Már nem olyan jó humoristának lenni

Ünnephez illő, felhőtlen szórakozást kínált a közönség számára Aradi Tibor és Varga Ferenc József július 23-án, a strandfürdő megnyitásának 25. évfordulója alkalmából. A Karinthy-gyűrűvel kitüntetett humoristákat pályájuk nehézségeiről is kérdeztük. 

- Hogyan állt össze a mai műsoruk? 

VFJ: Zenei téren a '80-as, '90-es éveket szeretjük, ezért hoztunk ma is retrószámokat. Egyrészt húsz-harmincéves kor felett azon időszak darabjait ismerik leginkább, másrészt pedig a maiak között nehezen találok olyan zenéket, amelyeket fel lehet dolgozni úgy, hogy megmaradjon az eredeti dallam és az eredeti ütem. Bár lehet, hogy én vagyok már öreg, vagy mi vagyunk nyuggerek - ahogy Tibi szokta mondani. A műsor prózai tartalmát illetően - ideértve a dalszövegeket is - abszolút a mostani világra koncentráltunk, amikor összeválogattuk a poénokat az előadáshoz. 

AT: A tematikus produkcióinkhoz képest ma egy kicsit lazábbra vettük a figurát, több zenével, hiszen egy strandon nyilvánvalóan nehezebb felkelteni a közönség figyelmét.

- Önök szerint - harmincévnyi tapasztalattal a tarsolyukban - mit jelent a humorista lét a mai világban? 

AT: Már nem olyan jó humoristának lenni, ugyanis egyre inkább visszahúzódóban van a humorérzék. Manapság nagyon nehéz úgy művelni ezt a mesterséget, hogy ne sértődjenek meg az emberek - akár a néző, akár a poén alanya. Nagyon kell vigyázni, mit mondunk, régebben nem kellett ennyire figyelni erre. 

VFJ: És azt is ki lehet mondani egy ilyen városban - ahol az emberek többnyire inkább a demokráciára szavaznak -, hogy bizony érzékeljük a politikai nyomást is. Ráadásul sokszor kérik tőlünk azt, amikor egyébként nagy szeretettel várnak minket valahol, akár „jobbról" akár „balról", hogy politika ne legyen az előadásban. Jó ideje kénytelenek vagyunk odafigyelni erre, hogy ne sértsünk meg senkit. Jobb a békesség, nem szerencsés belemenni ilyesfajta konfliktusokba. Egy igen soktényezős kérdés ez, ahogy Tibi is mondta, mind a politikai, mind a társadalmi sértődés eléggé komoly terhet helyez a munkánkra, de ettől függetlenül megy ez, lehet és tudunk élvezettel dolgozni, mert jó szívvel várnak bennünket szerte az országban. 

Ördögh István 

0
Búcsú az élelmiszer-ársapkáktól
Hunyadis balatoni nyár Szemesen

Kapcsolódó hozzászólások