Krónika 40 - Indul a leninvárosi televízió!

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. Ismét egy nagyon érdekes várostörténeti eseményt hozunk a héten - 39 évvel ezelőtt indult a Tisza TV elődje, a Leninvárosi Televízió. 1985. április 26-án még kísérleti adás volt a csehszlovák kettes helyén, az első adás pedig 1985. május 13-án ment le. A Leninvárosi Krónika 1985. április 25-i száma így számolt be az eseményekről.

Az illetékesek tájékoztatása szerint végső stádiumába értek a leninvárosi tévéadások megindulásának előkészületei: holnaptól megkezdődnek a kísérleti próbaadások. Hangsúlyozni kell, hogy egyelőre csak a központi antennarendszerbe bekapcsolt lakásokban (a Lenin út, a Malinovszkij út páratlan oldala, a Szamuely út és a Gagarin út által határolt terület) lesz lehetőség arra, hogy a városi tévé műsorát nézhessék a lakók, de természetesen az adáskörzet bővítése folyamatban van. Holnaptól, április 26-tól megkezdik a kísérleti próbaadásokat, amelyek célja a rendszer beszabályozása. A központi antennarendszerbe bekapcsolt tévék 10-es csatornáján látható majd a városi tévé, ott, ahol eddig a csehszlovák kettes programot foghatták a lakók. A kísérleti próbaadások alatt, tehát alkalmasint május 12-ig, a csehszlovák 2-es program nem fogható az érintett területen, a lakók megértését és türelmét kérik ezért az illetékesek. Egyébként a városi tévé továbbra is marad a 10- es csatornán, a próbaadások után pedig a csehszlovák 2-es programot a 6-os csatornán lehet fogni. 

(A csehszlovák egyes program marad az 5-ös csatornán.) Ha minden rendben megy és a technikai problémákat sikerül addig megoldani, már május 13-án sor kerülhet az első adásra, amely este 9 órakor jelentkezik. Az első műsorról még korai beszélni, mert hiszen még a május 13-i indulás sem biztos, annyit azonban elárulhatunk, hogy már két különböző forgatókönyv is létezik, tehát nem lesz gondjuk a szerkesztőknek, hogy mivel töltsék ki az egyórás adásidőt. A tervek szerint havonta egy alkalommal jelentkezik majd a városi tévé, a hónap első hétfőjén, este 9 órától 10-ig. Az időpontot sok körülmény mérlegelése után választották ki: az alaposságra jellemző, még azt is bekalkulálták, hogy 9-re már befejeződik a rádiókabaré. A műsorokban várospolitikai kérdésekkel foglalkoznak majd, bő terjedelmet szentelnek a kultúrának- közművelődésnek, s természetesen nem hiányozhat a műsorból a sport sem, mint ahogy néhány perces reklámot is fognak adni. Várjuk tehát, hogy föltűnjék városi tévénk monoszkópja, s egyben a Krónika nevében köszöntjük „laptársunkat", a Leninvárosi Televíziót.

0
A nemzet aranyai Tiszaújvárosban
Hunyadis siker

Kapcsolódó hozzászólások