Koncert telt házzal, vizsgával, díjjal

Telt ház előtt adott nagyszabású új évi koncertet a Tiszaújvárosi Derkovits Fúvószenekar a művelődési központ színháztermében. A komoly- és könnyűzenei darabokat egyaránt felvonultató előadáson felléptek a Vándor Sándor Zeneiskola növendékei, közreműködtek a Derkovits Majorette Csoport tagjai, vendégfellépőként Nagy Anna Zsófia énekelt. A fúvószenekar évi díját ezúttal Kércsi Miklós vehette át, az esemény nyitányaként pedig dr. Fülöp György polgármester bejelentette: Tiszaújváros önkormányzata kétmillió forinttal támogatja az alapításának 45. évfordulóját ünneplő zenekar részvételét egy nemzetközi fesztiválon. 

Az előadás nem csupán repertoárját tekintve bizonyult rendhagyónak: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának karmesteri mesterszakán idén diplomázó művészeti vezető, Bereznay András a zenekari vezénylés félévi vizsgáját is teljesítette. 

- Kár lett volna nem eljönnöm. Örülök, hogy itt lehettem, mert mindig az a legbeszédesebb, ahogyan az ember a saját együttesével élőben, közönség előtt vizsgázik - kezdte nyilatkozatát lapunknak Bekker Gyula Hidas Frigyes díjas karmester, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának művésztanára, a Magyar Fúvószeneiés Mazsorett Szövetség elnökségi tagja. 

- Ma este nagyon profi dolgokat láttam és hallottam. Sokkal finomabb lett a hangzás a minősítés óta, rengeteget fejlődött a zenekar, tagjai egyenként is kiválóan teljesítettek. Teljesen elvarázsolt a koncert és a hangulat. Egy karmester számára nemcsak a vezénylés nehéz feladat, hanem a darabok kiválasztása, a szervezés, az utánpótlás kialakítása, nevelése, szerepeltetése, valamint a közönség elvarázsolása is. Tulajdonképpen én is elvarázsolódtam itt ma este, úgyhogy nagyon gratulálok Andrásnak! Természetesen nem kérdés, hogy jelesre vizsgázott, és úgy vélem, a diplomakoncerten - májusban vagy júniusban - ugyanígy teljesít majd. Boldog vagyok, hogy a rengeteg munkája mellett rászánta azt a két évet, és képzi magát továbbra is. Ez óriási érték, és öröm látni, mennyire megbecsülik, segítik, szeretik őt ebben a városban. A támogatásért külön köszönet illeti kollégáit, valamint családját is. András személyében egy nagy értéket kapott a település, őrizze meg, mert rendkívül sokra fogja vinni! Hiszem, hogy rövidesen országos jó híre lesz a Tiszaújvárosi Derkovits Fúvószenekarnak - zárta gondolatait a művésztanár. - Ezúttal megterheltem a csapatot magasabb szintű komolyzenei darabokkal is, de mindenki nagyon szépen vette az akadályt. Hajtós felkészülésen vagyunk túl, a szokásos próbák mellett sokat gyakoroltunk pluszban, még a téli szünetben is. Jó párszor két és fél-három órát egyhuzamban. Kemény időszak volt, de azt gondolom, megérte - válaszolta érdeklődésünkre Bereznay András, akit arra is megkértünk, értékelje néhány mondatban, milyen évet zárt tavaly az együttes. 

- Nagyon eredményeset. Hosszú idő óta tavaly minősítették először a zenekart, amikor a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség arany minősítéssel jutalmazta teljesítményünket. Sokszor felléptünk - többek között a Triatlon Fesztiválon - ezúton is köszönjük a lehetőséget a polgármester úrnak. Új tagokkal bővültünk a zeneiskolából, ahol kicsikkel is foglalkozom. Nemrég létrehoztunk számukra egy zenekart, melyben két kollégámmal, Horváth Előddel és Virágh Márkkal már 17 növendéket tanítunk. Még ezekben a nehéz időkben is volt lehetőség fejlesztésre, melynek eredményeképpen folytatódott a hangszerparkunk megújítása. Ezúton is köszönjük az önkormányzat és a művelődési ház támogatását. Működésünkben a Vándor Sándor Zeneiskolának szintén kimagasló szerepe van. 

Nagy öröm számomra, hogy egyre több fiatal érkezik a zenekarba. Az utánpótlás-nevelés jelentőségét hangsúlyozza az alt szaxofonon játszó Kércsi Miklós is, aki 1993 óta tartó tagsága során végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként érdemelte ki a zenekar tavaly alapított évi díját. 

- Jólesik nagyon, hogy idén rám gondoltak. Sokat jelent ilyen régóta a zenekarhoz tartozni, reménykedem a hosszú folytatásban. Örülök, hogy negyvenöt év után is működik és fejlődik a közösségünk, soraiban sok fiatallal - mondta. Egyikük az Eötvös gimnázium 10.B osztályos tanulója, Vass Virág, aki ütőhangszeresként a tavaly márciusi minősítő koncert óta állandó tagja a formációnak. 

- Bizonyára örököltem a zene szeretetét. Apai nagynéném csellista, korábban játszott a Miskolci Szimfonikus Zenekarban. Általa az unokatestvérem is ütőhangszeres volt, anyukám pedig még általános iskolásként fagottozott. Miután Tiszaújvárosba költöztünk, rögtön jelentkeztem a zeneiskolába, hetedik éve tanulok az ütőhangszeres tanszakon. 

Minden délutánomat a zenének szentelem, a zeneiskolába is sokszor bejárok gyakorolni. A fúvószenekarral a hétvégéken késő délutáni, esti időpontokban próbálunk, de egyáltalán nem érzem ezt tehernek. Sőt, kifejezetten hozzáad az életemhez, hogy itt lehetek. Fantasztikus ez a korosztályban változatos, összetartó közösség, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Műszaki pályára készülök az érettségi után, de a továbbtanulás mellett is szeretnék a zenekar tagja maradni - mondta Virág, aki márciusban önállóan képviseli majd városunkat egy országos ütőhangszeres versenyen. 

- Egy kötelező és egy választott darabbal készülök a megmérettetésre. Örülnék a jó eredménynek, de nem az a fő cél. Elsősorban az ötletmerítés és a tapasztalatszerzés motivál. 

Ördögh István 

0
Nagyon szép égi randevúk
Krónika 40 - Marosits István: Dyno-család

Kapcsolódó hozzászólások