Metánból áramot

Az év közepétől jelentősen csökkenhet a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő áramszámlája. Ekkor kezdi meg ugyanis működését az a gázmotor, amely a fürdő elektromos energiaigényének felét fedezi majd. A gázmotor projekt helyzetéről Kósa-Tóth Zoltán, a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőt üzemeltető TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást az önkormányzat mellett működő Energia Menedzsment Munkacsoport (EMM) legutóbbi ülésén. Lapunknak nyilatkozva az ügyvezető elmondta, hogy a termálvíz kitermelésekor keletkező metángázt kívánják hasznosítani a 60 kW-os gázmotorral, melynek révén a fürdő elektromos energiafogyasztásának mintegy felét fedezni tudják. 

- A közbeszerzési eljárást lefolytattuk, aláírtuk a szerződést, jelenleg a hatósági engedélyek beszerzése, illetve előkészítő feladatok zajlanak - mondta az ügyvezető. - Várhatóan április második felében érkezik meg a berendezés, és nagyon reméljük, hogy a strand nyitására, június közepére már működni is fog. 

- Mennyi a beruházási költség, és mikorra várható ennek megtérülése? 

- A projekt megvalósítása mintegy 70 millió forintba kerül. Ebben benne van maga a berendezés, annak a távfelügyelete, karbantartása, valamint a hatósági eljárás költsége is. Terveink, számításaink szerint ez mintegy két éven belül fog megtérülni. 

Az EMM ülésén Kósa-Tóth Zoltán kitért arra is, hogy a gázmotor jelentős mennyiségű hőt is fejleszt, így - kapcsolódva a termálvíz hulladékhőjét hasznosító másik projekthez - egy-két fokkal melegebb termálvíz hőt tudnak majd átadni a Sportcentrumnak. 

f.l.

0
Lakásbiztosítási dilemmák
Posta a Tisza-parti Ifjúsági Klubban

Kapcsolódó hozzászólások