Szombatig él a vörös kód

Mínusz 10 Celsius fok éjszaka, nullához közeli fokok nappal. Az elmúlt hét hideg időjárása miatt a Belügyminisztérium hétfő este 8 órától életbe léptette az úgynevezett vörös kódot. Az ilyen alacsony hőmérséklet akár életveszélyes is lehet, ha valaki hosszabb időt tölt az utcán, ezért adta ki a figyelmeztetést a Belügyminisztérium. A vörös kód azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek - függetlenül a fenntartótól és ellátotti körtől - kötelező befogadni a hajléktalan vagy bajba jutott embereket. 

Ebben az esetben nem kell iratokra, orvosi papírokra várni, nem kell ellenőrizni, hogy az adott személy megfelel-e az egyébként érvényes kritériumoknak, mindenkinek szállást kell nyújtani. Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár mindenkitől azt kéri, hogy ha segítségre szoruló embert látnak, azonnal hívják a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A vörös kód riasztást a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ is megkapta. A helyi viszonyokról Szentgyörgyi Éva intézményvezetőt kérdeztük. 

- A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ a Huszár Andor út 1/a szám alatt működteti a Hajléktalanok Átmeneti Szállását, ahol 17 fő elhelyezésére van lehetőségünk. A Hajléktalanok Nappali Melegedőjén és Éjjeli Menedékhelyén 25 fő részére tudunk biztosítani nappali ellátást, a téli krízisidőszakban még 12 fő részére éjszakai pihenésre lehetőséget. Itt jelenleg 100%-os a kihasználtság, míg az előző ellátási részeinken vannak még betöltetlen férőhelyek. Folyamatos nyitvatartással üzemelünk, a kollégák naponta körbejárják a város területét, feltérképezve a közterületen tartózkodó hajléktalan személyeket. A bajba jutottak, hajlékkal nem rendelkezők számára tájékoztatást nyújtanak az igénybe vehető ellátásokról, valamint biztatják a rászorultakat az intézményi ellátás igénybevételére, hiszen ez kizárólag önkéntesen tehető meg. Munkatársaim a vörös kód alatt, krízis időszakban még fokozottabb figyelemmel járnak el. 

A téli időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet az egyedül élő, idős embereket is veszélyezteti, főként fűtetlen házban, lakásban. Fontos, hogy figyeljünk a környezetükben élő magányos és idős emberekre, valamint a hajlékkal nem rendelkező embertársainkra. A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ hajléktalan ellátást biztosító intézményei a hét minden napján 24 órában elérhetőek a Tiszaújváros, Huszár Andor út 1/A. szám alatt személyesen, vagy a 06/70/333- 7956-os és a 06/70/663-1979-es telefonszámon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. 

venna

0
Felhalmozási költségvetési kiadások
Másfél milliárd támogatásokra

Kapcsolódó hozzászólások