Napközis tábor játékosan, biztonságban

Változatos programokkal és változatlan népszerűséggel tartotta meg hagyományos, kézműves napközijét a Derkovits Művelődési Központ. Július 24-28 között minden nap 8-tól 16 óráig tizennyolc gyermek vette birtokba a Villa Scederkyn Tájház udvarát. Látogatásunk idején többek között a Tiszaszederkényi Csillagász Klub vezetője, Szutor István jóvoltából tájékozódhattak az iskolások a csillagászat szépségéről, jelentőségéről, délután speciális távcsővel kémlelhették a Napot, majd a Bokréta Citerazenekar és a Mezei Virág Népdalkör közreműködésével táncoltak és a népi hangszerrel is megismerkedtek a nebulók. Besenyei Dóra másodszor vett részt a programsorozaton. 

- Négy évvel ezelőtt voltam először ebben a táborban, és nagyon megszerettem - mondta Dóra. 

- Nekem nagyon tetszik, hogy sokat kézműveskedünk, érdekes technikákat tanulunk meg. Most már tudok agyagozni és korongozni is. A csillagászati előadást és a bemutatót is élveztem, igazán érdekesek voltak. Sokat tanultam mindkettőből, a bolygók és a csillagok különösen megfogtak. Sajnálom, hogy holnap véget ér a tábor, mert nagyon jól éreztem magam. Juhász Bence Zsolt idén már harmadszor jelentkezett az ötnapos programsorozatra. 

- Nagyon szeretem ezt a napközit - válaszolta kérdésünkre Bence. 

- Ezen a héten a pontfestéssel ismerkedtem, agyagoztam és babzsákot is varrtam Zsuzsa nénivel. Nagyon jó volt a csillagászati előadás is, sok érdekességet tudtam meg. A galaxisokról szóló rész tetszett a legjobban. Szutor István lapunknak elmondta, a gyerekek tudásvágya a témában évek óta töretlen. 

- Úgy gondolom, idén is sikerült az alsó tagozatos korosztályt kicsit képbe helyezni a világegyetem felépítésével, azon belül is a Naprendszer, a bolygók és a Földön lévő élet kapcsán. Számomra most is nagy öröm volt látni a gyerekek érdeklődését a téma iránt - mondta. 

- Idén is nagyon összetett volt a menetrend, minden évben olyan programokat szervezünk, amelyekben aktívan részt vehetnek a gyerekek, és igyekszünk olyan ismeretekhez juttatni őket, amelyeket a hétköznapokban nincs lehetőségük elsajátítani - összegzett Füredi Zsuzsanna népi kismesterség- oktató, a tábor vezetője. 

- Most például a Bokréta Citerazenekar és a Mezei Virág Népdalkör van itt velünk. Énekelni tanítják a gyerekeket, és megmutatják nekik a citerát is. 

- Az elmúlt napokban mi mindennel foglalatoskodtak még a kicsik? 

- Gyöngyfűzéssel kezdtük a hetet. Voltak néptáncórák, kétszer is jött hozzánk Losonczi Benjámin Róbert, a Kisbocskor és a Pántlika néptáncegyüttesek művészeti vezetője, aki népi játékokat is bemutatott a gyerekeknek. Meglátogatott minket egy fazekasmester, segítségével marokedényt készítettek, sünit formáztak, korongoztak, tésztát nyújtottak és a sütést is kipróbálhatták a nebulók. Gyermekjóga foglalkozást is tartottunk, mindenkit megtanítottunk varrni, ebéd után pedig rendszeresen meseolvasás van a fa alatt. Ilyen tekintetben ez egy igazán remek helyszín, ahol egész nap kint lehetnek a kicsik. Szabadon tudnak mozogni, de mégsem annyira tágas az udvar, hogy ne legyenek szem előtt. Biztonságban érezhetik magukat. A tábort kürtőskalács-sütéssel fogjuk lezárni. Nagyon nyitottak a gyerekek, minden évben szívesen fogadják az újdonságokat. 

Ördögh István 

0
Hunyadis balatoni nyár Szemesen
Bagi-arany Mariborban

Kapcsolódó hozzászólások