Irány a papír- és írószerbolt!

Sima és négyzetrácsos füzet, postairon, grafit, radír, filctoll és ragasztó. Eddig mindent értek, na de mi az a mesefüzet? És a sok ezer vonalas közül vajon melyik való elsősöknek? A tanszerlistát a kezemben szorongatva keresgélek az egyik helyi papírboltban, hisz végre ez is eljött, iskolás lesz a lányom. Sok újdonsággal bővült a lista, mióta én voltam kisiskolás, nem beszélve az árakról, amik azóta a többszörösükre emelkedtek. Az elmúlt napokban nagy volt a nyüzsgés a helyi papírboltokban. Úgy látszik, senki sem akarja az utolsó pillanatra hagyni az iskolához szükséges eszközök beszerzését. Több szülőt is látok, aki - csakúgy, mint én - a tanároktól kapott tanszerlistával a kezében érkezik a boltba.

- Én korán elkezdtem beszerezni az iskolai dolgokat - kezdi Trungel Rita, miközben épp a színes ceruzakészletek között válogat. 

- Most már a harmadik boltban vagyok, és úgy csinálom, hogy jegyzetelem, mi, hol, mennyibe kerül, és mindent ott veszek meg, ahol a legolcsóbb. Mivel már második osztályos a lányom, így egyszerűbb a helyzet. Elsőben a tanárok elmondták, hogy miből melyik márkát ajánlják, azokat keressük most is. Mert persze fontos az ár is, de a minőségre is figyelek. Tavaly sokkal többet költöttem, de sok minden megmaradt, így most nem érzem túl nagy kiadásnak a bevásárlást. A polcok legfelső fokán iskolatáskák sorakoznak, kicsik, nagyok, fiúsak és lányosak. Választhatunk 9000 forintért, de akár 27000-ért is. Hogy mégis mi a különbség a kettő között, arról Vámosi Mariannt, a Rózsa úti papírbolt vezetőjét kérdezem. 

- A drágább iskolatáska ergonomikus, gerinckímélő a kisgyermekeknek, fényvisszaverő, könnyű, jó elosztású és strapabíró, ezek 4-5 évig nem mennek tönkre - kezdi Mariann. 

- Tollaink is vannak akár már 40 forinttól egészen 2000-ig. Kicsi gyerekeknek, akik most kezdenek írni, általában megveszik a drágább, márkásabb tanszereket. Ezek ugyanis gumisak, nem csúszik a kezükben és könnyűek, de sokan szeretik a német márkákat is. Általánosságban viszont elmondható, hogy a középkategóriát választják a legtöbben, nem a legdrágábbat és nem is a legolcsóbbat. Illetve mindig a megszokott, bevált termékeket keresik, hiába vannak újak, esetleg jobbak. Ebben a papírboltban tavalyhoz képest nagyjából 20-30%-kal drágultak a tanszerek, míg egy másik üzletben majdnem a duplájára emelkedtek az árak. 

- Talán a zsírkréták, temperák, radírok ára nem emelkedett annyira, de minden, ami papír, a füzetek, írólapok nagymértékben drágultak - mondja Illésné Onder Hajnalka, az Onder Trade Kft. tulajdonosa. 

- A táskákból nem árulok túl drágákat, azt nem is nálunk, hanem inkább az interneten veszik a szülők. A vevők továbbra is a minőséget keresik, de azért egyre többen és egyre jobban nézik az árat is. Vannak, akik már előre bevásároltak olcsóbb, nagyobb boltokban, innen pedig már csak azokat az apróságokat viszik, amiket ott nem tudtak megvenni. Mindig augusztus utolsó két hetén indul be a legnagyobb dömping, szerintem most is így lesz, mert a múlt hét végén már elkezdődött. Habár a tankönyvek már ingyenesek, az iskolakezdés így sem olcsó mulatság. Éppen ezért vezette be 2018-ban Tiszaújváros önkormányzata az iskolakezdési támogatást. Tavaly 138 kérelmező kapta meg a 10000 forintos támogatást. 

- Az a gyermek és 23. életévét be nem töltött nagykorú jogosult az iskolakezdési támogatásra, aki alap vagy középfokú köznevelési intézmény nappali tagozatán tanul - mondja Szlávikné Szabó Anett, a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztály szociális csoportvezetője. 

- További feltétel még, hogy a tanuló a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy év folyamatos tiszaújvárosi lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen itt is éljen. Családos esetén az egy főre eső jövedelem a 85500 forintot, míg egyedülálló vagy gyám által nevelt gyermek esetén a 91200 forintot nem haladhatja meg. A támogatás összege tanulónként 10000 forint, ezen összegek utalása folyamatosan történik. A kérelmeket szeptember 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalban személyesen vagy postai úton. 

venna

0
Új tető a székely kapun
Tetszik, nem tetszik, tesztelik

Kapcsolódó hozzászólások