Hunyadis balatoni nyár Szemesen

Ismét a Balatonon nyaraltak a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai. Visszatérő vendégekként érkeztek a tópartra, hiszen nem telhet el úgy nyár, hogy ne látogassák meg a „magyar tengert".
- Csodálatos nyolc napot töltöttünk el Balatonszemesen - nyilatkozta lapunknak Czár Judit Bianka, a Hunyadi iskola pedagógusa, a tábor szervezője. 

- Idén július 17-től 24-ig tartott a szabadidős tábor. A busz már a szervezés másnapjára megtelt, a népes csapatot a már jól összeszokott tanári gárda vezette most is, kollégáimmal/barátaimmal Balogh Tamással, Demblovszkyné Kapitány Zsuzsával, Ivánka-Tóthné Dorogházi Ildikóval és Pásztorné Csontos Mártával táboroztattunk, a Tiszaújvárosi DSE megbízásából és támogatásával, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. 

- Nem először utaztatok Balatonszemesre. 

- Már ötödik éve nyaraltunk itt, nagyon szeretjük ezt a helyet, mert gyermekbarát, a tágas udvara sportolási, játszási lehetőségeket biztosít, és van egy medencéje is, továbbá kiválóan alkalmas az esti bátorságpróba lebonyolítására. 

- Bátorságpróba? Ez mit takar? 

- A tábor udvarán egy kijelölt útvonalon kell végigsétálnia a gyerekeknek, ahol váratlan meglepetések érik őket. A nyolcadikosok besegítenek a lebonyolításában, különféle ötleteikkel, hangjelzésekkel színesítik a pályán való végighaladást. Természetesen nem égnek a reflektorok az udvaron. Izgalommal várják mindig a gyerekek ezt a programot, mondhatom, hogy kihagyhatatlan, félelmüket legyőzve a végén mindenki learatja a sikert. 

- Milyen programok vártak a gyerekekre a táborozás alatt? -

Jó időnk volt egész héten, így naponta élvezhettük a Balaton bársonyos vizét. A mindennapos fürdőzés mellett kisebb-nagyobb kirándulásokat is tettünk. A leghosszabb utunk alkalmával átutaztunk az északi partra és megcsodáltuk Keszthelyen a Festetics- kastélyt és udvarát. A barokk stílusú épületkomplexumban visszautazhattunk az időben a 18. századba. A kastélypark a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel. 

A Wow Hungary felirat alatt is megörökítettük látogatásunkat, majd folytattuk utunkat Sümegre. A középkori erőd impozáns látványt nyújtott, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralta környezetét. Ki is fulladtunk mire felértünk, de a látvány kárpótolt bennünket. A vár felfedezése után íjászkodtak a gyerekek, majd részt vettünk egy 75 perces lovagitorna-bemutatón a Történelmi Élményparkban, ahol egy középkort idéző lovasjátékot tekintettünk meg. Nagy élmény volt a spanyollovas-karusszel, a mongol lovas kaszkadőr show és az ügyességi fegyverbemutató, valamint a lovas-gyalogos bajvívás is. A látványt emelte, hogy a szereplők korhű jelmezeket viseltek. Meglátogattuk a Balaton nyugati csücskében elhelyezkedő Csillagvárat is Balatonszentgyörgyön, mely 40 m-re magasodik a Balaton fölé. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében láthattak a gyerekek egy több, mint harminc méter mély kutat, és a görögkereszt alaprajzú kazamatákban megnéztük a huszármúzeumot is. 

Százötven 80 cm magas huszár adott képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről, de láttuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat is. A várudvaron állatsimogatással zártuk a programot. Nagy sikere volt a nyusziknak, tengerimalacoknak, lovaknak, a pávának, a cicának, de voltak, akik a tyúkok után szaladgáltak. Elvittük a gyerekeket bobozni is Balatonboglárra, ahol mindenki átélhette a száguldás élményét. Bogláron végigmentünk az újonnan épült lombkoronasétányon is. 

Testközelből ismerhettük meg a fák lombkoronaszintjének növény- és állatvilágát, de izgalmas volt a lábunk alá tekintgetni, hiszen mesés táj terült el alattuk. A tetraéder formájú tanösvény magaslatából csodás volt a csillogó vizű Balatont, és a Káli-medence páratlan szépségét szemre venni, valamint a Várdombon a Gömbkilátót. Egyik kedvenc programunk a levendulák városának, Tihanynak a meglátogatása, ahová a szántódi révből komppal utaztunk át. Városnéző kabrióbusszal mentünk fel az apátsághoz, és kipróbáltuk a tihanyi visszhangot is. Ezután megtekintettük a Babamúzeumot, melyben a 19. századbeli porcelánbabák varázslatát élhettük át. A visszaúton városnéző kisvonattal érkeztünk a komphoz, megcsodálva Tihany festői szépségét. Balatonlelle szinte minden évben a meglepetések városa, hiszen a bazársorokon mindenki megvásárolhatta a balcsis szuveníreket. Azt gondolom érdemes megemlíteni, hogy aktívan éltük meg a napokat a táborozás alatt. Naponta többször is gyalogosan mentünk fürödni a Balatonba, a nyaralás alatt körülbelül 66 ezer lépést tettünk meg, közel 46 km-t az egy hét alatt. 

- A sok-sok színes program mellett gondolom jutott idő a pihenésre, kikapcsolódásra is. 

- Természetesen, a kulturális- és vízi élményeken túl a bulizásból sem volt hiány. A siófoki hajókikötőből induló katamaránon diszkóhajózhatott a csapat az utolsó előtti estén, ahol a szép naplementének is részesei lehettünk. A kétórás programon szuper hangulatban ropták a táncot a kicsik és a nagyok, énekelve, skandálva a legújabb és a régi kedvenc zeneszámaikat. Persze jó volt a sok nem alvás, az esti beszélgetés, a kártyázás, társasjátékozás, tollasozás, pingpongozás, a focizás, a strandröpizés, a vízibiciklizés, a felhőtlen jókedv, és a nevetés. Mindent egybevéve, azt gondolom, hogy a napbarnított csapat élményekben gazdagon tért haza.

- Lesz folytatás? 

- Igen, szeretnénk jövőre is megszervezni a balatoni tábort. Minden évben vannak olyan gyerekek, akik először látják a Balatont. Örömmel tölt el minket, hogy ezt az élményt meg tudjuk adni nekik. De sok a visszatérő tanuló is a csapatban. Például az idei nyolcadikosok végigtáborozták velünk az általános iskolai éveket és az elváláskor azt kérték, hogy hadd jöhessenek jövőre is. Ezekért az őszinte szavakért érdemes! Boldogsággal tölt el minket, hogy jól érzik velünk magukat a gyerekek és tudják, hogy jövőre újra várja őket a balatoni nyár. 

ema 

0
Már nem olyan jó humoristának lenni
Napközis tábor játékosan, biztonságban

Kapcsolódó hozzászólások