Krónika 40 - Marosits István: Dyno-család

Idén is folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt, mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. Most egy 1984-ben megjelent cikket elevenítünk fel, amelyből megtudhatjuk, hogy városunk évekkel megelőzte a világot. Ugyanis a Jurassic Park című film, és ezzel a dinoszaurusz őrület 1993-ban kezdődött - amikor nekünk már régen volt egy Dyno-családunk az Árpád úti házak mögött. 

Városunk talán legkülönösebb szobrának alkotója Marosits István Derkovits-díjas szobrászművész. 1961-ben - érettségi után - került Budapestre, tele ambícióval, munkakedvvel és szűkebb hazája - Vasvár - pótolhatatlan útravalójával. Ebben az időben már túl van a kezdeti autodidakta próbálkozásokon, amelyeket rajzok és kisplasztikák illusztrálnak. Az 1960-as évek derekától a Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol mesterei közül Pátzay Pál, Barcsay Jenő és dr. Pogány Frigyes művészete hatott leginkább egyéniségének alakulására. 1971-ben volt az első önálló kiállítása, melyet számos hazai és külföldi tárlat követett. 1973-tól 1976-ig Derkovits-ösztöndíjban részesült, majd megkapta a Derkovits-díjat. 

Marosits István munkásságában megtalálhatók a művészetek különböző hajtásai: foglalkozik grafikával, érmészettel, keresi a beton szobrászati alkalmazását, a plasztikákon és rajzokon túl irodalmi alkotásokkal is jelentkezik. Megmunkál különböző anyagokat, fát. bronzot, lemezt és ötvözött alumíniumot is. A Dyno-család című kompozícióját a Képzőművészeti Lektorátus megbízására készítette. Kialakulását egy véletlen mozdulat motiválta, melyet a művész a következőképpen mesélt el: „Amikor végigjártam a megadott helyszínt, zsebkendőért kotorászva néhány húszfillérest és egyforintost rántottam ki a zsebemből, és azok a fűben különös, szép csillogó sort alkottak." A centrális szimmetriában elhelyezett „család" térszervező funkcióján kívül számít a gyerekek játékkedvére is. Guruló mozgású hatásával feloldja a panelházak szögletes formáit, összhangot alkot a megcsillanó ablaküvegekkel és azok alumínium kereteivel. Borbély Zoltán

0
Koncert telt házzal, vizsgával, díjjal
Visszataláltak a jó útra

Kapcsolódó hozzászólások