Fiókgyógyszertárak patikusok nélkül

Egy új rendelet szerint májustól eltűnhetnek a gyógyszerészek a fiók-patikákból. A medicinákat szakasszisztensek adják majd ki, a személyes tanácsadás helyett pedig marad a telemedicina. A Kormány eredeti terve szerint a nagyobb patikákban sem lett volna kötelező a gyógyszerész állandó jelenléte, ám ezt a gyógyszerész szakma még tavaly nyáron megvétózta. Az országban több mint 600 településén van betöltetlen orvosi praxis. A szakma szerint az új gyógyszertári rendelettel így teljesen elveszik a kistelepülésen elő betegektől annak lehetőségét, hogy diplomás szakemberhez forduljanak.

- Az eredetiekhez képest a mostani egy jóval kedvezőbb verzió. Korábban még arról is szó volt, hogy a falugondnokok viszik majd ki a megigényelt gyógyszereket, de ez a szakma véleménye szerint teljesen elképzelhetetlen. Bár májustól a legtöbb fiókpatikába csupán szakasszisztensek lesznek, a gyógyszerészek továbbra is azon lesznek, hogy ha szükséges, mihamarabb segítséget nyújtsanak. Ezt legegyszerűbben telefonon tudjuk majd megtenni, de több kolléga, ha ideje engedi személyesen is besegít majd. Ami biztos, az a telemedicina - mondta Dr. Kovács-Szrogh Vivien, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége főtitkára. 

A gyógyszerész úgy tudja, tavasztól még több változás várható. A jövőben a patikusok is beadhatják majd a nem terápiás jellegű vakcinákat és szükség szerint akár bizonyos recepteket is felírhatnak majd, tehermentesítve ezzel az orvosokat. Ezek azonban egyelőre csupán tervezetek. Ami viszont biztos, hogy az elmúlt hetekben újabb drágulásnak indultak a gyógyszerek, ráadásul bizonyos termékekből újra hiány van. Míg tavaly 10 ezer forintból megúsztunk egy náthás időszakot, addig idén már akár 15-20 ezer forintba is kerülhetnek a megfázás elleni készítmények. Az árakra nincs hatásunk, arra viszont igen, hogy hogyan spórolunk. A legtöbben ragaszkodunk a régi, jól bevált és sokszor csak a reklámokból ismert termékekhez, pedig alternatíva bőven akad. 

Egy népszerű fájdalomcsillapítóért kifizethetünk közel 4 ezer forintot is, de ha nem a „túlhirdetett" verzióját választjuk, akkor a kiadásunk csupán pár száz forint lehet. A medicinák nagy részének van alternatívája. A hatóanyaguk ugyanaz, csupán az áruk más. A magyarok továbbra is sokat költenek gyógyszerekre, feltéve, ha van mit megvenni. 

- Jelenleg rengeteg receptköteles gyógyszer hiánycikk. Megadóztatják a gyógyszergyártó cégeket, így azok nem Magyarországon fogják eladni elsősorban a termékeiket, hanem külföldön. Számukra nem kifizetődő a hazai piac. Éppen ezért vannak időszakos hiányok. 

Most a vérhígító és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekből van hiány, de mindegyiknél próbálunk helyettesítő készítményt találni. Egyre több vényköteles termék hiányzik a patikákból, a recept nélküli medicinákkal jól állunk - mondta Dr. Szalai Dorottya, az Arany Sas Patika szakgyógyszerésze. 

O.K.

0
Influenza, covid, szezonális vírusok
Gyógynövényes, sportos, tanyasi

Kapcsolódó hozzászólások