Leáldozóban a sárga csekkek kora

Sárga csekk, átutalás, vagy QR-kódos befizetés iCsekk alkalmazáson keresztül. Egyre szélesebb a csekkbefizetési módszerek palettája, habár továbbra is sokan maradtak a régi, jól bevált sárga csekkeknél. Az elektronikus megoldások azonban tovább bővültek, április elsejétől a bankoknak kötelező elfogadni az úgynevezett digitális fizetési kérelmeket, ami közvetlen kapcsolatot biztosít a szolgáltató és az ügyfél között. Egyre kevesebben választják a sorban állást, hogy személyesen, sárga csekkel fizessék be számláikat. Egy év alatt csaknem 30%-kal nőtt az applikációs fizetések aránya, bár még így is csak minden tizedik ember fizeti így a közüzemi számláit. -

Mobilbankon keresztül fizetek be szinte mindent - kezdi Gulyás Krisztián, - a közüzemi számlákat, a villanyt, a gázt. Sokkal egyszerűbb, hiszen nem kell várakozni a postánál és nagyon gyors, csupán néhány kattintás. 

- Én ráérek, elkerékpározok a postára és mindig sárga csekkel fizetek - mondja Varga Pál. 

- Nincs telefonom sem, csak TV és házi telefon, úgyhogy én olyanokkal, hogy elektronikus fizetés, nem foglalkozok. A pénzt így is, úgy is be kell fizetni, ha majd én már nem tudok elmenni, akkor majd valaki fizetgeti. 

- A covid óta jelentősen visszaesett a sárga csekk forgalom - kezdi Fajta Péterné, a tiszaszederkényi PostaPont alkalmazottja. 

- Az idősek továbbra is jönnek és szeretik csekken befizetni a számlákat, a fiatalok azonban már nem annyira, ők inkább már csak levélért jönnek be ide. Az AFR, vagyis az Azonnal Fizetési Rendszer már 2020-ban elindult, a fizetési kérelem is azóta létezik. Eddig mintegy 51 000 darabot válaszoltak meg csaknem 1,8 milliárd forint értékben. Az üzenetben a kérelem küldője (például közműszolgáltató, biztosító, hatóság) azonnali átutalást kérhet a címzettől, azaz az ügyféltől. Ezt az ügyfél elfogadhatja és azonnal, vagy 60 napon belül teljesítheti, de akár el is utasíthatja, vagy figyelmen kívül hagyhatja. Ez a fizetési módszer a népszerű csoportos beszedéssel szemben teljesen ingyenes és az ügyfél maga dönthet arról, mikor fizeti be, így továbbra is ő irányítja a számláját. A fizetési kérelem internetes vagy bolti vásárlásoknál, de akár magánszemélyek közötti pénzküldésnél is használható lesz. 

- A hitelintézetek és a számlatulajdonosok, például a közműszolgáltatók és az önkormányzatok, a korábbi években megkezdték az új technológiákon alapuló fizetési megoldások és csatornák terjesztését, ezáltal csökkent a csekkforgalom - nyilatkozta dr. Mikecz Péter, a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója. 

- Ezek az azonnali fizetési rendszerek azt a célt szolgálják, hogy a szolgáltató és az ügyfél közvetlenül kerüljön kapcsolatba és egymás bankjai, számlái között bonyolódjon le a pénzügyi tranzakció. Egyébként is folyamatos a csekkbefizetések csökkenése, 2023-ban csaknem 139 millió darab sárga csekkes befizetés történt, mintegy 1785 milliárd forint értékben, ami az összes kifizetés mintegy 58%-a. Az előző évhez képest ez 8%-os volumencsökkenést jelent, úgyhogy azt gondolom, az elkövetkező években erőteljes trend lesz, hogy csökken a készpénzes csekkbefizetések száma, viszont az biztos, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megváltozni. 

venna

0
Új vezetőség a nyugdíjas klubnál
Drágultak a buszos kirándulások

Kapcsolódó hozzászólások