Így változik meg az élet 2024-ben

Újabb változások léptek életbe januártól, melyek nagyban befolyásolják majd az oktatást, az egészségügyet és még a vásárlási szokásainkat is. Az új törvények hatására a hétköznapokban is újabb stratégiákat kell majd alkalmaznunk. 


Drágább üzemanyag 

Január 1-jétől a megemelt jövedéki adó miatt drágább lett az üzemanyag. A MOL-nál két részletben összesen 41 forinttal emelkedik a benzin és a dízel ára. Január 1-jén 20 forinttal nőtt, majd január 15-én további 21 forinttal nő az üzemanyag literenkénti ára. Jelenleg a 95-ös benzin átlagára 570 Ft/liter, a dízelé pedig 593 Ft/liter.

Él a státusztörvény 

A pedagógusok hivatalosan is kikerültek a közalkalmazotti jogviszonyból, és átkerültek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, mivel január 1-től hatályba lépett a közoktatásban maradt pedagógusok új szerződése. A Kormány ígérete szerint ebben a hónapban elkezdődik a hároméves pedagógus- bérfejlesztési program, miután lehívhatóvá vált az uniós pénzek egy része. Ennek keretében először egy átlagosan 32,2 százalékos béremelést hajtanának végre.

Érettségi, felvételi 

2024-től az érettségi követelmények is átalakulnak. Magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek és változnak a természettudományos tárgyak vizsgái is. A Magyartanárok Egyesületének korábbi közleményében az olvasható: 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal egészül majd ki, míg a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés eltűnik a vizsgáról, helyette egy irodalmi- műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak. Történelemből szintén inkább a lexikális tudásra kell majd a diákoknak építkezniük az idei érettségin. 2024-től a felvételi rendszer is változik. Az egyetemeknek nagyobb beleszólása lesz abba, milyen középiskolai tantárgyak, érettségi eredmények és milyen egyéb teljesítmények számítanak bele a felvételin elérhető 500 pontba.

Ingyenjogsi diákoknak 

Több százezer forintot spórolhatnak majd a szülők, ha a Kormány ingyenessé teszi a jogosítványszerzéshez szükséges képzést. A tervezet szerint az ősszel induló tanévtől a középiskolákban és a szakképző intézményekben tanuló diákok már élhetnek majd a lehetőséggel, de további részletek egyelőre nem ismertek.

SZÉP-kártya 

A vendéglátás és a turizmus örülhet, a kereskedők már kevésbé. Idén januártól nem lehet hideg élelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával. Ismét csak meleg ételre, szállásra, szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni a kártyákról. Az új szabályozás szerint várhatóan az éttermeknek, szállásadóknak és szolgáltatóknak is könnyebb lesz a helyzetük, mivel az emberek újra kénytelenek lesznek náluk elkölteni ezt a pénzt. Egy friss adat szerint a 2023 augusztusa és novembere közötti időszakban 26 milliárd forinttal költöttek többet a SZÉP-kártya birtokosok, mint 2022 ugyanezen időszakában. Ebből 21 milliárdot hagytak az élelmiszerboltokban.

Elstartolt a visszaváltás 

Új visszaváltási rendszert vezettek be hazánkban, de csak júliustól lesz kötelező a gyártóknak betétdíjas palackokban árulni az italaikat. A MOL MOHU rendszere már januárban elindult, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben és az 1000 főnél népesebb településeken, így többek között már Tiszaújvárosban is találkozhatunk új visszaváltó-automatákkal. Magyarországon minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz, ám ezekkel lapzártánkig egyelőre nem találkoztunk a boltok polcain. Az 50 forintos betétdíj az 1 deciliternél nagyobb és 3 liternél kisebb, fémből, műanyagból vagy üvegből készült egyszer használatos italok csomagolására fog vonatkozni.

Elkezdődött a komposztálás 

Az uniós tagországoknak január 1-jétől el kellett kezdeniük a házi biohulladékok elkülönített gyűjtését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy külön kuka szolgál például a tojáshéjhoz, kávézacchoz és a nyers zöldség- és gyümölcs maradékokhoz. Borsodban egyelőre csak Miskolc egyes városrészeiben használják az új kukákat. A tervek szerint 2025-re mindenkihez elér az új rendszer Magyarországon.

Digitális állampolgárság 

A digitális állampolgárság lehetővé teszi, hogy személyes jelenlét nélkül, mobiltelefonnal intézzünk hivatali ügyeinket, mint például az erkölcsi bizonyítvány igénylés vagy az autóátírás. Ehhez egy ingyenes applikációt lehet majd letölteni a mobiltelefonra. Az app tudni fogja az állampolgárságot, a személyi számot, a nemet, személyiés lakcímkártya adatokat, elérhetőségeket. A tesztüzem 2024 szeptemberében indulhat.

A cégeknek sem kell bevallani

Az idei évtől a vállalatok bevallástervezeteinek elkészítését is magára vállalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, így januártól elindult az eÁFA rendszer. A cégeknek csak el kell fogadni az adóhivatal bevallástervezetét.

Mindenhol változás 

2024-től a szülő rendelkezhet arról, hogy mikor veszi ki a gyerekek után járó pótszabadságot és megszűnik a munkakezdés előtti kötelező orvosi vizsgálat is. Adómentessé válik a lottónyeremény és a Túrórudi imádók is ünnepelhetnek, mivel január 1-től a desszert jellegű sajtkészítmények áfája 27 százalékról 18 százalékra esett vissza. A lakáspiac ismét erősödhet. Az ingatlan. com elemzése szerint az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvétel lehet majd, amely az új lakástámogatások bevezetésének és bővítésének köszönhető. O.K.

0
Ez az évünk elszökik
Felhalmozási költségvetési kiadások

Kapcsolódó hozzászólások