Krónika 40 - Tízéves az Olefingyár

Idén is folytatjuk retrospektív sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt, mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. 1985-ben volt 10 éves az Olefingyár - vagyis most, 2024-ben ünnepli 49. születésnapját. 

Egy évtizede már, hogy megkezdte működését a Tiszai Vegyi Kombinát Olefingyára. Tíz évvel ezelőtt, február 3-án, 20 óra 35 perckor indult meg a termelés és ezzel együtt, az olefin-egyezménynek megfelelően, a szállítás a Szovjetunióba. A gyár megépítése a magyar-szovjet együttműködés, a szocialista integrációs kapcsolatok egyik legszemléletesebb példája lett. A magas színvonalú üzemeltetés tette lehetővé, hogy az eltelt tíz év alatt 1.233.000 tonna propilént, 2 millió 458 ezer tonna etilént termeltek. Termékeikért a Szovjetunióból és egyéb országokból „kemény" cikkek egész sorát kapta cserébe az ország. 

Az üzem megvalósítására kiadott valuta már az első évben teljesen visszatérült. Az sem mellékes dolog, hogy az Olefingyár révén a Tiszai Vegyi Kombinát hazánk műanyagiparának legfontosabb bázisává vált. E kiváló eredmények, amit kevés gyár mondhat magáénak, az ott dolgozó lelkiismeretes műszaki gárda munkájának köszönhető. A jubileum alkalmából a Tiszai Vegyi Kombinát vezetősége az alábbi táviratot kapta Kalusból 1985. február 1-jén: Az ötéves terv sikeres befejezése érdekében szervezett szocialista munkaversenyben a Klórvinil kollektívája nagy munkasikereket ért el. 

Teljesítette az ötéves terv negyedik éves és az 1985. januári tervét. Ezekhez az eredményekhez jelentősen hozzájárult az Olefingyár kollektívája, amely elsőrendű etilént biztosít, és nagy megértéssel elégíti ki az igényeinket. 1985. február 1-jén volt 10 éve az első tonna etilén vételezésének. Hálásak vagyunk kombinátjuk kollektívájának kiváló munkájáért. További sikereket kívánunk a kölcsönösen előnyös együttműködésben népeink javára, a világbéke nevében. A levelet a kollektíva megbízásából A. Kondratyenko vezérigazgató, N. Vorobyev pb-titkár, B. Lucsko szb-elnök, A. Balan Komszomol-titkár írta alá.

0
Autóbusz-dekorációs pályázat
Influenza, covid, szezonális vírusok

Kapcsolódó hozzászólások