazinczy református iskola és óvoda székhelye. 

A két osztályból álló középiskola nem lehetett önálló intézmény, ezért akkori megnevezésünk általános iskola, gimnázium és ipari szakközépiskola volt, de hát 60 évvel ezelőtt még Tiszaújváros neve is Tiszaszederkény volt és nem volt város sem. 1966-ban önálló intézmény lettünk, majd 1969-ben felvettük Kun Béla nevét, 1990-ben pedig az akkori tanárok és tanulók döntése alapján az intézmény a kiváló író, reformpolitikus, miniszter, Eötvös József nevét vette fel.

Tisztelt ünneplő közönség, jómagam 2016 óta vagyok részese a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium mindennapi életének. Az alapításkor még nem is éltem, ezért bizton állíthatom, hogy 60 év távlatából az eseményeket már kutatni kell, melynek eredményét bemutatni egy egész délelőttöt betöltő előadás is kevés lenne, ezért a gimnázium történeti áttekintését ezen az ünnepi tanévnyitón nem folytatom. Mi az, amit ennél fontosabbnak tartok? 

A gimnáziumunk szellemiségét. Azt gondolom, hogy iskolánk olyan alkotó emberi és szellemi környezet, amely alkalmas és képes is a folyamatos megújulásra, ahol a hagyomány- és értéktisztelet átadásával a komplex tanulói személyiségfejlesztés jegyében neveljük és oktatjuk az ifjúságot. Ez adja azokat a stabil pilléreket, amelyekre támaszkodva a gimnázium hídja minden nehézségen átível. Az elbeszélések és a dokumentumok szerint ez így volt a múltban, ezért köszönetet mondok mindenkinek, aki részese volt az Eötvös eddigi 60 évének és meghajtom a fejemet azok előtt, akik mindig többet akarnak annál, amit az adottságokból megvalósítani lehetett. A jubileum alkalmából logótervező és esszéíró pályázatot is hirdetett az iskola a diákoknak. A logót az ünnepségen leplezték le, és az iskola történetéről szóló írást is felolvasták, amit egy időkapszulában helyeztek el a jövő ifjúságának. 

berta 

0
Eris fertőzőbb, de enyhébb
Rákócziak nyomában

Kapcsolódó hozzászólások