Tetszik, nem tetszik, tesztelik

A 10 mellékvonalon bevezetett vonathelyettesítő buszközlekedés egy próba - írta a napokban közösségi oldalán Lázár János közlekedési miniszter. Augusztus 1-jétől vonat helyett pótlóbuszok közlekednek a Miskolc-Tiszai - Nyékládháza - Tiszaújváros vonalon is. Az adatokat decemberben értékelik majd ki. „Közlekedési mód váltás miatt autóbuszok közlekednek." Többek között ez a felirat várja az utasokat a tiszaújvárosi vasútállomás ablakain, és egy új menetrend. De nem a vonatoké! 

A vasúti személyszállításnak sokan búcsút intettek még július 31-én. Azóta pótlóbuszok szállítják az utasokat a helyi vasútállomás előtti megállóhelyről - érintve Sajószöged, Hejőkeresztúr, Nyékládháza vasútállomást - a Tiszai pályaudvarig. A buszokra egyelőre szükség van. Amikor a napokban megnéztük a helyszínt, azt tapasztaltuk a fel- és leszálló utasok száma is megközelítette a 10 főt. - Én még nem igazán érzem a vonat hiányát. Szerintem ez a vonatpótló egy teljesen jó megoldás. 

Főleg azért, mert a Tiszaira megy, így az onnan induló vonatcsatlakozást biztosan elérem. Ha sima busszal mennék, akkor az a miskolci Búza téren tenne le, és onnan még villamossal kellene eljutnunk a vasútállomásig. Ez plusz idő és költség lenne. Így viszont 225 forintból megoldjuk - mondta Fodor Emma, aki úgy gondolja, hogy ha már a vonatközlekedést megszüntették a Miskolc - Tiszaújváros vonalon, a pótlójáratokra a jövőben is nagy szükség lenne. Így van ezzel Suhajda József is, bár ő már azon is csodálkozott, hogy egyáltalán megadták az esélyt a vonatpótlóknak, amik reményei szerint egy jó darabig még működni fognak. Neki nagy szüksége lenne rá, mivel gyakorta ingázik Tiszaújváros és Budapest között. Bár így sem egyszerű. Van, hogy kétszer is át kell szállnia, hogy végre a fővárosba érjen. 

- Én megszoktam a vonatozást. Egyáltalán nem értek egyet ezzel a mostani döntéssel, nem lett volna szabad ezeket a vonalakat megszüntetni. Abban bízom, hogy legalább a vonatpótló buszok sokáig járnak majd - mondta Suhajda József. A vasútállomáson lévő plakát szerint december 9-ig lesz érvényben a menetrend. Hogy mi lesz utána? Egyelőre csak találgatni lehet. Az sem biztos, hogy ezek voltak az utolsó bezárások. Sajtóinformációk szerint újabb hét vasútvonalat zárnak majd be. Bár ez vármegyénkre nem lesz hatással, de például a Nyíregyháza - Tiszalök és a turisztikailag is jelentős Eger - Szilvásvárad vonalat is érintheti majd. 

O.K. 

0
Irány a papír- és írószerbolt!
Lendületes oldalon

Kapcsolódó hozzászólások