Krónika 40 - A leninvárosi kenyérüzemben

Idén is folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt, mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. Most egy, az 1984. évi első számban megjelent cikket idézünk fel, amely egy ma már nem létező üzemben tett látogatás után készült.

Ha valaki Leninvárosban az Olefin SC sportpályája vagy a TIFO szabadidő-központja felé igyekszik, gyakorta finom kenyérillattal találkozik. Ez nem véletlen, hiszen itt van a sátoraljaújhelyi kenyérgyár leninvárosi kenyérüzeme. A várost és vidékét ez az üzem látja el kenyérrel és péksüteményekkel. 

Az 1975-ben kezdődött rekonstrukció után már korszerű körülmények között üzemel. 1969-ben megszűnt a széntüzelésű kazánok üzemelése és áttértek a gáztüzelésre. Korszerűbb, higiénikusabb a termelés. Mint Bollók József üzemvezető elmondta, két kemence üzemeltetésével nemcsak Leninvárost, hanem a vidék 13 faluját, illetve községét is ellátják, napi száz mázsa kenyérrel és húszféle péksüteménnyel. Egy kétszintes kemencében egy- és kétkilós kenyérből többfélét sütnek, a két kilogrammosból óránként 154 darabot. A kenyér két műszakban készül, 54-en dolgoznak az üzemben: 18 pék és 29 betanított munkás. 

A péksüteményeket délután és éjjel sütik, ezzel ellátva száz-száztíz üzletet. A leninvárosi kenyérüzemben a dolgozók három brigádban dolgoznak, mindhárom bronzkoszorús brigád. Aktívan működik a szakszervezet és a pártalapszervezet. A kenyérüzemben sokat tesznek a minőség javítása érdekében. 1979 óta minőségi prémiumrendszert vezettek be. A termelő dolgozóknál ez az összeg 300 Ft, míg a szállítóknál 200 Ft lehet havonta. A prémiumok elbírálásánál az üzletekből visszajelzett minőségi észrevételeket is figyelembe veszik. A leninvárosi kenyérüzem a téli időszak folyamán is lelkiismeretesen végzi feladatát. Ilyenkor egy gépkocsi tartalékban van a rossz idő esetére. A leninvárosi kenyérüzemben igyekeznek folyamatosan finom, jó minőségű termékeket előállítani, bár lehet, hogy esetenként van kifogásolnivaló valamilyen oknál fogva - mondta befejezésül beszélgetésünk alkalmával Bollók József üzemvezető. 

Szöveg és fotó: Nagy Miklós

0
Másfél milliárd támogatásokra
Újabb díjat kaptak

Kapcsolódó hozzászólások