Krónika 40 - Az ipari park a befektetőket várja

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. Múlt heti számunkban a gyógyfürdő megnyitására emlékeztünk, de aznap, 1999. április 15-én egy másik fontos esemény is történt, ugyanis lerakták városunk ipari parkjának alapkövét. Erről a Tiszaújvárosi Krónika 1999. április 22-i számában tudósítottunk.

Négy befektető - a Konflax Kft., a Pólus Holding Rt., a Roland Divatház Rt., valamint a Tisza-Autóház Kft. - kezdheti építeni üzemcsarnokait, illetve szolgáltató egységeit Tiszaújvárosban, miután a termálfürdő átadását követően Farkas Zoltán polgármester és a befektető cégek vezetői ünnepélyes keretek között elhelyezték az ipari park alapkövét.

A Tiszaújvárosi Ipari Park építése egy 1997-es önkormányzati döntés nyomán indulhatott meg. A szervezési feladatokat végző Inveszt Rt. tavaly év végéig 30 hektárnyi terület teljes közművesítését végezte el, s idén további 30 hektárnyi földterület vár infrastrukturális kiépítésre - monda az alapkőletételt megelőző beszédében Hegedűs György a részvény- társaság cégvezető igazgatója. Tiszaújváros 1998-ban 720 millió forintot fordított a zöldmezős beruházásra, idén további 900 millió forintot tesznek ki a bővítés és a fejlesztés költségei. Hegedűs György beszélt az országban egyre gyarapodó ipari parkok jelentőségéről, majd elmondta, hogy Tiszaújvárosban 1999 végére 700-800 embernek ad munkát a négy betelepülő cég. 

Az Inveszt Rt. tárgyalásokat folytat több, beruházási szándékát jelző vállalattal, így várható, hogy három hónapon belül további betelepülőkkel köt szerződést Tiszaújváros. A Pannonflax Rt. igazgatóságának elnöke, Váradi Ernő kérdésünkre elmondta, hogy az általa képviselt Konflax Kft. gyorsított ütemben 500 millió forintos beruházással két konfekcióüzemet épít az ipari parkban. Ha az üzletember számításai beigazolódnak, a közeljövőben egy újabb termelőegység építését is megkezdik. Váradi szerint az újvárosi körülmények csalogatják a befektetőket, ám borúsabbá teszi a helyzetet, hogy - tapasztalatai szerint - a központi támogatási rendszer nem működik kielégítően, a pályázati pénzek folyósítása akadozik. 

Szegő Péter

0
Jubilál a Tiszaújvárosi Ipari Park
Választás 2024

Kapcsolódó hozzászólások