Jubilál a Tiszaújvárosi Ipari Park

Az országban zajló autópálya építések kedvező hatással voltak a közelükben fekvő települések fejlődésére. Egyre több helyen alakítottak ki ipari parkokat a '90-es években, hogy a befektetőket a településükre vonzzák. Tiszaújvárosban is új cégek, üzemek, vállalkozások kezdték meg működésüket a város önkormányzata által zöldmezős beruházással létrehozott 140 hektáros Tiszaújvárosi Ipari Parkban, melynek alapkövét 25 éve helyezték el. Nem volt könnyű a kezdet. Az első évek lassan teltek, és nehezen indult az ipari park betelepítése. Sokan évekig hitegették az önkormányzatot, végül eltűntek. Aztán az ezredfordulón beindult az üzlet. 

A következő néhány pontban a kezdetekre emlékezünk vissza. Az önkormányzat 1994 végén hirdetett pályázatot „Tiszaújváros gazdaságának fejlesztéséről" témakörben. A nyertes pályázat hosszú távú fejlesztési és munkahelyteremtési lehetőségként többek között ipari park, kikötő, és logisztikai központ építését javasolta. 1996-ban, a város 30. születésnapján megrendeltek egy megvalósíthatósági tervet az ipari parkra, kikötőre, és logisztikai központra. 

Az önkormányzat 1997. június 30-i ülésén elfogadta a megvalósíthatósági tanulmányt, kijelölte a park határait, és megbízta a Tiszaújváros-Inveszt Rt.-t azzal, hogy az ipari park megvalósítása érdekében készítsen programot, melynek ki kell terjednie a hatósági engedélyek beszerzésétől egészen a rendezési tervek elkészítéséig. 1998. április 8-án a Tiszaújváros-Inveszt Rt. képviselői a Tiszaújvárosi Ipari Park első befektetőivel írtak alá megállapodást a Pannon-Flax Győri Lenszövő Rt.-vel és a Roland Divatház Rt.-vel. 1998. május 25-én a Pólus Holding Pénzügyi Befektető Rt. teljes vezérkara járt Tiszaújvárosban. 

A közel egy éves előkészítő munka eredményeként megállapodást írtak alá az ipari parkban megvalósuló Pólus Ring beruházásról. A megállapodás értelmében a Tiszaújváros-Inveszt Rt. 3,5 hektár előközművesített területet biztosít a Pólus Holding Rt. részére, melyen 7000 négyzetméter nagyságú, mintegy 7 millió USD értékű kereskedelmi-szolgáltató-szórakoztató komplexum épül majd. 1998. július 21-én az Inveszt Rt. szerződést kötött az Opel magyarországi cégével, az Opel Quattro-val.

Az autógyártó cég a Tiszaújvárosi Ipari Parkban egy bemutatótermet és egy szervizállomást fog működtetni. 1999. április 15-én letették az ipari park alapkövét. A város addig 720 millió forintot költött a park út- és közmű beruházásaira, illetve hálózatfejlesztésre. 1999. augusztus 4-én a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója és Hegedüs György az Inveszt Rt. cégvezető igazgatója szerződést írtak alá arról, hogy a cég nálunk építse fel kelet-magyarországi értékesítési- és szervízképviseletét. 1999. szeptember 23-án a Pólus Holding Rt. vezetői részletesen bemutatták az ipari park frekventált helyén felépítendő Pólus Kereskedelmi és Szolgáltató Központot. 

Ez volt róluk az utolsó hír, a tervezett óriáspláza végül mégsem épült meg. 1999. november 11-én megnyitotta kapuit az ipari park első létesítménye, az Opel Tisza. 1999. november 17-én a Jabil képviselőivel tárgyaltak az Inveszt Rt. és a város vezetői. Az amerikai székhelyű, telekommunikációs berendezésekhez szükséges áramköröket gyártó cég küldöttsége ötödik alkalommal kereste fel városunkat, ideális helyszínt keresve kelet-európai gyártóbázisához. 1999 decemberében Jabil bejelentette, a Tiszaújvárosi Ipari Parkban valósítja meg gyártóbázisát. 2000. március 30-án lerakták a Jabil gyárának alapkövét. 2000 szeptemberében a Roland Divatház Rt. és a Pannon Flax Rt., az ipari park első „fecskéi" bejelentették, mégsem valósítják meg nálunk tervezett beruházásaikat. 

2000. november 23-án a Tiszaújvárosi Ipari Park területén ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a MIVAS Kft. műszaki áruháza. 2001. április 12-én felavatták a Jabil tiszaújvárosi gyárát. 2001. szeptember 28-án a Tiszaújvárosi Ipari Parkban megnyílt a MAN legújabb kereskedelmi és szervízközpontja. 2002. április 16-án több hónapos tárgyalássorozatot követően egy német autóipari céggel írt alá szerződést a Tiszaújváros-Inveszt Rt. vezetése. 

A duisburgi székhelyű Küpper-csoport Németország egyik legjelentősebb autóipari beszállító cége. A tiszaújvárosi ipari parkban egy fémmegmunkáló üzem és egy alumínium öntöde létesült. Az ipari parkban azóta is több beruházás valósult meg. A tiszaújvárosi befektetés mellett döntött több hazai vállalkozás, mint például a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt., a LAplast Műanyagipari Kft., a Tiszaújváros-Transz Kft. Legutóbb pedig a Lidl Magyarország. 

0
Köszönet a városvezetésnek
Krónika 40 - Az ipari park a befektetőket várja

Kapcsolódó hozzászólások