Marad a hulladékudvar, kupakolhatunk

Július 1-jétől a MOL - koncessziós alapon - látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat az ország teljes területén. Az átszervezések már elkezdődtek, de a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azt ígéri, hogy a lakosság semmit nem fog érzékelni a változásból. Megmarad a hulladékudvar is a városban, erről tájékoztatott dr. Juhos Szabolcs jegyző. - A képviselő-testület a legutóbbi, június 29-i ülésén foglalkozott a hulladékgazdálkodás egy részkérdésével, nevezetesen a hulladékudvar üzemeltetésével - mondta a jegyző. - Eddig bérleti konstrukcióban volt a BMH Kft. részére kiadva a hulladékudvar üzemeltetése, most annyi változás történt, hogy a bérlő a Zempléni ZHK Nonprofit Kft. lesz. Úgy tudjuk, hogy magában az üzemeltetésben, illetve az egész rendszerben nem lesz változás.

Száz céggel szerződtek

Megkeresésünkre a MOL is reagált, kérdéseinkre Pethő Zsolt, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója válaszolt. 

- Az elsődleges célunk, hogy július 1-től a szolgáltatás színvonalában ne legyen változás országosan - nyilatkozta lapunknak Pethő Zsolt. 

- Sikerült az összes jelenlegi szolgáltatót, az ezt a tevékenységet ellátó céget leszerződtetni, megállapodtunk velük, beleértve a ZHK Nonprofit Kft.-t is, ami Tiszaújvárosban és a térségében végzi a szolgáltatást. 

- Úgy tudjuk, hogy a hulladékudvar Tiszaújvárosban továbbra is üzemelni fog, de mi lesz a környéken lévő fémtelepekkel? - Igen, a hulladékudvar továbbra is a megszokott módon fog szolgáltatni, sőt a későbbiekben fejlesztést is szeretnék végrehajtani, például a nyitvatartási időn növelni és a szolgáltatás színvonalán is emelni. A fémhulladékkal foglalkozókkal, az úgynevezett intézményi szolgáltatókkal megkezdtük a tárgyalásokat már egy évvel ezelőtt. Több mint száz céggel sikerült megállapodni, ez alvállalkozókkal együtt 300-400 céget jelent, ebbe beleértem a műanyag, a használt sütőolaj begyűjtését, az elektronikai hulladékok, fémek begyűjtését is. Ezen kívül a száz cégen kívül még további cégekkel folynak a tárgyalások. 

- Milyen feltételeknek kell megfelelnie a telepeknek, hogy a MOL együttműködjön velük? 

- Az a telep, amelyik hatékonyan, átláthatóan és tisztességesen végzi ezt a tevékenységet, azzal mi együtt kívánunk működni a legnagyobbaktól a legkisebbekig. Mi, mint MOL, nem akarunk kiépíteni ilyen kapacitásokat. Nagyon jó szakemberek, nagyon jó cégek végzik ezt a tevékenységet, mi ennek a koordinálására szerződtünk. A mi missziónk, küldetésünk az, hogy az újrahasznosítást minél nagyobb arányban növeljük a most piacon lévő szolgáltatókkal. Tulajdonképpen ennek már száz cég megfelelt, de elsődleges feltétel természetesen az, hogy mindenképpen a megfelelő hulladékgazdálkodási engedélyekkel kell rendelkezniük. Arra szerződtünk, hogy az úgynevezett vegyes vagy kommunális hulladékot ugyanúgy átvegyük, mint a szelektívet, akár a hulladékudvarokon, akár a szelektív kukában elhelyezve. Mindenkit szeretnénk arra biztatni, hogy a MOL-hoz ezer szállal kötődő településen élőkként minél nagyobb arányban szelektíven gyűjtsenek 

- Mi lesz az átvett hulladékkal? 

- Nem csak a begyűjtés a feladatunk, hanem az úgynevezett előkezelés is, az újrahasznosításra való előkészítés, és bár nem a koncessziónak a része, de nekünk kell arról gondoskodni, hogy az előkészítés után ezeket újrahasznosítsák. 

- Felröppent a hír, hogy nem minden fémhulladékot fognak átvenni július 1-től. Például az akkumulátorok is erre a sorsra jutnak. - Az akkumulátorokat tovis a megszokott módon le lehet adni a megfelelő telepen.

Mi lesz a kupakokkal?

- Sokan érdeklődnek, hogy a kupakgyűjtő akció megmarad-e? -

Az utolsó pillanatban értesültünk erről a mozgalomról, hogy ezt is meg kell oldanunk. Jó hírem van, megoldottuk, értjük, tudjuk, hogy mi a feladatunk. Négy nagy szolgáltató veszi át a kupakokat, mindegyikkel megkötöttük a megállapodást és ezt a tevékenységet ugyanúgy, ugyanolyan formában, mint eddig, továbbra is biztosítani fogjuk. Megkerestük a környéken működő fémhulladékot gyűjtő telepeket is a változásokkal kapcsolatban. Név nélkül elmondták, hogy több változásra is számítanak, de konkrétumokról még nem kaptak tájékoztatást. Többen úgy döntöttek, hogy néhány hétre bezárják a telepet addig, amíg kiderülnek az egyértelmű szabályok, ugyanis nem szeretnének súlyos büntetést fizetni azokért a hibákért, amiket önhibájukon kívül vétenek. A társasházak esetében hasonlóan sok a kérdés és nagy a bizonytalanság. Elmondásuk szerint sok nehézséget okoz az átállás. 

ema

0
Pénzügyi mozaik
Állásfoglalás a békéről,segítség Beregszásznak

Kapcsolódó hozzászólások