Eris fertőzőbb, de enyhébb

Hazánkba is megérkezett az új covid mutáns. Az Eris a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű - láz, orrfolyás, tüsszögés, izomfájdalom, hidegrázás - tüneteket okoz. Súlyos megbetegedésekre nem kell számítani, azonban a koronavírussal fertőzött betegek száma ősztől újra berobbanhat. Gyorsan terjed, de enyhe lefolyású. A már hazánkban is kimutatott mutánst, az Erist könnyű összekeverni a náthával, vagy az influenzával, mivel nagyon hasonlóak a tünetei. Bár súlyos megbetegedést nem okoz, védekezni továbbra is érdemes. 

- A krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is fokozottan oda kell figyelniük. Nagy tömegben érdemes újra maszkot hordaniuk. Legjobb védekezés azonban továbbra is a védőoltás. A két vagy három vakcinával rendelkezők már megfelelően védettek a koronavírus ellen. A negyedik vagy ötödik védőoltást teljesen felesleges felvenni. A covid-19 elleni oltóanyag továbbra is elérhető a vármegyei kórházakban - mondta dr. Iszlai Zoltán. 

A tiszaújvárosi háziorvos szerint komolyabb intézménybezárásokra nem biztos, hogy sor kerül, ám az őszi idő és az iskola újraindulásával nagyobb betegszámra lehet számítani. A közösségekben könnyebben terjed majd az Eris is, hasonló erősségű lehet majd egy influenza járványhoz. Ma már az egészségügyi intézményekben sem kell maszkot hordani, és a tesztelés sem kötelező. Az új variáns a legtöbb esetben csak enyhe náthát okoz, ezért sokan nem is keresik fel orvosukat. Míg a pandémia idején hiánycikk volt a fertőtlenítő, a gumikesztyű, és a maszk, ma már szinte alig keresik. 

- A covid-járvány idején napok alatt felvásárolták az emberek a védőeszközöket, ma viszont már csak elvétve vesznek belőlük. Minimális készletet tartunk. A tesztekre azonban továbbra is van igény. Az influenza és az covid mutánsok tünetei nagyon hasonlóak, ezek kiszűrésében lehet nagy segítség egy új kombinált teszt, ami mindkét betegséget kimutatja - mondta dr. Szalai Dorottya, az Arany Sas Patika gyógyszerésze. A szakember hangsúlyozta, ősztől nem csak a covidos, hanem a felső légúti megbetegedéssel küzdők száma is berobbanhat. 

O.K. 

0
Béklyókkal élni vagy szabadulni
Hatvanéves a város középfokú oktatása

Kapcsolódó hozzászólások