Influenza, covid, szezonális vírusok

Egy hét alatt több mint tízezerrel nőtt az országban azok száma, akik influenzaszerű megbetegedéssel mentek orvoshoz. Az 5. hétre 36 ezerről 47 ezerre ugrott a számuk, ilyen magas fertőzési arányszám az adott év azonos időszakában 2018 óta nem volt. A robbanásszerű növekedés egyik oka a szokatlanul enyhe tél, ami nagymértékben kedvez a kórokozók terjedésének. De nem csak az influenza, a covid és a szokásos szezonális légúti vírusok támadnak, akut légúti fertőzéssel is több mint 270 ezren fordultak orvoshoz. Van olyan középiskolai osztály Tiszaújvárosban, ahol a 30-ból 18 diák hiányzik, mindannyian betegek. De nem ők az egyetlenek.

A téli időszakban jelentkező kórokozók túlnyomó része gyorsan terjed a közösségekben. Iskolákban, óvodákban, de akár nagyobb munkahelyeken is könnyen fertőzhet. Egész héten nagy volt a forgalom a tiszaújvárosi gyermekrendelőkben, volt, hogy egy nap alatt 80 beteget is elláttak, hiszen az influenza leggyakrabban a 14 év alatti gyerekeket betegíti meg. Ők már a tünetek megjelenése előtt, de akár 10 napon túl is fertőzhetnek. 

- Körülöttünk rengetegen betegek, én és a párom is elkaptuk - meséli Kiss-Bém Tünde. 

- Úgy látom, immunrendszerfüggő, hogy kinél meddig tart, akinek erősebb, az 5-6 nap alatt letudja, akinek nem, annál akár két hétig is elhúzódhat. Nálunk fejfájást, lázat, köhögést, végtagfájdalmat okozott az influenza, érdekes módon a torkunk most nem fájt. Lázcsillapítót, antibiotikumot és köhögéscsillapítót is kaptunk. 

- Nagyon sokan hiányoznak a fiam osztályából - kezdi Varga Anikó. 

- Engem múlt pénteken hívott a tanító néni, hogy hányt a fiam és nagyon fájt a torka. Mivel hétvégén nem javult, hétfőn elvittem orvoshoz és kiderült, hogy nagyon gyulladt a torka és tele van hólyagokkal. Azt mondják, ez ilyen elhúzódó betegség. A megbetegedések közel 70%-áért felelhet az influenza, a maradék 30%-ot egyéb más vírusok okozzák. Bár a szakemberek szerint ma már felesleges tesztelni, ennek maximum statisztikai jelentősége lehet, hiszen a covid és az influenza esetén is hasonlóak a tünetek. A két betegség váltja egymást, sőt, akár olyan is előfordulhat, hogy egyszerre zajlik le. Dr. Iszlai Zoltán háziorvos körzetében egyelőre nem jelentkeztek túl súlyos tünetekkel a páciensek.

- A tünetek középsúlyosak, orrfolyás, fejfájás, köhögés, nátha, súlyos felülfertőződés talán az esetek 10-20%-ában fordult elő, kórházba jutás pedig az én praxisomban nem sok volt - mondja a háziorvos.

- A szokásos téli időszakban jelentkező kórokózok okoznak most betegségeket, de ezekre még rálapátol ez az egy-két hete tartó meleg időjárás, a 15-20 fokok. Ez nagyon kedvez a kórokozók terjedésének a közösségekben, főleg az iskolákban, óvodákban, de nagyobb munkahelyi közösségekben is elég 1-2 fertőzött beteg, aki könnyedén tovább tudja adni a többieknek.

- Meg lehet különböztetni a covidot az influenzától? 

- Szűrni már gyakorlatilag feleslegesnek tartom, az elején még nézegettük, hogy vajon covidos-e a beteg vagy nem, de az volt a tapasztalat, hogy eléggé keverten jelentkeznek, és egymás tünetét utánozzák. A tesztelésnek maximum statisztikai jelentősége van. Meggyőződésem, hogy jó részt kevertek ezek a betegek, nagyon hasonló tünetekkel.

- Sokan kérik a védőoltást? 

- Azok, akik általában fel szokták venni az influenza elleni védőoltást, ők most is jöttek, sokan már ősszel, október végén, novemberben. Elvileg covid oltásra is lenne lehetőség, a médiában is hirdették, hogy van rá lehetőség. Háziorvosi szinten viszont az a gond, hogy össze kellene gyűjtsünk mindig annyit, minimum 6 embert, hogy egy ampullát el tudjunk használni. Viszont mindig csak 2-3 ember kéri, ezért én azt javaslom nekik, hogy továbbra is a megyei kórház oltópontján érdeklődjenek. 

venna 

0
Krónika 40 - Tízéves az Olefingyár
Fiókgyógyszertárak patikusok nélkül

Kapcsolódó hozzászólások