Bemutatkozott a Begyulladva

A nagy érdeklődésre való tekintettel szeptember 15-én, a Derkovits Művelődési Központ konferenciatermében megtartották a városunkból származó rendező és forgatókönyvíró, Dudás Balázs Begyulladva című első, még készítés alatt álló nagyjátékfilmjének pódiumbeszélgetéssel egybekötött első nyilvános vetítését. Az esemény első szakaszában egy 42 perces válogatott jelenetsor lejátszásával tekinthettek be az érdeklődők a történet cselekményébe, ezt követően Villányi Dániel társforgatókönyvíró és a nézők kérdései alapján vázolta a rendező a városunk által ihletett, és a tervek szerint nagyobbrészt itt forgatandó film megszületésének érzelmi és gondolati hátterét. 

A szereplőválogatás hangulatáról és önmaga filmbéli karakterének megformálásáról Oláh József árult el érdekességeket, a produkció technikai kulisszatitkaiba és jelenlegi állapotába a gyártásvezető avatta be a közönséget. Potonyecz Fanni számításai szerint körülbelül húsz forgatási nap van még hátra a film befejezésééig, ez a szakasz pénzügyi források híján várhatóan 2024 tavaszán veheti kezdetét. Amint azt Dudás Balázs kiemelte, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásának hiányában nagy valószínűséggel valamely szomszédos országban találják majd meg azt a koprodukciós partnert, akivel elnyerheti végső formáját a tavalyi Cottbusi Filmfesztiválon kétszeresen is díjazott alkotás.

- Számomra nagyon fontos volt az, hogy egy olyan mozit csináljunk, amely a valóságban gyökerezik. Ez a realista ábrázolásmód sok nehéz művészi döntéssel és nem kevesebb összetett folyamattal jár. Nagyon erősen kerestem azokat a szereplőket és azokat a helyszíneket, akik és amelyek hitelesen jeleníthetik meg a filmvásznon azt az időszakot, valamint azt a légkört, amit látni és láttatni szeretnénk. Ugyanakkor fontosnak tartottam azt is, hogy szőjünk olyan műfaji elemeket is ebbe a realista elbeszélésmódba, amelyek a világszerte népszerű, úgymond szélhámosfilmeket jellemzik. Így lesz kerek a történet - nyilatkozta lapunknak Dudás Balázs. 

Ördögh István

0
Jubilál az Esély napközi
Pumpapálya-őrület az ifi parkban

Kapcsolódó hozzászólások