Belépés Papp Anita világába

Időpontját és jellegét tekintve egyaránt rendhagyó tárlat nyílt a Városi Kiállítóteremben. Papp Anita Introitus című kiállítása a festőművész tizenöt sajátos alkotását öleli fel. Műveinek célja az önmegismerés, a személyes identitás tanulmányozása, legfőképp a tükröződés jelenségének segítségével. Papp Anita 1997-ben, Ózdon született, Tiszaújvárosban nőtt fel, az Eötvös József Gimnázium hatosztályos képzését 2017- ben fejezte be. Egyetemi tanulmányait megelőzően, 2017 és 2018 között Egerben tanult tovább képalkotás szakon, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Filp Csaba tanítványaként diplomázott idén júniusban. 

Művei az elmúlt években többször felbukkantak már városunk kulturális intézményeiben, de Budapesten, Esztergomban, valamint Hatvanban is. - Anita az a típusú nő, aki semmit nem csinál félvállról - mondta megnyitóbeszédében Síró Lajos festő, grafikus és fotóművész, aki gimnáziumi évei óta segíti az alkotó szakmai fejlődését. 

- Az egyetemi évei alatt tartott a pandémia. Amikor minden bezárt, Anita hazajött, én meg itthon voltam online oktatásban, úgyhogy hetente háromszor találkoztunk, tulajdonképpen két éven át. Lejárt hozzám és végigvettük a fotográfiai technikákat. A diplomamunkához készült képek egy jelentős része kék vagy kékesnek tűnő. Anita fotókból indult ki, különféle tükröződő felületekből fényképezte önmagát, majd az elkészült képeket átdolgozta a festészet nyelvére. Szerintem gyönyörű és nagyon fontos ez a tárlat, amelyben bárki megtalálhatja a saját értelmezését - nyilatkozta lapunknak Anita gimnáziumi mestere. 

- Azt javaslom, abból a nézőpontból szemléljük, hogy egy frissen diplomázott ember munkái. Ugyanakkor úgy vélem, egy nagyon komoly életmű kezdete látható a teremben, és a képek alapján egyértelmű, hogy Anita mindent megtanult az egyetemen. Számomra külön öröm, hogy a diplomamunkáival együtt nagyjából az is kialakult, milyen irányba akar továbbmenni. A képzőművészetben ez a legnehezebb, mert egy dolog a tudás, de az a legfontosabb, hogy mit tud azzal kezdeni az alkotó a képzeletvilága és a mondanivalója alapján. Anita nagyon sikeresen indul el a pályán.

- A szakdolgozatom címét kapta a kiállítás, azt jelenti: bejövetel - válaszolja kérdésünkre Anita. 

- A tükröződés jelensége uralja a tárlat anyagát, de testrészleteket ábrázoló munkáimmal is találkozhatnak a látogatók. Viszonylag kevés színt használok, most próbálok kilépni az abszolút monokróm színvilágból. Nehezen váltok nagyot, ugyanakkor ösztönszerűen ott van bennem a kísérletezés szeretete. 

- Mindig festőművésznek készült? 

- Későn, csak a gimnáziumi tanulmányaim végén tudatosult az elképzelés, mi lenne, ha festészeti vonalon tanulnék tovább, de kedvtelésből mindig képzőművészkedtem. Síró Lajos közreműködése nagyon sokat számított a döntésemben, az ő útmutatása kellett ahhoz, hogy elhiggyem, van értelme folytatni ezt az utat. 

- Mennyire merészek az álmai? 

- A legmerészebbek, mindent meg kell próbálni. Most a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre készülök, ahol a múzeumi menedzsment szakot fogom elvégezni, közben pedig pályázok folyamatosan. Jutott be képem a tatabányai Kortárs Galériában szeptemberben nyíló Szénrajz triennáléra és formálódik még egy megjelenési lehetőségem a közeljövőben, mégpedig Budapesten, a Godot Galériában. Egy barcelonai pályázaton is elindulok majd októberben, az a következő nagyszabású tervem. Igyekszem nyitni külföldre. 

- Nagyon rögös az út az egyetem után? 

- Mindenképpen nehéz, de bízom abban, hogy egyre több sikerben lesz részem. Azt hiszem, a visszajelzések és a jelenlegi pályázati eredményeim alapján bizakodhatok. 

Ördögh István 

0
Szenvedélye a szövegírás
Major Béla emlékére

Kapcsolódó hozzászólások