Búcsú az élelmiszer-ársapkáktól

Se tej, se liszt, se olaj. Hiába keresgéltem, nem találtam. Kisebb és nagyobb boltokban is szétnéztem a múlt hétvégén, de az olcsóbb, vagyis az ársapkás termékekből sehol sem találtam. Az egyik üzletben épp egy vásárló kérte számon, hogy miért nem tud lisztet venni, egy másikban egy alkalmazott telefonon azt sorolta, hogy mi az, ami nincs, és mi az, ami mindjárt elfogy. Nagy volt a káosz még hétfőn is, na de mi a helyzet kedd óta, mióta lekerültek az ársapkák? Cukor, liszt, olaj, tej, csirke- és sertéshús, tojás és burgonya. Ezekért az alapvető élelmiszerekért fizettünk a piaci árnál kevesebbet, egészen keddig. Az árstop bő másfél évig volt velünk. Voltak, akik bosszankodtak a jogszabály miatt, mások örültek neki. 

Egy biztos, mindenkinek volt róla véleménye. 

- Hiába volt olcsóbb ez a néhány termék, minden másnak rettentően felment az ára, semmi értelme nem volt - Szűcs Erzsébettel egy helyi boltban elegyedtem szóba.

- Úgy indult az egész, hogy néhány hónap lesz, erre már több, mint egy éve tart. Én ugyan laikus vagyok, de meghallgatom a szakemberek véleményét, és egyöntetűen azt mondják, hogy nem kellett volna árstopot alkalmazni. Most sem spájzoltam be ezekből a termékekből, de ahogy láttam, egyébként is üresek voltak a polcok hétvégén. - Soha nem kerestem az árstopos termékeket, mindig azt vettem, amire szükségem volt, amit megszoktam, ami nekem jó minőségű - meséli Kovács László. 

- Az már más kérdés, hogy ha akartam volna, se tudtam volna ezeket megvenni, mert egyszerűen nem lehetett kapni. Akármilyen magas árak is jönnek, én örülök, hogy végre megszüntették, be sem kellett volna vezetni. A hétvégén még nem láttam túl nagy tömegeket a boltokban, az előre megjósolt nagy felvásárlási rohamot egyik üzletben sem tapasztalták az árstop kivezetését megelőző napokban. Kedd délelőtt viszont már nagy volt a forgalom az egyik helyi Coop üzletben. Ekkor már mindenből volt bőven a polcokon, hiszen a Kormány azt is előírta a boltoknak, hogy el kell kerülniük az áruhiányt. Mindenki magas árakra készült, ám továbbra sem a piaci árakkal találkozhatunk az üzletekben. 

A Kormány, újabb inflációcsökkentő intézkedésként ugyanis elrendelte, hogy az eddig árstopos termékeket a következő két hónapban beszerzési áron, vagy az alatt kell adniuk, hetente kettőt pedig ennél is olcsóbban, a kötelező akciók keretében. Ennek mértéke is változott, augusztus 1-től 10-ről 15%-ra emelkedett. A kötelező akciózás az egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszerüzleteket érinti. 

- Majd kiderül, hogy mennyire volt jó ötlet az árstopot megszüntetni - mondja Ágnes a fűszerek közt válogatva, miközben odalépek hozzá és a véleményét kérdezem. 

- Úgy hallom, hogy ez majd beindítja a versenyt az áruházak között és ez remélhetőleg majd lejjebb viszi az árakat, ebben bízom. Bár egyelőre ebből még semmi nem érezhető. Nem értek az árpolitikához, de biztosan jó döntés volt a kötelező akciózás is. Mivel nyugdíjas vagyok, ráérek, böngészem az újságokat, hallgatom a híreket, tudatosan vásárolok, oda megyek, ahol érdemes az adott terméket megvenni, így én jól járok az akciókkal. És akkor nézzük az árakat. Egy liter 2,8%- os UHT tejet 257 Ft-ért, egy liter étolajat 700-ért, egy kg kristálycukrot pedig jelenleg 469 Ft-ért vehetünk az egyik helyi üzletben. A liszt kilója 253 Ft, míg a sertéscombé 2270 Ft. Csirkemellet már 1300 forintért is találhatunk. Egy doboz tojásért 707 forintot, egy kiló krumpliért 500 Ft-ot kell fizetnünk. Az élelmiszerek ára az elmúlt egy év alatt több mint 42%-kal nőtt, a Kormány a kötelező akcióktól az infláció csökkenését várja. Az előrejelzések szerint év vége felé felgyorsul a dezinfláció, novemberben már 10% alá eshet, de a szakemberek szerint decemberre akár 8%-ra is csökkenhet. 

venna 

0
Kihalt a tiszaújvárosi peron
Már nem olyan jó humoristának lenni

Kapcsolódó hozzászólások