Történelmi utakon az Eötvös gimnazistái

A 2023/2024-es tanév I. féléve izgalmasan telt a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákjai számára. Skócia, Szlovákia és Lengyelország tájait barangolhatták be tanulóink. Szeptemberben Edinburghba repült az iskola egy kis csoportja, ahol - mint Fónagy-Sütő Dorka 12.H osztályos tanuló beszámolójából megtudtuk - a diákok megismerkedhettek Edinburgh legfőbb nevezetességeivel. „Mesés utcákon sétáltunk végig, köztük a főutcán, a Royal Mile-on is. Végigjártuk a skót királyi család palotáját, a Holyroodhouse-t, ahol megismerkedtünk a család történetével, és a helyiek életével, szokásaival. Ellátogattunk a várba is, ahol a skót koronázási ékszerek vannak kiállítva. Edinburgh talán leghíresebb utcáján, a Victoria Streeten is sétáltunk, amely az UNESCO világörökség része. 

A színes házak között varázslatos boltok vannak szétszórva. A Greyfriars Kirkyard sírjai közt láttuk azokat a neveket, amelyek után később J.K. Rowling híres karaktereit elnevezte. A második nap lelkesen jártuk körbe a Royal Yacht Britanniát, II. Erzsébet egykori vízi palotáját. A hosszas séta után boldogan ültünk fel a városnéző buszra. Fakultatív programként egy kisebb csapattal elutaztunk Edinburgh egyik külvárosába, egy középkori kis faluba, Dean Village-be, de voltak, akik a királyi botanikus kertet, a skót Nemzeti Múzeumot, a whisky múzeumot vagy a Rosslyn-i kápolnát keresték fel." 

Az ősz azonban még bőven tartogatott izgalmakat. Amikor felmerült az ötlet, hogy iskolánk tanárai tanulmányi kirándulást szerveznek Lengyelországba, talán még ők sem gondolták, hogy annyi jelentkező lesz, hogy két turnust is indítani kell majd. Pedig így történt: összesen száz gimnazista látogatott el 2023. október 21-23., illetve 2023. november 2-4. között Szlovákián keresztül Dél-Lengyelországba. Veres Viktória 12.A osztályos tanuló az egyik legemlékezetesebb útjának tartja ezt a néhány napot. „Utunk során először Mikszáth és Jókai városában, Lőcsén álltunk meg, ahol megtekintettük az óvárost és megismerkedtünk a „lőcsei fehér asszony" legendájával. A buszból láttuk a Tátra havas hegycsúcsait és a Szepesi vár tornyait. Az egykori lengyel királyok fővárosában, Krakkóban megnéztük a Wawel királyi palotát, sétáltunk a főtéren, belekóstoltunk a Posztócsarnok árusainak nyüzsgő világába, szemügyre vehettük a wieliczkai sóbánya hatalmas sószobrait és aprólékosan kidolgozott domborműveit. A három nap alatt a legjobban várt és leginkább megrázó program az Auschwitz-Birkenau láger meglátogatása volt. Miután beléptünk a tábor területére, olyan érzések kerítettek hatalmukba minket, amelyek megtörték a buszon addig uralkodó jókedvet. Hirtelen minden komor lett. 

Megnéztük a főbb kiállításokat, különös figyelemmel a magyar barakkot. Amit az órákon tanultunk, az most itt tudatosult bennünk: az Auschwitzban raboskodók és életüket vesztők többsége Magyarországról származott. Az időjárás mintha tudta volna, hogy mi történt ezen a helyen, ugyanis Birkenauban elkezdett esni az eső.

Bár mindannyian a látottak hatása alá kerültünk, mégis fontosnak tartottuk, hogy ellátogathattunk arra a helyre, amely örök mementóként őrzi az emberiség legszörnyűbb vészkorszakának emlékét." Ha december, akkor adventi kirándulás, hiszen gimnáziumunkban hagyomány, hogy ebben a csodás időszakban lehetőségük nyílik a gyerekeknek egy-egy téli tanulmányi út keretében Magyarország vagy Európa valamelyik nagyvárosának meglátogatására. Elek Petra és Virág Mara 11.H osztályos tanulók is izgatottan várták 2023. december 19-ének délutánját. Hogy miért, azt elmondják ők: „Két autóbusznyi iskolatársunkkal együtt fedezhettük fel Kassa városát. A párórás út után egészen ismerősnek tetsző környezetben szálltunk le a buszról: Miskolcon vagyunk? 

Utunk először a Szent Erzsébet főszékesegyházhoz, azaz a kassai dómhoz vezetett, mely építészeti remekművet mindannyian ámulva nézegettük. Kis várakozás után bemehettünk az épületbe, az idegenvezető előadásának meghallgatását követően II. Rákóczi Ferenc kriptájánál tettük tiszteletünket, majd felmászhattunk egy kettős csigalépcsőn (Királyok lépcsője), hogy megcsodálhassuk a templomot és színes ablakait madártávlatból is. Ezután egy másikon, a Zsigmond toronyba vezetőn mentünk fel, hogy a város téli nyüzsgését is láthassuk. A következő néhány órában pedig mindannyiunk a maga tetszése szerint fedezhette fel a város számára érdekes részeit, a karácsonyi vásárt, vagy akár lemezboltokat, puncsot árusító standokat. Élményekkel telve szálltunk fel a hazafelé tartó buszunkra, ahol mindenki beszámolt a másiknak arról, hogy milyen rejtett gyöngyszemekre bukkant a Felvidék ékkövének, Kassának belvárosában." Bízunk benne, hogy tanulóink mindhárom út során szép élményekkel gazdagodva tértek haza, és sikerült elmélyíteni az angoltudásukon túl történelmi, irodalmi és földrajzi ismereteiket is.

Szaniszló László igazgató

0
Megújul a Brigádház
Tiszaújvárost szolgálták

Kapcsolódó hozzászólások