Szenvedélye a szövegírás

Gondosan összeállított dalcsokorral ajándékozta meg a Hal a placcon látogatóit Rácz Gergő és zenekara múlt szombaton. Fellépése előtt pályafutásának alakulásáról is beszélt lapunknak a Fonogram- díjjal kitüntetett zeneszerző, énekes és dalszövegíró.
- Áttekintve pályájának elmúlt éveit, egy alkotói szempontból rendkívül gazdag időszak bizonyítékai tárultak elém: rengeteg dal és videóklip kimagasló elérési adatokkal. Minek köszönhető ez a lendület? 

- Nagyon sokáig kizárólag zeneszerzéssel foglalkoztam. Nagyjából öt éve ez már kevésbé érdekel, és egyre inkább a dal mögött rejlő tartalomra helyezem a hangsúlyt, ami részemről egyre személyesebb irányt vett, mert rengeteg inspirációt kaptam a szövegíráshoz. Ebből adódóan - bár kívülről nem látszott - úgy éreztem, mintha szakmát váltottam volna. És elkezdtem komolyabban beleásni magam a videoklipek rendezésébe is, ami szintén egy egészen új terület számomra. Gyakorlatilag úgy maradtam meg a zenepiacon az elmúlt időszakban, hogy legbelül egy teljes átalakuláson mentem keresztül. Ha látszik kívülről a frissesség, ez az oka.

- Mi hozhatta el ezt a szemléletváltást öt évvel ezelőtt? 

- Az akkortájt megjelenő dalok hirtelen magukkal ragadtak, és ugyanabban az időben kezdtem el ismét régebbi magyar számokat is hallgatni. Rádöbbentem, mennyire közel állnak hozzám a jó hazai dalszövegek, és egyszer csak bevillant, mi lenne, ha én is írnék. Nem sokkal később belefogtam, és annyira megszerettem a szövegírást, hogy tulajdonképpen a szenvedélyemmé vált. Azelőtt soha nem gondoltam, hogy egyszer albumot fogok megjelentetni, mégis megtörtént nemrég. Annyira sok mondanivalóm volt, hogy nem fért volna el egy maxilemezen. 

- Miből merít a dalszövegek írásakor? 

- Önmagamból és a szűkebb környezetemben lévőkkel - a feleségemmel, a zenekar tagjaival, Renivel, Sziszivel vagy az aktuális szakmai partneremmel - folytatott beszélgetésekből is. Egy jó párbeszéd képes elindítani azt a folyamatot, amelynek a legvégén megszülethet egy hiteles, háromperces összegzés azokról az érzelmekről, érzésekről és tanulságokról, amelyet fontosnak tartok megörökíteni és megosztani a külvilággal - mesterséges elemek nélkül. A dalszövegírás egy fantasztikus „utazás", alapvetően zeneszerző létemre meg sem fordult a fejemben korábban, hogy képes vagyok rá. Most már úgy érzem, talán sokkal inkább szövegíró vagyok, mint zeneszerző.

- Mitől jó egy zeneszám? 

- A szöveg következetessége, hitelessége, tartalmi értéke és a zenei kíséret érzelmi gazdagsága által. Sokszor hiányolom a teljes értelmezhetőséget. Gondolok itt arra, amikor olyan mondatok is előfordulnak egy szövegben, amelyekbe bármi belemagyarázható, de sosem tudja meg a hallgató, mi van mögötte valójában. Nem szeretem, amikor ilyen módon becsapják a közönséget, ahogyan azt sem, amikor elhitetik a rajongókkal, hogy valamiféle rendkívüli üzenetet hordoz a dal, miközben koránt sincs így. Nekem az tetszik, amikor minden sor vág, és a szöveg visszaadja azt az érzést vagy érzelmet, ami megérintett. Ezt az izgalmat élem át újra meg újra az utóbbi években, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, sokan velem tartanak ezen az úton. 

Ördögh István 

0
Élet a tájházban
Belépés Papp Anita világába

Kapcsolódó hozzászólások