Többet fizetünk, hogy fizethessünk

Semmi sincs ingyen! A jövőben még többet fizethetünk a nem saját számlára történő banki pénztári befizetéseknél. Az OTP-nél például február 1-től az új díj 1500 forint lesz, így a kötelező befizetni valónk, mint például a közös költség még több lehet majd. A szakemberek évek óta hangsúlyozzák, próbáljuk meg interneten keresztül, vagy készpénz mentesen intézni anyagi ügyeinket. Ezzel szemben a lakosság nagy része még mindig a csekkes befizetést választja. Amikor a tiszaújvárosiakat kérdeztük a fizetési szokásaikról Kispál István azt mondta, ő nem bízik a banki átutalásokban, mindig a postán intézi fizetnivalóinak nagy részét. Pedig a papíralapú tranzakciók is plusz költségbe kerülnek, melyek nem minden esetben terhelik csak a befizetőt.

- A szövetkezet közel kétezer csekket rendel évente, ennek darabja 25-30 forint. Amennyiben valaki postán fizeti be a csekket, az is plusz költségként jelentkezik nálunk. A posta a befizetett csekket - miután annak kivonatát megküldi a szövetkezetnek - lefénymásolja, amiért plusz háromszáz forintot számol föl. Ez az összeg valamilyen formában a közös költségben jelenik meg egyénre szabottan. Ha összeadjuk, akkor éves szinten körülbelül 3600 forint pluszköltség terheli a lakástulajdonost. Az év elejétől nekünk is sokan panaszkodtak, hogy ha pénzintézetekben fizetik be a közös költséget, akkor pluszköltség terheli őket. Próbálunk mindenkit rábeszélni arra, hogy vagy a házi pénztárunkban, vagy online intézzék a pénzügyi dolgaikat az emberek. A szövetkezethez körülbelül 1700 lakás tartozik.

Az ügyfelek fele még mindig a csekkes befizetést választja. Ez főként az idősebb korosztályra vonatkozik - mondta Csoma Bertalan, a II. sz. Lakásszövetkezet elnöke. Drága mulatság lesz az ország egyik legnagyobb pénzintézetében fizetni a közös költséget. Az OTP Bank hirdetménye szerint február 1-től a nem saját számlára történő pénztári készpénzbefizetések után készpénzbefizetési díjat számítanak fel. A díj mértéke a befizetett összeg 0,6 százaléka, de minimum 1500, maximum 60 ezer forint lesz, de bevezetéskor akció keretében a befizetett összeg 0,5 százalékáért, vagyis legalább ezer, legfeljebb 30 ezer forintért fizethet majd be OTP-s számlára bárki. A bank készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-hálózatán keresztül a nem saját számlára történő készpénzbefizetések továbbra is díjmentesek OTP-s lakossági vagy üzleti bankkártyával. A különféle befizetések árai bankonként és tranzakciónként változnak. Van ahol ez csak pár száz forint, de akár több tízezer forintot is fizethetünk egy utalásért. A szakemberek szerint a következő hónapokban a legtöbb pénzintézetnél emelkedni fognak a banki szolgáltatások árai. 

O.K. 

0
Kérni kell a kedvezményt
Az elmúlt év legérdekesebbcsillagászati eseményei

Kapcsolódó hozzászólások