Rékasitól tanultak a diákok

Rendhagyó irodalomórán vehettek részt a tiszaújvárosi diákok a múlt héten. Petőfi Sándor eddig kevésbé ismert oldalát Rékasi Károly színművész mutatta be a Derkovits Művelődési Központban. A katedrát a színpad helyettesítette, a „kötelező" tananyagot egy színművész ismertette. Költő, forradalmár, szabadságharcos. Többnyire ez jut eszünkbe, ha Petőfi Sándor nevét halljuk. Ezen a nem mindennapi irodalomórán azonban a hősszerelmes és humoros oldalát is megismerhették a város felső osztályos tanulói. A közel 45 perces zenés műsorban nem csak versek, hanem azok a fiktív levelek is elhangoztak melyeket Petőfi Sándor írt Kerényi Miklós barátjához. Úti levelek egy hosszú és kalandos útról, mely végül házassághoz vezetett. Szerelmi vallomások Szendrey Júliához. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára alkotta meg Rékasi Károly a Szabadság, szerelem című emlékműsort, melyet aztán egy diákoknak szóló előadássá formált.

- Mi nem a kötelezőket szeretnénk átadni, hanem azokat az érdekességeket, amiket talán még a pedagógusok sem tudtak Petőfiről. Próbáltunk valami egészen extrém dolgot belevinni az előadásba, hogy minél érdekesebb legyen a diákok számára. Ezért is lett a társam Somlai Valéria zongoraművész. A 19. századi dallamok mellett korabeli fotókat is vetítünk az előadásokon. Nem feltétlenül a költőt, inkább az embert szeretnénk bemutatni, közelebb vinni a tanulókhoz. 

Ezáltal pedig talán többen olvasnak majd verseket, és lehet, lesz, aki a szavalathoz is kedvet kap. A színpadon rögtön látjuk, hogy a diákokat mennyire érdekli az előadás. Mióta az országot járjuk, csak egy-két alkalommal láttam felvillanni egy-egy mobiltelefont a nézőtéren, de inkább az a jellemző, hogy a diákok velem együtt mondják a verseket. Ez az igazán káprázatos! Ezzel az előadással az is a célunk, hogy a diákok ne csak szórakozásra, hanem esetleg tanulásra is használják a mobiljukat. Ha az előadás után hazafelé a kamasz megkeresi a google-ban, ki is volt pontosan ez a Petőfi, milyen verseket írt, no, akkor már megérte és valamit biztosan jól csináltunk aznap - hangsúlyozta Rékasi Károly, aki évtizedek óta állandó vendége városunknak. A Petőfi Sándor életéről készült pódiumműsort eddig 40 településen mutatták be, így már több ezer diák láthatta és tanulhatott a rendhagyó irodalomórán. 

O.K. 

0
NyelvÉSZ döntős hunyadisok
Hetedikesek naplója Délvidékről

Kapcsolódó hozzászólások